Mađarske se plaše, u Nemačku žele

Uprkos velikim problemima na mađarskoj granici, migranti koji trenutno borave u Beogradu ne nameravaju da odustanu od planiranog puta na Zapad.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

16:45

Default images
Foto: B92

Stručnjaci za migracije poručuju da je glavnom gradu preko potreban centar za prihvat izbeglica.

Šta ako, zbog mađarske žice, planirana dva ili tri dana usputnog kampovanja u centru Beograda moraju da se pretvore u dve, tri ili više nedelja neplaniranog života na otvorenom? To je na izbegličkoj ruti novo nerešivo pitanje za ove ljude.

"Ako odem u Mađarsku i policija me uhvati tražiće moje otiske prstiju, a to znači da neću moći da stignem do Nemačke ili neke druge zemlje i zato radije biram povratak ovde. Znam da će mi što se duže budem zadržavao ovde kasnije biti teže, ali bih umesto ovog prihvatio odlazak u neki centar s krovom nad glavom."

"Plaši nas situacija na severu i ne znam kako da pređemo tu ogradu, bojim se da ću morati da ovde ostanem duže."

"Odlučili smo - danas krećemo peške ka granici, pa šta bude, ako ne je prođem vraticu se ovde. I onda
ništa, čekanje do novog pokušaja."

Zbog takozvanog produženog boravka izbeglica Srbija se užurbano sprema za otvaranje prihvatnog centra u prestonici.

To bi u blizini auto-puta mogla da bude nekadašnja Zmajeva zgrada.

Stručnjaci za migracije poručuju da se u skladu s trenutnom situacijom prethodno iskustvo ne može pozvati u pomoć. Jasno je samo da će se kretanje izbeglica znatno usporiti.

"Postoje napušteni objekti koji ničemu ne služe i koji mogu biti iskorišceni u tu svrhu, ali tu je i pitanje vremena. Moramo žuriti, brzo delovati, takvi centri moraju se osposobiti. Jako puno komunikacije će biti potrebno da im se objasni da je u njihovom interesu da ne budu na otvorenom", kaže Vladimir Petronijević iz NVO "GRUPA 484".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: