"Ponos Srbije": Šetnja u BG za godišnjicu prve gej parade

Šetnjom od Pionirskog parka u centru Beograda do Trga Republike pripadnici Prajd Srbija obeležili su u subotu godišnjicu prve gej parade u Americi.

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

12:27

Tanjug

Prajd se održava u junu kao sećanje na prvu Gej paradu održanu juna 1969 u Americi, koju su organizovali marginalizovane grupe homoseksualci i crnci koji su trpeli represiju i koje sistem nije štitio.

"U svetu se danas održavaju dve vrste Prajda: Slave se inkluzija i domet u društvu, a u zemljama u tranziciji to je protest gde građani izlze i govore o svojim pravima sa željom da budu vidljivi", rekla je Anđela Čeh iz organizacije Prajda.

Ona je napomenula da je metafora od četiri zida ove godine jako bitna, jer se u gradu u zemlji koja je slobdna dogodio masakr ljudi upravo u predviđena četiri zida.

Povodom masakra u Orlandu prisutni su odali poštu minutom ćutanja nastradalima.

"Orlando je naša realnost koji je potro sve što smo kao civilizacija gradili", rekla je Čeh.

Povorka je prošetala preko Teraziija do Trga Republike predvođena duginom zastavom i transparentima, a ceo skup obezbeđivao je manji broj pripadnika policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: