Ruh: Budite nautralni kao Švajcarska

Ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh izjavio je da Srbiju niko ne bi smeo da tera da bira između Istoka i Zapada ali da podržava evropski put Srbije.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

07:40

Default images
Foto: Beta/AP

"Ne biste smeli da budete naterani da birate, već da budete nezavisni, da donosite samostalno odluke kakve vam odgovaraju. To je naš recept", poručio je Ruh u intervjuu za "Blic".

To što Švajcarska ima zapadnjački državni sistem ne sprečava je da održava dobre odnose sa svim zemljama, rekao je Ruh, dodajući da njegova zemlja nije uvela sankcije Rusima jer smatra da to nije način koji će doprineti rešavanju ukrajinske krize.

"OEBS, na primer, u Ukrajini vodi računa da ne dođe do eskalacije i da se stvori politički okvir za razgovore. S jedne strane je EU, a sa druge Rusi. Treba vam neutralnost i ovo je slučajnost da sarađuju dve države koje su se deklarisale kao neutralne", kazao je Ruh o švajcarsko-srpskoj saradnji u OEBS-u.

Ruh smatra da bi članstvo Srbije u EU bio pozitivan signal investitorima da je situacija predvidiva i stabilna.

Vlada Srbije je na tom putu donela nekoliko dobrih zakona, rekao je Ruh, dodajući da i dalje ima izazova, poput javnog sektora i privatizacije.

"Ovde je zaostavština iz prošlosti težak teret za srpsku ekonomiju. Od ključne važnosti je pravna sigurnost. Neophodna je reforma sudstva i administracije", naveo je Ruh.

Komentarišući imigrantsku krizu i ogradu na mađarskoj granici, Ruh je rekao da ona neće rešiti problem, već da je potrebna međunarodna saradnja da bi se zaustavio talas izbeglica.

Povodom srpsko-švajcarskih ekonomskih odnosa, on je kazao da je Švajcarska uvek bila među prva tri investitora i da je samo prošle godine broj investicija porastao za 70 odsto.

"U Srbiji posluje 200 švajcarskih kompanija iz različitih oblasti. Veliku ulogu igra i srpska dijaspora koja u Srbiju svake godine pošalje oko 300 miliona evra", naveo je Ruh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: