Pala vlada u Austriji, Fajman iznenada podneo ostavku

Austrijski kancelar Verner Fajman iznenada je podneo ostavku, saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi agencija AP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2016.

13:22

Pala vlada u Austriji, Fajman iznenada podneo ostavku
Foto: Getty Images

Fajman je rekao da je ostavku podneo zbog toga što je izgubio podršku svojih kolega iz Socijaldemokratske partije.

Austrija se nalazi pred velikom prekretnicom, jer je desničarski kandidat Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer ostvario odličan rezultat u prvom krugu predsedničkih izbora. Nakon toga, odmah je usledio pritisak na sada već bivšeg kancelara da podnese ostavku.

Socijaldemokrate iz njegove stranke okrivljuju Fajmana za pad popularnosti stranke, koja je u proteklih nekoliko godina izgubila veliki broj birača, ali i pretrpela poraze u mnogim pokrajinama.

"Zemlji je potreban kancelar iza koga svom silom stoji njegova partija. Vladi je potreban novi početak, uz novu energiju. Povlačim se safunkcija kancelara i prvog čoveka partije", rekao je 55-godišnji Fajman.

Iako je predsednička funkcija u Austriji više ceremonijalna, Hofer je zapretio da će, ukoliko pobedi u drugom krugu 22. maja, iskoristiti sve mogućnosti da raspusti skupštinu i raspiše izbore pre planiranih za 2018. godinu.

Kako prenosi "Gardijan", kriza u vrhu političkog establišmenta u Austriji potiče iz činjenice da su dve partije centra vladale zemljom u velikoj koaliciji proteklih deset godina.

Fajman, koji je kancelarsku funkciju preuzeo od Alfreda Guzenbauera 2008. godine, podneo je ostavku dve i po godine nakon prošlih izbora, na kojima je potvđena vladavina SPO u koaliciji s Narodnom partijom Austrije.

Poslednjih godina tu saradnju su pratile česte unutrašnje razmirice, a vlada je rekonstruisana u septembru 2014. godine, kada je ostavku podneo vicekancelar Mihael Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: