Muslimani u Mađarskoj zabrinuti zbog referenduma

Muslimanska zajednica u Mađarskoj saopštila je da strahuje od vladinog referenduma o prihvatanju migranata i povećanja ksenofobije u društvu.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2016.

14:07

Muslimani u Mađarskoj zabrinuti zbog referenduma
Foto: Tanjug

Premijer Viktor Orban rekao je da Mađari nemaju problem sa lokalnim muslimanima, ali da bi obavezne migrantske kvote koje predlaže EU uništile mađarsku kulturu i hrišćanski identitet.

Orban se nada da će odbacivanje migrantskih kovota na sutrašnjem referendumu naterati Brisel da ponovo razmotri plan o raspodeli migranata u Evropi.

U jeku vladine kampanje protiv migranata, više od 30 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji pod nazivom "Muslimani žive među nama", kako bi pokazali "ljudsko lice ove zajednice".

"Počinjem da se osećam kao da me se sopstvena domovina odriče", rekla je Nimea Nađ, jedna od učesnica protesta.

Mađari se sutra izjašnjavaju na referendumu o prihvatanju migranata kojim premijer te zemlje Viktor Orban želi da zvanično dobije podršku građana za protivljenje evropskom sporazumu o raspodeli tražilaca azila.

Pitanje postavljeno na referendumu je "da li želite da EU ima mogućnost da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez dozvole Parlamenta".

Registrovano je 8,27 miliona glasača, a cenzus je 50 odsto upisanih birača plus jedan.

Kroz Mađarsku je prošle godine pošlo 400.000 migranata na putu ka Zapadnoj Evropi, a mađarska oštra politika, koja je na meti kritika u Evropi jer uključuje ograde i proterivanja, dala je rezultat i smanjila priliv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: