BiH protiv Srbije s dokazima iznetim na suđenju Perišiću?

U postupku revizije presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije za genocid mogli bi da se nađu i stenogramski zapisi Vrhunskog saveta odbrane.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

11:37

BiH protiv Srbije s dokazima iznetim na suđenju Perišiću?
Thinkstock

To je rekla profesorka na Univerzitetu u Amsterdamu i bivša istražiteljka u Haškom tribunalu Nevenka Tromp, koja je istakla da pored pored dokaza koji će formalno ispunjavati uslov za pokretanje revizije mogli biti iskorišćeni i stenogramski zapisi koji su postali dostupni javnosti u martu 2011.

Nevenka Tromp rekla je za agenciju Beta da je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte u intervjuu Njujork tajmsu u aprilu 2007. godine navela da je "u dogovoru s Goranom Svilanovićem pristala na zaštitu stranica stenogramskih zapisa Vrhovnog saveta odbrane po izboru Beograda koji je trebalo da budu upotrebljeni kao dokaz i u slučaju protiv Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom".

"Ta činjenica je bila dostupna pravnom timu BiH i pre 2007, jer je to objavio Institut za rat i mir već 2005. u kojem se citira i sam Goran Svilanović kako potvrđuje taj dogovor s Karlom del Ponte koji su sklopili 2003. godine. Ipak, nijedan od zaštićenih delova tih dokumenata nije ušao u sudski postupak u tužbi za genocid pred MSP jer ih je pravni tim BiH prekasno želeo uključiti u dokazni materijal. Ti dokumenti su u celokupnosti postali dostupni javnosti u martu 2011. u slučaju koji je vođen pred Haškim sudom protiv generala Momčila Perišića" rekla je Nevenka Tromp.

Ona je navela da s obzirom na to da BiH nije reagovala na taj datum i u roku od šest meseci pokrenula postupak revizije, u slučaju da neki drugi dokumenti posluže kao formalni kriterijum za pokretanje revizije, ovi, prvobitno zaštićeni, a sad javni delovi VSO dokumenta mogli bi biti uključeni u postupak revizije.

Nevenka Tromp rekla je da ne zna kakva je strategija pravnog tima BiH.

"Izbor dokumenata i dokaza će zavisiti od pravnog pristupa advokatskog tima. Dokumenti koji zadovoljavaju kriterijum od šest meseci su potrebni i ja pretpostavljam da im je poznata činjenica da je na osnovu jednog drugog internog dogovora iz 2005. godine između Karle el Ponte i Rasima Ljajića koji je zadužen za saradnju Beograda s Haškim tribunalom, zaštićeno puno drugih dokumenata koje je Beograd dostavio Hagu. O tom dogovoru izveštavali su mediji u BiH već od 2010, pa na dalje", kazala je Nevenka Tromp.

Bivša istražiteljka navela je da je značajna činjenica da taj dogovor iz 2005. postoji i da ti dokumenti kao takvi postoje u velikom broju.

"Zato se može očekivati da će pravni tim Sakiba Softića tražiti te dokumente službenim putem i mandatom koji tom timu daje činjenica da se tu zastupa BiH, državu članica UN. Međutim, ne sme se zaboraviti niti mogućnost pojavljivanja relevantnih dokumenata iz raznoraznih službenih izvora i arhiva nekih zemalja koje su bile akivne u međunarodnoj zajednici za vreme rata u BiH", ocenila je Nevenka Tromp.

Ona je dodala da će o svemu tome odlučivati sudije MSP i da će svaka odluka koju oni donesu "biti konačna i prihvaćena od svih strana jer se tu iscrpljuju sve pravne mogućnosti".

Pravni tim BiH predao je juče zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

BiH je 1993. godine podnela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao najvišoj sudskoj instanci UN.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od snaga RS ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: