Odalović: Oteti Srbi su dobro

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da se u Ministarstvu razmatra šta treba uraditi sa Ambasadom Srbije u libijskom Tripoliju.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

16:24

Default images
Foto: B92

Pitanje Ambasade postavlja se naročito nakon otmice državljana Srbije zaposlenih u Ambasadi.

Odalović je, gostujući u Kažiprstu B92, kazao da je dobio uverenja da su oteti srpski državljani dobro i da će se situacija rešiti na najbolji mogući način.

"Nije bilo nivoa bezbednosne strukture sa kojom nismo razgovarali, a od njih smo dobili uveravanja da će se ovo brzo okončati na najbolji mogući način. Dobili smo uveravanja da su oteti u dobrom stanju, više od toga nismo ni želeli da tražimo, jer bi možda svaka dalja zalaženja mogla da budu problem", naveo je Odalović.

Dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađana Stanković i Jovica Stepić, oteti su 8. novembra kada je pucano na kolonu vozila u kojoj je bio i ambasador Srbije Oliver Potežica, koji tom prilikom nije povređen.

Govoreći o Samitu OEBS u Beogradu, Odalović je rekao da su pripreme prošle u najboljem redu, kao i da je za ceo događaj iz budžeta izdvojeno 360 miliona dinara, dok je sekretarijat OEBS odredio 500.000 evra podrške.

"To su planirana sredstva, ali neće sva biti potrošena. Kada se događaj završi, imaćemo detaljan izveštaj", rekao je Odalović, navodeći da je ministarska konferencija u Bazelu koštala 16 miliona švajcarskih franaka.

Za organizaciju je dobijeno i mnogo donacija u vidu tehničke opreme, a Odalović kaže da će nju nastaviti da koriste budžetski korisnici.

"Tehnika će po završetku biti podeljena drugim organima", rekao je Odalović.

Kako je rekao, nije bilo razmatrano otkazivanja samita zbog eventualnih pretnji, a ta odluka i nije bila na Srbiji.

Takođe, Odalović je rekao da su tokom organizacije poštovani svi, najviši bezbednosni standardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: