Putin: Nuklearno oružje na minimumu

Rusija dosledno poštuje Sporazum o neširenju nukleranog naouržanja (NPT), poručio je ruski predsednik Vladimir Putin učesnicima konferencije o tom sporazumu.

Izvor: B92

Utorak, 28.04.2015.

12:31

Default images
Foto: Beta, AP

"Smanjili smo naš nuklearni arsenal na minimalni nivo, što predstavlja značajan doprinos potpunom razoružanju", navodi Putin u poruci, koja je podeljena učesnicima konferencije u sedištu UN u Njujorku, prenosi Tass.

Rusija planira da nastavi rad u tom pravcu i da održava ravnotežu između razvoja atomske energije u mirnodopske svrhe i jačanja režima neširenja nukleranog naoružanja, uključujući i sistem garancija Međunarodme agencije za nukleranu energiju (IAEA), navodi Putin.

On je istakao da se Rusija zalaže za blisku saradnju sa svim zainteresovanim stranama u kreiranju modernog, stabilnog i sigurnog sistema u oblasti nuklerane energije.

U skaldu sa 6. članom NPT-a, svaka potpisnica se obavezuje da nastavi pregovore koji vode u pravcu prestanka trke u nukleranom naoružanju.

Ruski predsednik kaže da je ravnoteža jedan od ključnih elementa za neširenje nukleranog naoružanja, razoružanja i korišćenja nuklerane enregije u mirnodopske svrhe, što je garancija konvencija održivosti.

Putin je podsetio da se konferncija NPT poklapa sa beležavanjem 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata.

"To je značajan kamen temeljac koji nas podseća na zajedničku odgovornost prema dobrobiti planete i potrebi da se očuva mir i povede zajednička borba protiv modernih pretnji, među kojima je i širenje nukleranog naoružanja", istakao je Putin.

"Očekujem da će svi prisutni na konfernciji izraziti spremnost da potvrde jasno poštovanje obaveza. Nema sumnje, ovo će postati važan faktor osiguranja mira, bezbednosti i stabilnosti na celoj planeti", kazao je Putin.

Očekuje se da će NPT konferencija razmotriti ključna pitanja, kao što su univerzalnost Sporazuma, nuklerano razoružanje, uključujići posebne mere, neširenje nukleranog naoružanja, uključujući promovisanje i jačanje zaštitnih mera.

Učesnici će razgovarati i o merama za korišćenje nuklearne energije u miroljubive svrhe, bezbednosti i zaštiti, reginalnom razoružanju i neširenju nuklernog oružja, primeni rezolucije o Bliskom istoku iz 1995. godine, merama za slučaj povlačenja iz Sporazuma, kao u za angažovanje civilnog društva na promociji razoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: