Kitarović sa liderima stranka o sastavljanju vlade

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primiće na Pantovčaku čelnike parlamentarnih stranaka na konsultacije o davanju mandata za sastavljanje vlade.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2015.

09:37

Default images
Foto: Beta, AP

Prema Ustavu, ona mandat za sastavljanje vlade poverava osobi koja, na osnovu raspodele zastupničkih mesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konsultacija, uživa poverenje većine svih zastupnika, odnosno za dobijanje mandata potrebna je podrška najmanje 76 zastupnika.

Konsultacije na Pantovčaku počinju nakon što su u utorak objavljeni zvanični konačni rezultati parlamentarnih izbora, ali i sa podrškom drugih stranaka u ovom trenutku niko nema natpolovičnu većinu.

Lider SDP-a i aktuelni premijer Zoran Milanović zasad ima 67 potpisa, a predsednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko 59.

Da bi dobili natpolovičnu većinu SDP i HDZ vode višednevne pregovore sa partijom Most nezavisnih lista koj je osvojio 19 saborskih mesta.

U međuvremenu, međutim, sada bivši zastupnik Mosta Drago Prgomet je izbačen iz stranke, a potom je svoje udruženje HRID preimenovao u partiju i sa sobom poveo još de zastupnice koje su bile na listi Mosta.

Nakon prijema lidera javnosti će se obratiti predsednica Kitarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: