"Snosim samo moralnu odgovornost"

Bivši predsednik RS Radovan Karadžić rekao je da nije kriv za zločine za koje je optužen, ali da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

11:25

Default images

On je u svojoj završnoj reči istakao da se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji sudi celom srpskom narodu.

Kaže da kao predsednik Republike Srpske snosi moralnu odgovornost za svaki zločin koji su počinili građani ili snage RS i tvrdi da nije kriv za zločine za koje je optužen.

“Gospodin Tiger uvaženi advokat tužilaštva, u nedostatku dokaza opredelio se da ocrnjuje moju ličnost. tako me je nazvao lažovom i mafijašem, i to je bilo prvog dana na naslovnim stranama naših medija. Kao najupečatljiviji argument tužilaštva“, rekao je Karadžić.

Dok ga tužilaštvo smatra "pokretačkom silom" politike etničkog čišćenja, bivši vođa bosanskih Srba kaže da će iza njega ostati dobra dela i napori da se izbegne rat.

“Izum ovoga ovog tužilaštva jeste tzv. udruženi zločinački poduhvat verovatno posuđen iz zakonskih odredaba o gonjenju organizovanog kriminala, o gonjenju mafijaša. bez te grube konstrukcije, neuverljive i nefer, nepoštene ne bi bilo optužnice. Ne bi uopšte bilo optužnica osim za neposredne počinioce zločina. Ako ne verujete naložite tužilaštvu da protiv mene skrpi neku optužnicu koja bi bila izvan udruženog zločinačkog poduhvata. Da vidimo za šta bi Karadžić bio kriv, kao on, po svom delovanju izvan udruženog zločinačkog poduhvata. Ostala bi samo moja dobra dela“, naveo je Karadžić.

Za iznošenje završne reči Radovan Karadžić ima 10 sati, u sredu i četvrtak. Optužen je u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Tužilaštvo traži doživotnu zatvorsku kaznu, a presuda će biti izrečena do kraja 2015. godine.

Haško tužilaštvo završnu reč dalo je 29. septembra navodeći da je bivši predsednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov.

Tužioci su juče ponovo zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića, kome se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid u BiH.

Posle iznošenja završnih reči, obe strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. Zatim će sudije većati o presudi i kazni. Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji nakon godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: