Neće biti uvedene vize, ali...

Zbog terorističkih napada u Parizu Francuska će od ministara EU zatražiti hitnu unutrašnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma.

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2015.

20:17

Default images
Foto: Thinkstock

Međutim, to ne znači i ponovno uvođenje viza, ali će zahtevati pojačan obaveštajni rad i srpskih bezbednosnih službi.

Česte i rigorozne kontrole i identifikacija onih koji ulaze u Evropu, izlaze iz nje, ali i onih koji se kreću u granicama Unije.

Tako će izgledati Evropa u narednom periodu ako bude prihvaćen francuski zahtev. Na taj način, veruju francuske vlasti, mogli bi da se preduprede teroristi. Grupa koja je izvela napade u Parizu nesmetano se kretala kroz Belgiju i Francusku.

"U petak nije napadnuta samo Francuska već cela Evropska unija. Evropljani sada rade na više frontova, na sprečavanju krijumčarenja oružja ne samo na terirtoriji Evropske unije već i sa zemljama van EU", kaže novinarka B92 Marina Maksimović.

Pojačavanje obaveštajnog rada jedan je od najvažnijih zadataka u narednom periodu za Srbiju.

Upad na splav na kome se nalaze teroristi samo je jedna situacija koju uvežbavaju policijske specijalne snage za zajedničku akciju ŠTIT koju će u subotu izvesti zajedno sa specijalnim jedinicama srpske vojske.

"Ono što je najvažnije to je da su naše agencije i svi državni organi dobili u skladu sa zakonom do maksimuma odrešene ruke pre svega u prikupljanju informacija koje su od značaja za suzbijanje terorizma na teritoriji Republike Srbije, dakle svi obaveštajni razume se i kontraobaveštajni podaci kada su u pitanju pojedina lica, objekti", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Osim granica, strože bi se kontrolisali i avionski, brodski i železnički saobraćaj.

"Očigledno da EU ide ka jednom novom stilu života koji će mnogo više ličniti na stara vremena sa mnogo snažnjijim kontrolama sa mnogo jačim prisustvom državnog aparata ali to napravno neće doneti na kraju mir i bezbednost jer problem je na istoku, problem nije u srcu Pariza i koliko god da bezbednosne strukture nastojale da pojačaju kontrolu ne sumnjam da će to biti od neke koristi ali neće na duže staze predupreiti nove terorističke akte", kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Izvesno je da će francuske vlasti najveći pritisak vršiti upravo na Belgiju imajući u vidu dto a su teroristi bili stacionirani upravo u ovoj zemlji, ali to neće biti i jedina zemlja koja će biti pod posebnom pažnjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: