"Šovinistička izjava Kitarovićeve"

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta osudio je kao "provokativnu i šovinističku" izjavu nove predsednice Hrvtske Kolinde Grabar Kitarović.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.01.2015.

10:10

Default images
Foto: mc.rs

"Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju. Postavlja se pitanje - za koja prava će se gospođa Grabar Kitarović boriti, jer su po istom aršinu Hrvati koji žive u Srbiji Srbi, a Hrvati koji žive u BiH Bosanci", upitao se Linta u saopštenju.

Linta je pozvao predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Slavena Bačića, Petra Kuntića i Tomislava Žigmanova da javno kažu da li podržavaju stav hrvatske predsednice da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što podrazumeva da su i Hrvati u Srbiji Srbi.

Grabar Kitarovićeva je izjavila za televiziju BHT1 da su za nju, u smislu hrvatskog državljanstva, Hrvati i oni ljudi koji su pravoslavne veroispovesti i Srbi po nacionalnosti.

Janković: Opasna izjava Kolinde Grabar Kitarović

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije Janko Veselinović rekao je da je duboko iznenađen izjavom novoizabrane predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović u kojoj za Srbe u Hrvatskoj kaže da su Hrvati.

Ukoliko se ne radi o ozbiljnom nepoznavanju razlike između nacionalne i verske opredeljenosti s jedne strane i državljanstva sa druge strane, onda je ova izjava još opasnija, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Kolinda Grabar Kitarović ovom izjavom oživljava pravašku ideju Ante Starčevića iz XIX veka, a ona može biti posebno opasna za položaj naroda u BiH, jer bi se na taj način zakinuli nacionalni identiteti Hrvata i Srba, stoji u saopštenju.

Veselinović će se u svoje ime i ime Odbora za dijasporu i Srbe u regionu zalagati za puna prava Srba u Hrvatskoj i za poštovanje njihovog identiteta, verskih osećanja, kao i prava na upotrebu jezika, ćiriličnog pisma, kao i ostvarivanje drugih manjinskih i statusnih prava, baš kao što se zalaže za poštovanje prava na nacionalnu opredeljenost i prava na versku opredeljenost nacionalnih manjina u Srbiji, a time i građana hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ne treba podsećati predsednicu Republike Hrvatske, koja bi trebalo da poznaje hrvatski Ustav u čijoj preambuli jasno stoji da je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koje žive u njoj, uključujući i srpsku manjinu, kaže se u saopštenju Skupštine Srbije.

Nije zabeleženo čak ni u ratnim 90-im godinama da je bilo ko od visokih državnih funkcionera u Hrvatskoj izjavio da su Srbi u Hrvatskoj zapravo Hrvati. Ukoliko bi na prostorima bivše Jugoslavije zaživela politika negiranja nacije i verske opredeljenosti, to bi bilo veoma loše, navodi se u saopštenju.

"Zalažem se za dobre odnose između Srbije i Hrvatske, pre svega u interesu dve države, ali i Srbe u Hrvatskoj i Hrvate koji žive u Srbiji, pa se nadam da ova izjava novoizabrane predsednice Republike Hrvatske neće uticati na normalizaciju odnosa između dve države i dva naroda", zaključio je Veselinović.

Štrbac: Kitarovićeva se prestrojava

Foto: Tanjug/Arhiva
Izjava novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da su za nju Srbi u Hrvatskoj Hrvati u smislu državljanstva predstavlja otklon od nacionalne retorike, izjavio je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

"Imala je jednu retoriku pre pobede, sad ima drugu, tako da se ona prestrojava", rekao je Štrbac agenciji Beta, uz ocenu da se tokom predizborne kampanje Grabar-Kitarović obraćala etničkim Hrvatima, kao što je radio prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman.

Štrbac je ocenio da je Grabar-Kitarović počela da se ponaša kao predsednica svih građana, kao što je i obećala, i dodao da je to "prestrojavanje" normalno i nešto što "svet očekuje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: