Biti izbeglica na "debelom minusu" VIDEO

Od sinoć je cela Srbija u minusu. Meteorološkom.

Izvor: B92

Petak, 06.01.2017.

18:56

Biti izbeglica na

Ledeni talas zahvatio je celu zemlju, temperatura ne prelazi ni u najtoplijem delu dana pet stepeni celzijusa ispod nule, a meteorolozi predviđaju slično vreme i narednih nedelju dana.

Minus deset, sa vetrom, kao da je minus petnaest. Za one koji vole, najzad sneg i ledeni dani. Za one druge - samo neprijatnost.

U te druge spada i veliki broj naših novih sugrađana, migranata. Onih koji su zbog rata ili bede napustili svoje domove, a nove nisu našli. Samsurin i Matilud, obojica iz Avganistana, ledene dane su proveli ili na ulici ili grejući se u Miksalištu.

“Šta da radim, gde da idem? Živim na Železnickoj stanici, pored stanice. Dobijamo ručak kao izbeglice, ali samo maloletnici dobijaju cipele i odeću i rukavice“, kaže Samsurin.

“Da, veoma je hladno, zato smo i ovde, jer je ovo jedino mesto gde je toplo, i tu dolazimo da se ugrejemo i da napunimo naše telefone. Oni koji su napolju pale vatre da se zagreju“, rekao je Matilud.

Zoran, koji već 28 godina prodaje knjige na ulici, ne pali vatru dok stoji za tezgom kod Starog Merkatora. Međutim, i on ima svog keca u rukavu kako bi izbegao hladnoću.

“Imam peć ovde, plinsku, tako da malopre mi je nestao plin, zatvorio sam na brzinu i vratio se, inače ne bih ostao. Bilo je i hladnije, čini mi se, sad ljudi nešto su zaboravili neke hladne zime. Bilo je ovde zima sa ledom po pet santimetara, lomili smo ga tu, po minus 10, minus 15“, kaže Zoran.

Hladno vreme je paralisalo ceo region i veći deo Evrope. Glavni auto-putevi u Rumuniji su zatvoreni, Austriju su pogodile akrtičke temperature, dok je oko 650 sela u Bugarskoj bez struje zbog snažnih vetrova i obilnih snežnih padavina.

Meteorolog Zoran Mihajlović najavljuje ekstremno hladno vreme do sredine sledeće sedmice.

“Subota i nedelja, dakle božićni praznici, veoma hladno vreme. Jutarnja temperatura između minus 18 i minus 20, i minus 12 stepeni. Efekat, odnosno naš subjektivni osećaj pojačava jak, umereni i jak severni i severozapadni vetar koji duva a koji bi oslabio sutra krajem dana i u nedelju“, rekao je on.

Nije Badnji dan svaki dan, kaže narodna poslovica, kao što nije uvek ovako hladno. Ipak, ne zaboravimo - januar je i hladnoća, sneg i led su nešto normalno.

Ovakvi dani će se nastaviti sve do narednog petka, a sutra najviša dnevna temperatura neće preći minus deset. Do tada, kapa glavu čuva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: