Dinkić "čist", ali šta zaključiti?

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Mlađana Dinkića zbog sporazuma iz 2002. s bankama, ali je dosta toga u slučaju nedorečeno.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2016.

16:58

Dinkić
Foto: Tanjug

Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu protiv Mlađana Dinkića zbog sporazuma iz 2002. godine kojim je poslovnim bankama, bez naknade, na period od tri godine dao na korišćenje službene prostorije Zavoda za obračun i plaćanje. Obaveza banaka je, na osnovu sporazuma, bila da preuzmu u radni odnos određeni broj zaposlenih iz Zavoda.

"Prema dokazima prikupljenim tokom istrage - saslušanja osumnjičenog, ispitivanja svedoka, pribavljenih isprava, sprovedenog veštačenja, proizlazi da se u radnjama osumnjičenog Dinkića ne stiču svi elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl 359 st.3 u vezi st. 1 u vezi čl. 61 KZ-a", saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Ipak, programski direktor NVO Transparentnost Srbije Nemanja Nenadić smatra da informacije iz Tužilaštva nisu dovoljne za donošenje bilo kakvog argumentovanog zaključka o tome šta se stvarno desilo u ovom slučaju.

"Mislim da ni ovo sadašnje saopštenje o obustavi istrage nije dovoljno i da javnosti Srbije i Tužilaštvo i Vlada duguju mnogo detaljnije podatke o tome šta to u prethodno iznetim dokumentima, sumnjama, tvrdnjama, pre svega Saveta za borbu protiv korupcije eventualno nije bilo tačno, ili šta se tumači na drugi način."

U saopštenju Tužilaštva se još kaže da je izgubljena dobit zbog izdavanja prostora i opreme manja od iznosa otpremnine koji je bio propisan zakonom, a koju bi NBJ morala da isplati zaposlenima koji su ostali neraspoređeni zbog sporazuma Dinkića sa poslovnim bankama.

"Ono što nikad ne bi smelo da se dogodi je da se krivična odgovornost razmatra tek desetak godina nakon što su izneti neki podaci gde takve sumnje postoje, i da se sve to dešava 12 ili 14 godina nakon događaja. Srbija nema vremena za takve stvari i Srbija sasvim sigurno neće imati sistem za borbu protiv korupcije ukoliko se svaka sumnja ne bude ispitivala onda kada se podaci o tome pojave", kaže Nenadić.

Mlađan Dinkić nije želeo da komentariše odluku tužilaštva, jer se, kako kaže, povukao iz javnog života i tri godine nije dao bilo kakvu izjavu za medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: