MKD: Sastanak lidera bez rezultata

Prvi sastanak lidera četiri najveće makedonske stranke završio se bez konkretnih rezultata, a novi susret zakazan je za ponedeljak.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

19:23

Default images
Foto: Beta/AP

Sastanku su prisustvovali premijer Nikola Gruevski iz VMRO-DPMNE, Zoran Zaev iz SDSM, Alija Ahmeti iz DUI i Menduh Tači iz DPA.

Na inicijativu međunarodne zajednice, u Skoplju je održan sastanak četvorice lidera vlasti i opozicije radi dogovora o načinu prevazilaženja aktuelne krize u Makedoniji i smirenja napetosti nakon oružanih sukoba u Kumanovu.

Lider SDSM Zaev je posle sastanka izjavio da se razgovaralo o okvirima dijaloga i da u ovom trenutku nije optimista u vezi s postizanjem rešenja.

On je naglasio da se opozicija ne vraća u Sobranije.

Zaev je, takođe, izrazio očekivanje da će sledeći protest te stranke, koji je najavljen za 17. maj, proteći u miru.

Premijer Gruevski je, na pitanje da li veruje da će dogovor biti postignut, rekao da ništa ne može da prejudicira.

Gruevski je posle sastanka rekao da ne razmišlja da podnese ostavku i dodao da narod odlučuje o tome ko će biti na vlasti, a ko u opoziciji.

Gruevski nije želeo da govori o detaljima razgovora, ali je istakao da su se lideri četiri najznačajnije stranke saglasili da se ponovo sastanu u ponedeljak.

"Teško je reći da li je današnji susret bio uspešan", rekao je makedonski premijer.

SDSM je najavila veliki miting u Skoplju za nedelju, 17. maja, koji će, prema najavama, trajati sve dok premijer ne podnese ostavku.

Istovremeno, vlast je najavila miting svojih pristalica za naredni dan, ponedeljak 18. maja.

Ispred sedišta makedonske vlade i danas su se okupili građani koji su, ujedinjeni pod parolom "Zbogom Nikola", tražili ostavku vlade.

Još jedan protest ispred vlade

Građani iz pokreta "Protestujem", skandirali su "Ostavka", "Nema pravde, nema mira" i "Dole diktatura".

Oni su ponovili svoja tri glavna zahteva: Ostavka i preuzimanje odgovornosti Vlade, hitno oslobađanje pritvorenih učesnika u protestu, kao i formiranje Vlade koja će vratiti demokratiju u institucije, objavili su makedonski mediji.

Kako je izjavila aktivistkinja Biljana Ginova, protesti će se nastaviti svakoga dana u 18 sati sve dok zahtevi ne budu ispunjeni.

Građani planiraju da se upute ka Osnovnom sudu u Skoplju gde će, kako je rekla Ginova, zatražiti oslobadjanje pritvorenih aktivista i studenata iz talasa protesta koji su započeli 5. maja.

Kako je prethodno saopštio Helsinški odbor, od početka protesta privedena su 42 lica, od kojih je za 13 odredjena mera pritvora.

Današnji protest će se, prema najavi, završiti ispred skupštine Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: