Dačić: Formiranje ZSO veoma brzo

Zajednica srpskih opština trebalo bi da bude formirana veoma brzo, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

10:39

Default images

To će biti prva politička vlast Srba na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine, dodao je Dačić.

Na pitanje da li je ZSO prvi korak ka podeli Kosova, Dačić je za TV Pink rekao da se u ovom trenutku o tome ne razgovara.

"Sada je to prvi autonomni oblik koji je niži ispod onoga što mi zovemo pokrajinom", rekao je Dačić.

Govoreći o pregovorima sa EU, Dačić je ocenio da je EU u zaostatku, jer je Srbija sva poglavlja pripremila za otvaranje još prošle godine, što je zaključio i Evropski savet.

"Čekali smo na donošenje političke odluke za koju su se, ja mislim, danas stekli uslovi da se ona donese", istakao je Dačić.

Dačić je najavio da očekuje da to bude brzo, da ne očekuje da se to dogodi sledeće godine, a da je najrealnija opcija da se do kraja godine održi Druga konferencija, pošto je prva održana u januaru prošle godine.

On je, govoreći o pitanju migranata, najavio da će u petak i subotu biti na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije.

Dačić je rekao da će 4. i 5. septembra biti sastanak u Luksemburgu o opštoj situaciji u Evropi i dodao da je konferencija, koja je bila planirana za septembar, odložena za drugu polovinu oktobra, što pokazuje da se još ne nalazi pravo rešenje.

Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije je za TV Pink rekao da je za sredinu septembra zakazana sednica Evropskog saveta.

Govoreći o krizi vezanoj za migrante, Dačić je ocenio da se ona neće brzo završiti, jer ima nekoliko miliona migranata, koji se kreću ka Evropi i da će EU morati da reaguje.

"Problem je u tome što svi ti migranti, koji dolaze kod nas, nigde nisu evidentirani", ocenio je Dačić.

On je podsetio da se Srbija s pitanjem migranata suočava već više godina, da danas ima više od 90.000 zahteva za azil, da u Srbiji 44.000 ljudi još uvek ima status izbeglica, a da ima 220.000 lica koji su raseljeni sa Kosova i Metohije.

Dačić je ukazao na problem dvostrukih standarda, jer se sada od Srbije traži da napravi akcioni plan za rešavanje migranstke krize, kao da je Srbija izazvala migrantsku krizu i dodao da sa Mađarskom nisu pokvareni bilateralni odnosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: