Nedelja, 27.03.2016.

15:06

Asad: Osvajanje Palmire veliki strateški uspeh

Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da osvajanje Palmire od strane sirijskih snaga predstavlja uspeh strategije sirijske vojske u borbi protiv terorizma.

Izvor: B92, Tanjug

Asad: Osvajanje Palmire veliki strateški uspeh
Beta/AP

"Oslobađanje istorijskog grada Palmire danas je važno dostignuce i još jedno svedočanstvo uspeha strategije sirijske vojske i njenih saveznika u ratu protiv terorizma", rekao je Asad na sastanku sa francuskim parlamentarcima u Damasku, naveo je Rojters.

Komanda sirijske vojske saopštila je ranije danas da je u potpunosti preuzela kontrolu nad Palmirom, navodeći da ova pobeda označava početak kolapsa Islamske države.

Snage sirijskog režima juče su proširile kontrolu severno od istorijskog grada i zauzele obližnji grad Al Amiriju koji su dotad držali džihadisti IS, a koji se smatra "kapijom Palmire.

Vojska je ključni napredak ostvarila u subotu, kada je proširila kontrolu na teritoriju koja se nalazi severno od drevnog grada.

Takođe, tada je osvojena i Al Amirija, koja se smatra kapijom Palmire, a u kojoj je bilo uporište pripadnika paravojne islamističke organizacije.

Islamska država je tvrđavu Palmire osvojila 23. maja 2015. godine, podigla zastavu i uspostavila kontrolu nad drevnim gradom.

Džihadisti su uništili dobar deo kulturnog blaga grada koji se nalazi na listi svetske baštine organizacije Unesko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: