Sreda, 05.08.2015.

18:19

ID preti da će ubiti Hrvata otetog u Egiptu

Egipatski ogranak ID zapretio je, u video-snimku koji je danas objavio na internetu, da će odseći glavu Hrvatu koji je otet krajem jula u predgrađu Kaira.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

U snimku se navodi da će Hrvat biti ubijen ako egipatske vlasti ne oslobode uhapšene muslimanke, javljaju francuski i hrvatski mediji.

U video-poruci koju su džihadisti danas objavili na internetu, muškarac za koga navode da je Hrvat kleči pored nogu drugog muškarca koji u ruci drži nož.

Čitajući sa lista papira, u narandžastom odelu kao i svi zarobljenici ID, Hrvat kaže da su ga islamisti oteli 22. jula i da će ga ubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatska vlada ne oslobodi uhapšene "muslimanske žene".

Hrvatski "Večernji list" prenosi da se na internetu pojavio video koji je objavila Islamska država, a u kojem je 31-godišnji Slavonac T. S. koji je nedavno otet u Egiptu.

Portal Indeks.hr preneo je 24. jula da je u Kairu otet 31-godišnji hrvatski državljanin, što je prvi pojedinačni slučaj otmice nekog hrvatskog državljanina u bilo kojoj stranoj zemlji.

Hrvatski državljanin T.S. otet je 22. jula u jutarnjim satima, a prema nezvaničnim informacijama, reč je o menadžeru koji radi u francuskoj kompaniji "Ženeral žeosjans" (General Geoscience - CGG), čije je sedište u Kairu, naveo je hrvatski portal.

Tog jutra je automobil u kojem se vozio na putu ka poslu zaustavljen, a otmičari su prvo iz auta izvukli njegovog vozača, a zatim seli u taj isti automobil i uputili se s njim u nepoznatom smeru.

Francuska kompanija za koju je radio bavi se istraživanjem i eksploatacijom prirodnog gasa i nafte, naveo je portal Indeks.hr.

Pusić putuje u Kairo zbog otetog Hrvata

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić otputovaće u Kairo zbog talačke krize u kojoj ID preti da će u roku 48 sati ubiti Hrvata Tomislava Salopeka.

"Prva potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić u kontaktu je segipatskim ministrom spoljnih poslova, pa će, u skladu sa dogovorom s njim i preporukama, otputovati u Kairo", piše u saopštenju.

Kako je prenela Hina, Pusićeva u kontaktu sa porodicom Salopeka (30) koga su militanti oteli 22. jula u Kairu.

Egipatski ogranak Islamske države zapretio je u video-snimku koji je danas objavio na internetu, da će odseći glavu Salopeku, koji radi za jednu francusku kompaniju, a koji je otet krajem jula u predgradju Kaira, ako egipatske vlasti ne oslobode uhapšene muslimanke.

U video-poruci koju su džihadisti danas objavili na internetu, muškarac za koga navode da je Hrvat kleči u pustinji pored nogu drugog muškarca, koji ima kapuljaču na glavi i odeven je u maskirnu uniformu, a u ruci drži nož, dok se pored njih vijori zastava IS.

Identitet Salopeka potvrdila je kompanija Ardiseis, egipatska podružnica francuske grupe "Compagnie Generale de Geophysique" za koju je radio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: