Beč: Ustoličen episkop SPC Andrej

U hramu Vasrksenja Hristovog u Beču je, u prisustvu političkih i verskih predstavnika Srbije i Austrije, ustoličen episkop austrijsko-švajcarski SPC Andrej.

Izvor: B92

Nedelja, 20.07.2014.

14:47

Default images

Ustoličenju su prisustvovali, između ostalih, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izaslanik Vatikana nuncije Peter Stefan Cubrigen, predstavnici diplomatskog kora, kao i verskih zajednica i crkava, ali i mnogobrojni pravoslavni vernici.

Svetu arhijerejsku liturgiju, u nastavku, služio je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja SPC i drugih pomesnih pravoslavnih crkava.

Nakon čina intronizacije, patrijarh srpski Irinej je rekao da se radi o velikom istorijskom događaju, podsetivši da je Sveti arhijerejski Sabor SPC pre nekoliko godina formirao novu eparhiju za Austriju, Ssvajcarsku i Italiju i da je za prvog njenog episkopa izabran dosadašnji episkop remezijanski Andrej.

Patrijarh srpski Irinej je rekao da novoizabranog episkopa na novoj dužnosti očekuje veliki posao, da organizuje eparhiju, crkveni život, okupi pravoslavni narod koji živi u ovom delu Evrope oko crkve i vodi putevima Svetog Save.

Takođe kao drugi zadatak on je naveo negovanje dobrih odnosa našeg naroda sa državom Austrijom i njenim predstavnicima i uspostavljanje bliskih prijateljskih odnosa sa njenom najvećom verskom zajednicom rimokatoličkom kao i sa drugim pravoslavnim crkvama i drugim verskim zajednicama.

Episkop Andrej (Ccilerdžić) rođen je 1961. u nemačkom gradu Osnabriku, kao drugi sin protojereja-stavrofora Dobrivoja Ccilerdžića i majke Marijane.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Dizeldorfu, a posle mature boravio je godinu dana na Svetoj Gori.

On je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu, a potom se zamonašio u manastiru Visoki Dečani.

U čin jerođakona rukopoložio ga je 1987, u hramu Svetog Save u Dizeldorfu, tadašnji episkop zapadnoevropski Lavrentije, zatim u čin jeromonaha 1990.

Rukopoložio ga je episkop moravički i administrator eparhije bačke Irinej, a od 1992. godine do izbora za episkopa remezijanskog bio je sabrat obitelji Svetoarhangelskog manastira Kovilja u eparhiji bačkoj.

Od 1993. do 2005. službovao je kao sekretar Kancelarije za međucrkvene odnose Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u Beogradu.

U čin protosinđela proizveden je 1999., a u čin arhimandrita 2002. godine, a za vikarnog episkopa patrijarha srpskog, sa titulom episkopa remezijanskog, izabran je na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora SPC 2011..

Od 2011. on je bio šef kabineta patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu.

Arhijerejski Sabor SPC ga je na svom redovnom majskom zasedanju izabrao za episkopa austrijsko-švajcarskog eparhije Austrije-Švajcarske-Italije i Malte sa sedištem u Beču.

Eparhija sa sedištem u Beču obuhvata i Italiju i Maltu, a uspostavljena je 2010., nakon izdvajanja iz episkopije srednjevropske.

Eparhijom, koja broji oko 300.000 vernika, do skoro je rukovodio episkop bački Irinej.

U Beču SPC trenutno ima tri svoja hrama, i jednu crkvu koja je nedavno dobijena od rimokatoličke crkve, a mora još da se preuredi kako bi počela bogosluženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: