"BG u centru, ne na periferiji EU"

Beograd nije na periferiji EU već u njenom centru, a novoizabrani čelnici u Briselu trebalo bi da ohrabre zemlje Zapadnog Balkana i poruče da im je mesto u EU.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

14:40

Default images

To su poručili danas učesnici četvrtog Beogradskog bezbednosnog foruma.

U prvom delu drugog dana skupa "Evropa 2014: Kraj i/ili novi početak?", čiji je medijski pokrovitelj Tanjug, održana su dva panela „EU i njena periferija“ i "Otvaranje nove strateške debate između transatlantskih i evroazijskih agendi".

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport smatra da do zastoja u proširenju neće doći i da će ono biti među prioritetima novog komesara EU.

"Bilo je mnogo razgovora o umoru. (Premijer Aleksandar) Vučić je rekao da je umor u zemljama kandidatima. Međutim, mislim da će i (budući komesar za proširenje EU Johanes) Han biti posvećen proširenju", kazao je Daveport.

Govoreći o naslovu panela "EU i njena periferija", Davenport je rekao da Beograd nije na periferiji Unije, da je u samom njenom centru i da su za nju sve zemlje članice i buduće članice veoma važne.

Direktor Odeljenja za spoljnu politiku EU u Centru za evropske političke studije (CEPS) Stiven Blokmans smatra da bi novoizabrani čelnici Evropske unije trebalo da ponovo ohrabre Zapadni Balkan i energično poruče zemljama tog regiona da im je mesto u EU.

Upitan kako vidi napredak Srbije na putu ka EU, ovaj stručnjak sa sedištem u Briselu rekao je da naša zemlja "napreduje sigurno", mada možda previše sporo prema mišljenju onih koji bi želeli da vide brze promene u zemlji, naročito kad je reč o primeni reformi u procesu pridruživanja evropskom klubu.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević osvrnula se na moto panela i rekla da se Srbija nikada nije osećala i da se i neće osećati kao periferija.

Ona je ukazala na to da se Srbija smatra takozvanom "trećom" zemljom koja se priprema, uz podršku EU, da postane članica Unije.

Šef crnogorskog tima za pregovore o članstvu u EU Aleksandar Pejović veruje da će petogodišnji mandat Evropske komisije, koji treba da stupi na snagu, biti iskorišćen za zaključenje pregovora o članstvu.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok poručio je da u procesu proširenja EU neće biti političkih kompromisa i ukazao na to da je EU mirovna, blaga sila, osnovana iz dva razloga - da više ne bi bilo ratova ni diktatora.

Aktuelna situacija u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku je zbližila EU, uveren je Brok, dodajući da se trenutno vodi debata o snažnijoj zajedničkoj politici odbrane kako nijedna zemlja članica u budućnosti ne bi došla u situaciju da ima manji nivo bezbednosti.

Učesnici panela "Otvaranje nove strateške debate između transatlantskih i evroazijskih agendi" poručili su da se svet na nalazi u novom Hladnom ratu i istakli da su novi izazovi pred SAD i Evropom, odnosno Rusijom.

Predsednica Nemačkog Maršalovog fonda SAD Karen Donfrid je rekla da se svet mnogo promenio u poslednjih nekoliko decenija, ali da nije nadomak novog Hladnog rata.

Donedavna savetnica američkog predsednika Baraka Obame istakla je da se Amerikanci i Evropljani suočavaju s najvećim izazovima od Hladnog rata zbog aktuelne ukrajinske krize koja je doprinela zatezanju odnosa Zapada i Rusije.

Direktor ruskog Centra za situacionu analizu Vladimir Baranovski je govoreći o ukrajinskoj krizi, rekao da je istorija pokazala da postoji izlaz iz svake krize, pa tako i ove, iako nam istorija, kako je dodao, nije dala modele za rešavanje sličnih problema.

Rešenje, po njegovom mišljenju, nije samo "resetovanje" odnosa Rusije i SAD, kako se često čuje u stručnim krugovima.

Fransoa Izbur, specijalni savetnik Fondacije za strateška istraživanja, govoreći o geopolitici, istakao jee da je za Srbiju važno da postane članica EU i da ne treba da padne u iskušenje da se svrsta u hladnoratovske blokove, ali ni u "Titov blok nesvrstanih".

Andrej Zagorski, načelnik Odeljenja za razoružanje, kontrolu naoružanja i rešavanje konflikata na Institutu za svetsku ekonomiju i svetsku politiku Ruske akademije nauka, rekao je da će rešavanje ukrajinske krize biti veliki izazov za srpsko predsedavanje OEBS-u, ali istovremeno i prilika da Srbija pokaže svoj stav.

Otvarajući drugi dan skupa predsednica Beogradskog foruma za političku izuzetnost Sonja Liht poručila je da se protiv prošlosti treba boriti udruženim snagama i izrazila zadovoljstvo zbog toga što postoji prostor za optimizam.

Forum je ove godine, navode organizatori, privukao dosad najveću pažnju publike iz Srbije i inostranstva, a organizovali su ga Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: