"Srbija nikad neće priznati Kosovo"

Albanskim političarima se stalno priviđa priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, ali da se to nikada neće desiti, rekao je direktor kancelarije za KiM.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 29.03.2015.

09:55

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Albanskim političarima se umesto normalizacije odnosa Srba i Albanaca i stvaranja Zajednice srpskih opština (ZSO), na koje su se pismeno obavezali u Briselu, stalno priviđa priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije, za koje i čobani u najudaljenijim selima na Kosovu znaju da se nikada neće desiti", rekao je Marko Đurić agenciji Beta.

Kosovski ministar evrointegracija Bekim Čolaku ranije je izjavio da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumeva, da to jasno pokazuju dogovori postignuti u Briselu i da Beograd zna da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

Đurić je dodao da se Čolaku "pravi da ne zna" da Srbija neće priznati Kosovo.

"Kao što se pravi da ne zna da se njegov šef i ratni komandant (Hasim) Tači u Briselu obavezao, i to u pisanoj formi, potpisom upravo na snažna ovlašćenja za ZSO, čiji je upravljački tim po tom sporazumu već imenovao regionalnog komandanta policije za sever Kosova, izabrao gradonačelnike, a Srbi će uskoro sesti u sudijske i tužilacke fotelje u pokrajinskim sudovima. Beograd, kada je reč o ZSO, neće prihvatiti ništa manje od dogovorenog u Briselu!", dodao je Đurić.

Đurić je, takođe, ocenio da stalnim provokacijama o statusu i izbegavanjem dogovorenog u Briselu, Čolaku i drugi albanski predstavnici žele da dovedu u pitanje proces normalizacije odnosa, čime nanose štetu građanima Kosova i Metohije, kojima je dosta huškanja na mržnju i podele.

"Čolakuov režim nije nezavisan od međunarodne zajednice, niti od nas u Beogradu. A neće biti nezavisan ni od novog međunarodnog suda za ratne zločine OVK, u čijem će osnivanju, uveren sam, i sami puni sreće učestvovati", rekao je Đurić. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da je Kosovo i Metohija prostor pod upravom međunarodne zajednice i da Srbija nije i nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Reagujući na izjavu kosovskog ministra za evrointegracije Besima Ccolakua da se srpsko priznanje Kosova podrazumeva i da to pokazuju dogovori iz Brisela, Vulin je poručio da Kosovo nije nezavisno i da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost.

Niste nezavisni. Država Srbija neće priznati nikakvu nezavisnost Kosova i Metohije, za nas je ovo prostor pod upravom Međunarodne zjaednice u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN i nikako drugačije”, poručio je Vulin.

Probajte da donesete i jedan ključni zakon a da za to ne dobijete podršku Beograda, kakva je to nezavisnost o kojoj morate da pregovarate u Briselu, upitao je Vulin i poručio vlastima u Prištini da se ne igraju, plaše i ne zbunjuju narod.

Ovakvim ponašanjem i ovakvim izjavama koje služe za dnevno-političke svrhe samo se otežava situacija, ocenio je Vulin i naglasio da vlast u Srbiji nije dužna da učestvuje u dnevno političkim igrama Prištine i da neće učestvovati u takvim igrama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: