Erdogan na Severnom Kipru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je samoproglašenu državu Severni Kipar.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

16:49

Default images

To je njegovo prvo putovanje izvan zemlje otkako je prošle nedelje svečano proglašen za novog šefa države

Severni Kipar, koji je dosad priznala samo Turska, tradicionalno je prva destinacija svakog novog turskog predsednika, a ne očekuje se da će Erdoganova poseta dati novi podsticaj ujedinjenju Kipra.

Erdogan je u glavni grad Nikoziju doputovao novim predsedničkim avionom koji je kompanija "Erbas" isporučila Ankari prošle nedelje, a koji je već ofarban u boje turske zastave, preneo je AFP.

On je razgovarao sa Dervišem Erogluom, liderom međunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar.

"Mi ne možemo da zaboravimo na Kipar", rekao je novi turski predsednik, u društvu supruge Emine.

"Kao i Turska, i Grčka bi, kao zemlja garant, trebalo da uispuni svoje obaveze", istakao je Erdogan i poručio da, ako svako ispunjava svoje dužnosti, kiparsko pitanje može da se reši veoma brzo.

Kipar je podeljen već 40 godina na samoproglašeni Severni Kipar i međunarodno priznat južni deo kiparskih Grka.

Turske trupe napale su i okupirale severnu trećinu Kipra 1974. godine kao odgovor na puč koji je organizovala Atina, sa ciljem da ga ujedini sa Grčkom, podseća francuska agencija.

Eroglu i predsednik Kipra Nikos Anastasijades su u februaru pokrenuli mirovni proces, ali još nije ostvaren značajniji pomak.

Erdogan će, kako se očekuje, sutra posetiti i Azerbejdžan pre nego što se kasnije ove nedelje uputi u Vels, gde će prisustvovati samitu NATO-a.

On je obećao da će razgovarati o kiparskom pitanju na predstojećem samitu Severnoatlantske alijanse, kao i prilikom otvaranja Generalne skupštine UN kasnije ovog meseca.

Nakon što je više od 10 godina bio na čelu turske vlade, Erdogan je stupio na dužnost predsednika u četvrtak pošto je osvojio gotovo 52 odsto glasova na prvim direktnim predsedničkim izborima u Turskoj, koji su održani 10. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: