"Mandić i Knežević vrbovali ljude za nasilje u CG"

Crnogorsko specijalno tužilaštvo osumnjičilo je lidere DF Andriju Mandića i Milana Kneževića da su deo kriminalne grupa koja je u navodno pripremala napad.

Izvor: B92

Petak, 17.03.2017.

09:16

Foto: Thinkstock

Oni su navodno pripremali upad u Skupštinu, preuzimanje vlasti i hapšenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema naredbi tužilaštva o proširenju istrage, čije izvode danas prenosi podgorička štampa, Mandić i Knežević su početkom prošle godine postali članovi kriminalne organizacije koju su na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije oformila dvojica ruskih državljana, tajnih agenata Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Tužilaštvo sumnja da su Mandić i Kneževi lično ili posredno vrbovali članove kriminalne grupe koja je navodno planirala zauzimanje Skupštine.

Ponavlja se da je svaki član grupe imao unapred određen zadatak i ulogu i da su čelnici DF-a, između ostalih, prihvatili plan Rusa koji je podrazumijevao i “ubistvo najviših predstavnika Crne Gore”.

Čelnici Fronta su negirali bilo kakvu umešanost u navodni pokušaj terorizma.

Mandić i Knežević su, po navodima „Vijesti“, u pismu specijalnom tužiocu Milivoju Katniću naveli da u spisima predmeta koji su im dostavljeni, nema dokaza protiv njih i tražili od tužioca da ih obavesti da li u spisima ima „ još bilo kakavih dokaza“ koji se odnose na čelnike Fronta kako bi izvršili uvid u njih.

Pod istragom je 25 osoba iz Srbije, Crne Gore i Rusije. Za organizatore su označena dvojica ruskih agenata Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Rusija negira bile kakvu umiješanost u navodni pokušaj terorizma u Crnoj Gori, na dan prošlogodišnjih, parlamentarnih izbora, dok crnogorska vlast od početka tvrdi da je dio državnih struktura umiješan u osujećeni plan.

Pred tužiocem će u ponedeljak 20. marta srpski državljanin Aleksandar Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva. On će svjedočiti o ulozi ruskih obaveštajaca u neuspelom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: