Austrija: Hofer priznao poraz, Van der Belen predsednik

Kandidat desnice na predsedničkim izborima u Austriji Norbert Hofer prihvatio je poraz na izborima, javlja AFP.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

17:15

Austrija: Hofer priznao poraz, Van der Belen predsednik
Foto: GettyImages

AFP je samo nekoliko minuta pre ove vesti javio da prema prvim projekcijama vodi kandidat Zelene stranke Aleksander van der Belen.

Osim toga, oni prenose da je "tužni kandidat ekstremne desnice" čestitao pobedu svom rivalu.

Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na biralištima, pobednik na predsedničkim izborima u Austriji, nezavisni kandidat Aleksander van der Belen, osvojio je 51,69 odsto glasova, a njegov protivkanidat iz desničarske Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer 48,32 odsto glasova.

U ove rezultate nisu uključeni glasovi predati putem pošte, na osnovu kojih će Van der Belen, prema proceni instituta ARGE osvojiti ukupno 53,3 odsto glasova, dok će Hofer pasti na 46,7 procenata.

Glasovi pristigli putem pošte biće prebrojavani sutra od devet časova.

Izlaznost na predsedničkim izborima, prema preliminarnim rezultatima, iznosila je 64,56 odsto, a uz glasove putem pošte biće najverovatnije na 74 procenata.

„Želeo bih da iskoristim ovu priliku da čestitam gospodinu Van der Belenu“, izjavio je glavni strateg FPO Herbert Kikl za austrijske medije.

BBC piše da je austrijski predsednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali da su ovi izbori viđeni kao mera toga kako bi populistički kandidati mogli da prođu na izborima u Evropi naredne godine – u Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj.

Brojanje glasova se nastavlja, ali austrijski zvaničnici veruju da je moguća samo promena postotka osvojenih glasova, ali ne i potpuni preokret.

Hofer je u prvoj reakciji, preko Fejsbuka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rukom da pobedi, te se zahvalio biračima na podršci.

Aleksander Van der Belen ocenio je da je njegova pobeda nad protivkandidatom Slobodarske partije Norbertom Hoferom na predsedničkim izborima u Austriji pobeda proevropske Austrije.

"Od početka sam se borio za Austrijanca koji je proevropski orijentisan", rekao je Van der Belen na televiziji, prenosi AFP.

On je dodao da su njegovoj pobedi doprinele i "stare vrednosti koje je promovisao", kao što su sloboda, jednakost i solidarnost. Prvi objavljeni zvanični rezultat predstavlja izvesno iznenađenje, pošto su ispitivanja javnog mnjenja uoči izbora pokazivala da su kandidati rame uz rame.

Hoferov glavni „adut“ tokom kampanje bila je antiimigracija, a predložio je i da Austrija učini što i Britanija i glasa o izlasku iz EU, naglašava BBC.

Inače, kladionice su tokom dana veću šansu davale upravo Hoferu.

Osim toga, mediji su pred izbore naglašavali da ukoliko Hofer pobedi biće prvi predsednik Austrije iz redova krajnje desnice od 1945. godine.

Trka za novog predsednika Austrije trebalo je da bude završena u maju, kada je Van der Belen pobedio Hofera sa manje od jedan posto razlike. Slobodarska partija nije priznala rezultat izbora tvrdeći da su zabeležene brojne neregularnosti. Ustavni sud je odlučio da će izbori biti ponovljeni. Ponovljeni izbori bili su zakazani za oktobar, a zatim odloženi za danas zbog neispravnosti glasačkih listića. Pravo glasa na izborima imalo je oko 6,4 miliona austrijskih državljana. Birališta su zatvorena tačno u 17 časova. Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije polako objavljuje rezultate iz opština u kojima je glasanje završeno ranije.

Za razliku od ranijih godina ovoga puta zbog poništenja ishoda drugog kruga glasanja održanog u maju, nisu prosleđivani čak ni podaci o izlaznosti pre zatvaranja biračkih mesta.

Trenutno se radi na prvim proračunima na osnovu prvih pristiglih rezultata.

Najkasnije su glasali Bečlije i stanovnici Insbruka, to jest do 17 časova, dok je u drugim opštinama glasanje trajalo mnogo kraće.

Preliminarni rezultat, kako je najavljeno, saopštiće ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka oko 19.30 časova.

Inače predsedničke izbore u Austriji, gde građani glasaju između Hofera i Aleksandera van der Belan, kandidata koga podržava stranka Zelenih prati više od 750 akreditovanih novinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: