Češka i austrijska policija na granici MAĐ i SRB?

Češka i Austrija planiraju da pošalju svoje policajce i mešovite austrijsko-češke patrole na granicu Mađarske sa Srbijom.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.07.2015.

21:07

Default images
Foto: Tanjug

Oni takođe planiraju da pošalju policajce i u Makedoniju da pomognu tamošnjim vlastima u suzbijanju nelegalne migracije i priliva izbeglica koje u Evropsku uniju stižu balkanskom trasom.

To su se dogovorili u Mikulovu austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

"Osnova rada mešovitih patrola je borba protiv kriminala u pograničnim oblastima i borba protiv šverca ljudi. Kada pogledamo ovih deset godina, saradnja češke i austrijske policije je veoma uspešna. To savezništvo Češke i Austrije nema samo regionalni značaj već bi moglo da pomogne u rešavanju problema izbeglica u Mađarskoj, Srbiji i Makedoniji", kazala je novinarima nakon susreta sa češkim kolegom austrijska ministarka.

Johana Mikl Lajtner je upozorila da u Austriju nelegalni imigranti stižu upravo preko te tri zemlje.

"Mađarskom trasom u Austriju stižu hiljade izbeglica. Zato je potrebno da se pošalju policajci na mađarsko-srpske granice i u regione gde su potrebni", rekla je Johana Mikl Lajtner.

"Češka je ponudila Mađarskoj i opremu i novac. Od avgusta je trebalo da na mađarskoj granici sa Srbijom patrolira i dvadeset čeških policajaca ali Mađarska je projekat obustavila.

Krajem jula o tome će razgovarati šefovi policija zemalja Evropske unije", rekao je Hovanec.

Češki ministar izjavio je da je takođe u okviru suzbijanja nelegalne migracije potrebno izvršiti zajednički pritisak na zemlje EU iz kojih dolaze izbeglice, pre svega na Italiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: