Beč: Tinejdžer osuđen zbog terorizma

Pokrajinski sud u Sankt Peltenu u Austriji osudio je 14-ogodišnjaka na dve godine zatvora zbog namere da digne u vazduh bečku železničku stanicu „Vestbanhof“.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

14:24

Default images
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, tinejdžer je osuđen zbog zločinačkog terorističkog udruživanja i navođenja na sprovođenje terorističkog krivičnog dela.

Đak iz Sankt Peltena, koji će za par dana napuniti 15 godina, prema rečima njegovog advokata Rudolfa Majera priznao je krivicu, a sud mu je izrekao kaznu od dve godine zatvora, od kojih je osam meseci obavezno.

Suđenje je, zbog činjenice da se radi o maloletniku, a i priznanja, održano bez prisustva javnosti.

Sudija Markus Grinberger je obrazložio da je otežavajuća okolnost bila činjenica da se radi o dva krivična dela, a olakšavajuća priznanje, kao i da je do krivicncog dela mladić bio nekažnjavan.

On je istakao da je sud bio pred dilemom koju kaznu da izrekne za nameru 14-ogodišnjaka da u vazduh digne bečku železničku stanicu "Vestbanhof", za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sudija je opomenuo mladića da se naredne tri godine ponaša u skladu sa zakonom, i tesno sarađuje sa nadležnim ustanovama i psihijatrom.

Ukoliko ne bude bilo tako zatvorska kazna od osam meseci biće preinačena u dužu.

Mladić, turskog porekla, uputio se, prošle jeseni u Beč s namerom da digne u vazduh bečku železničku stanicu.

On se, o načinu izrade bombe, informisao preko interneta, ali nije uspeo da sproved u delo svoje namere, jer je njegov nestanak prijavila porodica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: