Merkelova na udaru zbog špijuna

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na udaru kritika opozicije, ali i vladajućih socijaldemokrata zbog navoda da su službe SAD koristile BND kao "posrednike".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

11:37

Default images

Od Merkelove i njenog okruženja očekuju se objašnjenja i odgovori posle otkrića da je 2008. i 2010. godine Kancelarska služba ignorisala upozorenja o pokušajima američke obaveštajne službe (NSA) da preko nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) špijunira i evropske firme, poput EADS i "Eurokoptera".

"Aktuelne pritužbe su drastične. One moraju temeljno i sveobuhvatno biti razjašnjenje. Skandal polako dostiže jednu potpuno novu dimenziju", izjavila je danas za "Špigel-onlajn" generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SPD) Jasmin Fahimi.

Socijaldemokrate, kako prenosi "Špigel", smatraju da je Kancelarska služba teško opteerćena i žele da se fokus rada parlamentarne komisije Bundestaga za istraživanje NSA odgovarajuće proširi.

Iz ugla Fahimi, radi se u ovom slučaju i o kredibilitetu same Merkelove, a opoziciona partija Zeleni smatra da je Merkelova direktno odgovorna.

"Afera dostiže njeno direktno polje rada, BND je njoj direktno podredjena", rekao je šef poslaničkog kluba "zelenih" Anton Hofrajter.

"Ako saznanja budu tačna i ako se potvrdi da je Kancelarska služba bila ranije o tome obaveštena, onda njeno (Merkelovo) objašnjenje da špijunaža medju prijateljima nije moguća, ne bi moglo da bude održivo. Onda bi afera BND postala afera o kredibilitetu nemačke vlade", rekao je Hofrajter.

"Bild am Zontag" je ovog vikenda saznao da je Kancelarska služba još 2008. godine bila upoznata sa pokušajima špijunaže američke NSA protiv evropskih firmi, poput EADS ili "Eurocopter".

BND je, prema medijskim saznanjima, više godina u ime NSA špijunirala evropske političare, kompanije i menadžere.

Ukazujući da je 2002. godine izmedju NSA i BND potpisan sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma, mediji ukazuju da su na meti bili često i drugi, a štampa piše da je BND u ime NSA špijunirao evropske političare, kao i velike firme, poput proizvodjača naoružanja EADS i "Evrokoptera".

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert kratko je samo rekao da su postojali odredjeni tehnički i organizacioni propusti i da je vlada naložila BND da se to odmah ispravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: