Vojne vežbe Ukrajine i NATO-a nedaleko od Krima

Ukrajina i NATO otpočeli su pomorske vojne vežbe u Crnom moru u kojima učestvuje 2.500 vojnika i 150 vojnih vozila, od ratnih brodova i helikoptera do tenkova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

11:21

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ukrajina je domaćin pomorskih vojnih vežbi u Crnom moru u kojima učestvuju NATO snage: Vežbe broje 2.500 trupa i 150 vojnih vozila, od ratnih brodova i helikoptera do tenkova, prenosi "Raša tudej".

Ukrajina je rasporedila 1.000 svojih trupa, devet ratnih brodova i osam letelica, a SAD su poslale 1.000 vojnika, pet ratnih brodova, dve podmornice i šest letelica.

Preostaloih 500 vojnika, šest ratnih brodova, tri podmornice i šest aviona stigli su iz Bugarske, Nemačke, Grčke, Italije, Rumunije, Turske i Velike Britanije, kao i Moldavije i Švedske koje su partneri NATO-a.

"Vežba treba da poveća poverenje i sigurnost u regionu i da uveća kompatibilnost ukrajinske mornarice sa mornaricama zemalja članica NATO-a i državama partnerima", rekao je ukrajinski ministar odbrane.

Vojne vežbe se održavaju u Odesi i Nikolajevskoj oblasti nedaleko od Krima koji je Rusija anektirala u martu 2014, a koji Ukrajina i NATO smatraju ukrajinskom teritorijom.

Vežbe će trajati do sredine septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: