Janković obrazložio zašto se ne izjašnjava o kandidaturi

Zaštitnik građana Saša Janković je u intervjuu za Dojče vele obrazložio zašto ne odgovara na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Izvor: B92

Subota, 26.11.2016.

09:52

Janković obrazložio zašto se ne izjašnjava o kandidaturi

“U ovom momentu, krajem novembra, kao zaštitnik građana kažem da je najbitnije da izbori za predsednika kao i bilo koji drugi izbori u Republici Srbiji budu fer, pošteni, sa ravnopravnim mogućnostima svih kandidata. Ključno je da građani imaju apsolutnu slobodu da izaberu ono što žele i onoga koga žele, da mediji treba da daju informacije koje će građanima omogućiti da formiraju i izraze slobodnu volju. Najvažnije je da demokratski izbori budu upravo to – demokratski. A ko je kandidat, to je u svakoj demokratskoj zemlji ipak manje bitno“, rekao je Janković.

Potom je obrazložio svoj stav da se ne izjašnjava po pitanju predsedničkih izbora.

“Ponavljanjem onoga što sam već pričao ispada da ja pričam o tome i sutra će Vaš intervju nositi naslov: „Janković pričao o predsedničkoj kandidaturi“. Onda neki ljudi kažu: „Zašto on to stalno potencira ako neće da odgovori", a u stvari Vi mene pitate... Legitimno je pitanje, ali je legitimno reći: „Na novinarsko pitanje, Janković je odgovorio“. Previše sam puta video „Janković kaže to i to“. Kao zaštitnik građana ja nemam pravo da kažem ni da ni ne. Smatram da nije primereno da kažem „da“, kao zaštitnik građana, pogotovo u situaciji kada predsednički izbori nisu raspisani. Mi imamo predsednika Republike, on radi svoj posao, ja radim svoj. Ne mislim da je korektno merkati bilo kakvu funkciju sa neke druge funkcije. A nemam pravo ni da kažem „ne“, tim pre što se radi o jednom građanskom pravu, pasivnom biračkom pravu koje ima svaki punoletni građanin Srbije. To je kao da pri zapošljavanju pitate ženu da li će ostati trudna ili će se udati. Dakle nemate pravo da to nekog pitate. Kao zaštitnik građana njima treba da poručim da niko nema pravo da ih pritiskom tera od bilo kojeg prva garantovanog Ustavom”, dodao je Janković.

Upitan da li je istina da se sastao sa Vukom Jeremićem i pričao sa njim o izborima, konstatovao je da je dnevnik “Blic” objavio da su se njih dvojica sastali.

“Sastali smo se privatno, u mom stanu. Smatram nepristojnim objavljivanje razgovora sa privatnih sastanaka u medijima”, istakao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: