Obeležena godišnjica Kajmakčalanske bitke

Na Kajmakčalanu je održana komemorativna svečanost povodom godišnjice Kajmakčalanske bitke, septembra 1918. godine.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2015.

23:39

Default images
Foto: wikipedia

Delegaciju je u ime Vlade Srbije predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Srbija danas odaje počast i dužno poštovanje div junacima, herojima, srpskom seljaku i srpskom vojniku koji je u najtežim vremenskim uslovima učinio da dođe do proboja Solunskog fronta, i nezadrživo se krene ka Srbiji, rekao je Popović.

"Danas bi mi potomci tih junaka želeli da budemo kao oni, da budemo bar malo veliki, da i pokoljenja koja dolaze posle nas budu to isto. Da vole svoju zemlju, da vole Srbiju, i da joj uvek priteknu u pomoć kada joj je teško'', rekao je Popović na skupu kod spomen kosturnice.

Komemoracija je održana u nastavku Programa " Slavom ovenčani precima" povodom iskrcavanja srpske vojske na Krf i proboja Solunskog fronta, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Bitka na Kajmakčalanu, najvišem vrhu planine Nidže na granici Makedonije prema Grčkoj, u okviru proboja Solunskog fronta, vođena je od 12. do 30. septembra 1918. godine.

Na Kajmakčalanu je podignuta spomen kapela gde se nalazi i urna u kojoj je sahranjeno srce doktora Arčibalda Rajsa. Uz crkvu stoji i kosturnica u kojoj se nalaze ostaci palih boraca, podseća se u saopštenju.

Delegaciju Vojske Srbije predvodio je general-potpukovnik Jovica Draganić, a polaganju venaca i odavanju počati prisustvovali su predstavnici ambasade Srbije u Makedoniji i konzulata u Solunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: