Tramp može da odahne – sud odbacio zahtev Džil Stajn

Sudija Viskonsina odbacila je zahtev Džil Stajn, koja je bila kandidat Zelene stranke na predsedničkim izborima u SAD, da se glasovi ponovo prebrojavaju ručno.

Izvor: B92

Sreda, 30.11.2016.

08:22

Tramp može da odahne – sud odbacio zahtev Džil Stajn
Getty Images

Proces ponovnog brojanja glasova u Viskonsinu trebalo bi da počne sutra.

Sudija Valeri Bejli-Rin je, odbacujući zahtev Stajn, navela da neće biti potrebno angažovanje 72 službenika da bi se ponovo brojali glasovi.

"Poštujem zakon... Uprkos ličnom mišljenju. Možda se ne slažem s tim, ali moram da poštujem zakon", rekla je Bejli-Rin, preneo je Rojters.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je pre dva dana da bi osvojio najviše glasova naroda na predsedničkim izborima da nije bilo "više miliona nelegalnih glasača".

Tramp smatra da je ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu "gubitak vremena".

"Pored osvajanja većine glasova Elektorskog kolegijuma, osvojio sam najviše glasova naroda ukoliko ne računate milione ljudi koji su glasali nelegalno", naveo je Tramp na Tviteru.

Ponovno prebrojavanje glasova preti da oživi debatu o legitimnosti Trampove pobede, koji je dobio većinu potrebnih glasova Elektorskog kolegijuma, dok je njegova rivalka na predsedničkim izborima osvojila najviše glasova naroda, ocenjuje AFP.

Rojters navodi da je vođstvo Klintonove prema glasanju naroda, prevazišlo dva miliona glasova, a očekuje se da će porasti na više od 2,5 miliona jer se prebrojavanje glasačkih listića nastavlja u gusto naseljenim američkim saveznim državama, kao što je Kalifornija.

Glasali su milioni birača i Tramp je pobedio Klinton u sve tri države - sa oko 27.000 glasova više u Viskonsinu, 12.000 u Mičigenu i 68.000 u Pensilvaniji, dok je Džil Stajn dobila oko jedan posto glasova u sve te tri države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: