Zeman: Ponosan što idem u Moskvu

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da je ponosan što ide 9. maja na vojnu paradu u Moskvu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

21:19

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

"Ja tamo ne idem na međudržavne razgovore već na proslavu kraja rata. Idem da tamo odam poštu za 20 miliona sovjetskih građana koji su poginuli. I ponosan sam što idem u Moskvu", kazao je danas Zeman tokom obilaska tog grada na severu Češke.

Češki predsednik podsetio je da je o putu u Moskvu na paradu razgovarao i sa premijerom Bohuslavom Sobotkom i sa češkim ministrima spoljnih poslova i odbrane i niko do njih trojice mu nije kazao da bi trebalo da bojkotuje paradu.

Zvanični stav češke vlade, koji je izneo premijer Sobotka, jeste da proslava Dana pobede u Moskvi predstavlja odavanje pošte vojnicima Crvene armije koji su poginuli oslobađajući Evropu od Hitlera, a među njima je 150.000 Rusa i pripadnika drugih nacija u Crvenoj armiji položilo živote oslobađajući Čehoslovačku.

Bojkotovanje parade u Moskvi za češkog predsednika i premijera bila bi uvreda upravo tih palih vojnika, koji nemaju nikakve veze sa sadašnjom politikom Moskve.
"Rusija ne izaziva nikakav treći svetski rat", rekao je danas Zeman i ponovo pozvao da se ukinu ili bar ublaže sankcije Evropske unije protiv Rusije zato što u Ukrajini vlada krhko, ali ipak primirje.

Proslavu 70. godišnjice kraja Drugog svetskog rata u ruskoj prestonici bojkotuje većina zapadnih lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: