Koje teme Kurc donosi na Balkan?

Vek posle odlaska Austrije sa Balkana, Beč se na nov način vraća u region. Narednih pet dana aktuelni šef diplomatije Sebastijan Kurc Balkanu donosi razne teme.

Izvor: B92

Nedelja, 07.02.2016.

16:10

Koje teme Kurc donosi na Balkan?
Foto: Beta/AP, arhiva

Kurc donosi sledeće teme: Sarajevu kulturu i privredu, Albaniji turizam, Podgorici kulturu, Prištini prosvetu, Skoplju migrante. U Beogradu će u ponedeljak i utorak razgovarati najviše o evrointegracijama.

"On će predstaviti i taj akcioni plan, šta misli da je najvažnije u našim odnosima za 2016. godinu. Takođe, Austrija podržava Srbiju u evropskim integracijama i oni smatraju da ove godine treba da otvorimo i više poglavlja nego što neko govori. Oni govore o najmanje pet poglavlja", kaže ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Jedna od manjih među 28 članica Unije, pojavljuje se kao posebno zainteresovana za region.

"To jeste zemlja koja je bila pre nekoliko meseci domaćin samita - zemlja koja je svesna odgovornosti i deli je sa još nekoliko zemalja, Nemačkom, Francuskom, a Italija će verovatno biti domaćin u ovom procesu. I to je jedan od razloga zašto se njen glas čuje", navodi Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Austrijski glas glasnije se čuje od kada je diplomatiju preuzeo 29-godišnji, najmlađi ministar u istoriji te zemlje.

"To je već treća poseta za ove dve goidne koliko se on nalazi na tom mestu. On je veoma posvećen ovom regionu, a Austrija ima specifične odnose sa Srbijom", dodaje Dačić.

Specifična veza Beča i Beograda ojačana je i zajedničkom brigom.

"Problem izbeglica svakako je jedna tema koja će biti dotaknuta u razgovorima jer su oni zabrinuti šta će se događati na teritoriji naše zemlje i ukupno šta će se događati sa izbeglicama", objašnjava Svilanović.

Austrijski ministar pokušao je da se nametne svojim rešenjima izbegličke krize i ukazivanjem da je neophodna saradnja Evrope sa Srbijom i Makedonijom, istovremeno kritikujući Grčku. Ipak, i posle poslednjeg samita evropskih šefova diplomatije, mogao je samo da konstatuje da je evropsko rešenje - daleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: