Ivanov ostaje pri odluci o aboliciji

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov poručio je da ostaje pri odluci o aboliciji zvaničnika osumnjičenih u aferi "prisluškivanja".

Izvor: B92

Petak, 15.04.2016.

16:42

Ivanov ostaje pri odluci o aboliciji
(Foto: Thinkstock.com)

Poručio je da će tako ostati bez obzira na pozive iz Makedonije i inostranstva da preispita svoju odluku.

Ivanov je to rekao u prvom obraćanju naciji nakon što je u sredu doneo odluku o aboliciji.

"Ubeđen sam da će takva odluka da pomogne prevazilaženju političke krize i smanjivanju tenzija među političkim protivnicima", rekao je makedonski predsednik.

On je izrazio uverenje da će izbori raspisani za 5. jun biti uvod u jedno novo poglavlje Republike Makedonije.

Ivanov je pozvao međunarodnu zajednicu i njene predstavnike da pomognu makedonskim političkim partijama da u celosti ispune obaveze iz Dogovora iz Pržina, ali i da paze na svoje aktivnosti da ne bi, kako je rekao, bili pogrešno shvaćeni.

Odluka koju je Ivanov doneo 12. aprila o aboliciji političara, među kojima je najviše funkcionera VMRO DPMNE, izazvala je oštre kritike međunarodne zajednice, opozicije i građanskog sektora u Makedoniji koji je poslednjih nekoliko dana organizovao i ulične proteste u Skoplju, u kojima je povređeno više demonstranata i policajaca.

Sve najznačanije stranke u Makedoniji, međnarodna zajednica i nevladine organizacije su zatražili od Ivanova da povuče kotroverzno odluku o amnestiji političara.

Pored najveće opozicione stranke SDSM Zorana Zaeva, takav zahtev je uputio je i DUI Alija Ahmetija, albanska partija koja je deo Vlade Makedonije, dok ga je vladajuća VMRO DPMNE Nikole Gruevskog poslednja pozvala da razmisli o mogućnosti da povuče svoju odluku.

Jedino opziciona albanska straka DPA Menduha Tačija nije iznela svoj stav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: