Erdogan danas o novom premijeru

Novoizabrani predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obavio je danas konsultacije oko novog premijera.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

17:32

Default images

Novoizabrani predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se danas s visokim zvaničnicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), na razgovorima o izboru novog lidera partije i novog premijera, koji će ga zameniti na oba položaja.

Izbor premijera i lidera stranke trebalo bi da bude potvrđen na posebnom kongresu partije sledeće sedmice.

Bez obzira na izbor novog premijera, očekuje se da će Erdogan, koji je na čelu turske politike bio više od 10 godina, i kao predsednik zadržati najveća ovlašćenja.

Novi turski predsednik je nagovestio da namerava da održi strogu kontrolu vlade, transformišući do sada uglavnom ceremonijalnu funkciju predsednika.

Erdogan je najavio i da će sazivati i pradsedavati sastancima Kabineta, preneo je AP.

Erdogan, koji je pobedio na prvim direktnim predsedničkim izborima u zemlji, zvanično će preuzeti dužnost šefa države 28. avgusta, a na mestu premijera želi odanog čoveka koji će držati partiju na okupu i osvojiti većinu na opštim izborima sledeće godine, navodi agencija.

Kao najjači kandidat pominje se šef diplomatije Ahmet Davutoglu, koji je vodio tursku spolju politiku od 2003. kao ministar i kao savetnik.

Kao još jedan kandidat, navodi se i Binali Jildirim, bivši ministar saobraćaja i blizak Erdoganov saradnik.

Dosadašnji predsednik Abdulah Gul, koji je nekad smatran mogućim kandidatom za premijera, razišao se s Erdoganom, pa mu se nedavno i javno suprotstavio, zbog neslaganja s pokušajem vlade da zatvori Tviter i Jutjub u Turskoj.

Predsednici Turske do sada su birani u parlamentu, ali se Erdogan, čija je partija tražila da se povuče posle trećeg mandata, odlučio za direktne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: