Užičani bez vode na vrelom danu

U najtoplijem danu ovog leta Užičani se pijaćom vodom snabdevaju iz 15 pokretnih cisterni u gradu, u kom je na snazi zabrana korišćenja vode za piće i kuvanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.07.2014.

14:30

Default images

Za sada su na ulicama grada samo pokretne cisterne s pijaćom vodom, jer još nisu završene analize ispravnosti za 15 stacionarnih cisterni. "Pekara Sreten Gudurić ima svoju cisternu s vodom i proizvodi hleb nesmetano i u količinama koje su potrebne gradu”, rekao je za Tanjug zamenik gradonačelnika Užica Vidoje Drndarević.

U Opštoj bolnici Užice, osim hemodijalize, rade se sve vrste dijagnostike i operacije, izjavila je za Tanjug direktorka ove zdravstvene ustanove Jelena Raković Radivojević.

"Pacijente za hemodijalizu upućujemo u Prijepolje, Loznicu i Čačak dok ne obezbedimo dovoljan broj cisterni, koje bi priključili na dijalizu. Pacijenti i osoblje bolnice snabdeveni su dovoljnim količinama flaširane vode za piće, kao i za pripremanje hrane”, kaže Radivojevićeva.

Gradski bazen u Užicu ima svoj sistem za prečišćavanje vode i radi, tako da Užičani rashlađjenje mogu potražiti na njemu, jer voda na Gradskoj plaži na Đetinji nije za kupanje.

Užičani koji se posle šest meseci ponovo pijaćom vodom snabdevaju sa cisterni ogorčeni su što se ponovo suočavaju s ovim problemom.

Od nedelje je u Užicu, zbog ponovne pojave algi i nematoda u vodi za piće, proglašena vanredna situacija.

U dovodnom sistemu popustio ventil, voda se izmešala?

Načelnica Centra za higijenu Instituta Batut Zorica Jovanovski izjavila je danas da se u užičkom vodovodu analizira voda od izvora do potrošača kako bi se lokalizovalo gde je problem nastao i preduzele odgovarajuće mere.

Načelnica Jovanovski je rekla Tanjugu da postoji sumnja da je u dovodnom sistemu popustio ventil, zbog čega je u fabriku vode dospela voda iz akumulacije Vrutci, koja se inače od februara ne koristi zbog prisustva algi.

Umesto iz akumulacije Vrutci, Užičani se u međuvremenu vodom za piće snabdevaju s alternativnog vodovoda Sušička vrela.

"Situacija je slična kao što je bila zimus, isključen je vodovod zbog prisustva cijano bakterije koja je nepoželjna i može da ugrozi zdravlje ljudi. Osim alge pronađen je veliki broj valjkastih crva", podsetila je načelnica Centra za higijenu Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Ona Užičanima savetuje da koriste samo vodu iz cisterni za kuvanje i piće i flaširanu vodu, a vodovod i gradska vlast, kako kaže, treba da preduzmu neophodne mere i uvedu možda jače metode prečišćavanja, poput ozoniranja vode, kojim alge mogu da se unište.

"Ove metode su, nažalost, skupe i nisu ekonomski isplative, a vodovodi su uglavnom preduzeća koja nisu bogata. Takođe, kako voda kod nas nije skupa, ove se metode teško primenjuju", naglašava Zorica Jovanovski.

Ona je podsetila da za kvalitet vode odgovara vodovod kao proizvođač po Zakonu o bezbednosti hrane, dok instituti i zavodi za javno zdravlje sprovode samo ispitivanje njene higijenske ispravnosti.

Naša sagovornica je dodala da je Zavod u Užicu non-stop u koordinaciji i u kontaktu s Batutom i svaka mera koja se predlaže i preduzima zajednički se donosi.

Govoreći o kontroli vode ona je rekla da se voda u Srbiji redovno i savesno kontroliše i da "tu nema nikakvih mahinacija".

Osim u Užicu, probleme s vodom imaju i Vojvođani, gde je zbog velike količine arsena vodovod u Zrenjaninu isključen još od 2004. godine, a zbog povećane koncentracije nitrata trajno je isključena voda za piće i u Ćićevcu i Žabarima.

"U našoj zemlji godinama je voda konstantnog kvaliteta, ali su zato regionalne razlike velike. Vojvodina poseduje najlošiju vodu za piće, dok Moravički okrug i Kolubarski okrug imaju odličnu vodu, gde je potrebno vrlo malo prerade da bi mogla da se koristi", naglašava Zorica Jovanovski.

Ona pojašnjava da problemi s vodom za piće u Vojvodini postoje zbog sastava zemljišta i da voda akumulira sastojke zemljišta koji nisu poželjni kao parametri u većoj koncentraciji.

"I ovde je problem što nedostaje odgovarajući tretman. Kada bismo uveli odgovarajući tretman, i ta bi voda mogla da bude zdravstveno ispravna i da se koristi za piće", kaže Zorica Jovanovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: