"Makedonija je bure baruta Balkana"

Zagrebački stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtilo smatra da je Makedonija sa sadašnjom strukturom definitivno "bure baruta" na Balkanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

11:30

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Razlog nije samo etnički sastav, već i podeljenost Makedonaca u političkom smislu, navodi on.

Crvrtilo je za hrvatsku Novu TV naveo da u budućnosti ne bi trebalo isključiti mogućnost eskalacije sukoba i van granica Makedonije i ocenio da oružani sukobi makedonskih snaga bezbednosti i terorista, tokom vikenda u Kumanovu, najviše odgovaraju aktuelnom vladajućoj strukturi i premijeru Nikoli Gruevskom.

"On (Gruevski) je pritisnut od opozicije, ali i od javnosti zbog svega onoga što se saznalo putem prisluškivanja, kao i drugih stvari koje je vlast radila unazad nekoliko godina. Suočio se i s mogućnošću da dođe do velikog pritiska, možda i prevremenih izbora i nekih drugih događaja koji bi oslabili njegovu vlast. S obzirom na sve to, ovaj događj, ali i sličan od pre dve nedelje, išao je njemu na ruku i on je uspeo da konsoliduje svoju vlast", mišljenje je Cvrtila.

Upitan da li je na pomolu nova Ukrajina, "makedonsko proleće", kao i da li je Makedonija novo "bure baruta" na Balkanu, on odgovara da ta drzava sa sadašnjom strukturom to definitivno jeste i podseća da je Makedonija, pored svega toga, unazađena nakon što pre nekoliko godina nije dobila pozivnicu za NATO.

"Tamo su demokratske institucije slabe, pod apsolutnom su kontrolom vlasti. Mediji nisu slobodni. To je autoritarna vladavina koja izaziva otpor građana. Ovog proleća se taj otpor pojačao i činilo se kako bi mogao rezultirati nekakvom političkom promenom. Ovi događaji će sigurno to zaustaviti, ali neće u potpunosti sprečiti", naveo je Cvrtilo i upozorio da ovakve događaje ne treba isključiti ni u budućnosti.

U kumanovskom naselju Divo, u kome je tokom vikenda došlo do oružanih sukoba makedonskih snaga bezbednosti i terorista, život se jutros polako vraća u normalu.

Akcija u kojoj je poginulo osam policajaca, a ubijeno najmanje 14 terorista, završena je juče po podne i u toku je uviđaj u kome učestvuju predstavnici OEBS-a, uz pratnju specijalnih jedinica makedonske policije.

Prema policijskim navodima, više od 37 policajaca je povređeno, a i dalje nema podataka o eventualnim žrtvama među civilnim stanovništvom.

U Makedoniji je i danas Dan žalosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: