Obama: Islamska država će biti poražena

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da nedavni teritorijalni gubici ekstremista "Islamske države" u Iraku i Siriji pokazuju da će ta grupa biti poražena.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

00:38

Default images
Foto: Beta, AP

Govoreći u Pentagonu Obama je rekao da će SAD nastaviti da sprečava nelegalno finansiranje operacija ID u svetu, i učiniti sve za obuku i opremanje umerenih opozicionih grupa u Siriji, preneo je Rojters.

Predsednik SAD je rekao da Vašington treba da čini više na sprečavanju napada na svojoj teritoriji i napora IS da regrutuje sledbenike.

"Naši napori u borbi protiv terorizma ne smeju se usmeriti na jednu zajednicu zbog njene vere ili porekla, uključujući patriotske muslimane Amerikance koji su naši partneri u održavanju zemlje bezbednom", rekao je Obama.

"Takođe, moramo da priznamo da je ID posebno efikasna u dopiranju do ranjivih ljudi i njihovom regrutovanju, uključujući ovde u SAD. I oni napadaju muslimanske zajednice širom sveta", naveo je on.

Prema Obaminim rečima, nema aktuelnih planova za slanje dopunskih vojnika SAD u inostranstvo, ponavljajući da borba protiv ID neće brzo završiti.

Američki predsednik je ponovio da će SAD i njihovi partneri biti uspešni u poražavanju te militantne grupe uz efikasne partnere na terenu u Iraku.

"Intenziviramo naše napore protiv baze ID u Siriji. Naši vazdušni napadi nastaviće da ciljaju naftna i gasna postrojenja koja predstavljaju izvor mnogih njihovih operacija", rekao je Obama, a prenosi AFP.

Prema njegovim rečima, na ID je izvedeno više od 5.000 vazdušnih napada, u kojima je ubijeno "na hiljade boraca, uključujući viši komandni kadar".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: