Načelnica uhapšena zbog "Galenike"

Načelnica Odeljenja za opojne droge Ministarstva zdravlja D.K. uhapšena zbog zloupotrba u slučaju “Galenika”.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2014.

17:03

Default images

Pripadnici Uprave kriminalističke policije su u saradnji sa Prvim Osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapsili D.K. iz Beograda, načelnicu Odeljenja za opojne droge i prekursore u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, osumnjičena je izvršila krivično delo zloupotreba službenog oložaja na taj način što je, kao načelnica Odeljenja za opojne droge i prekursore u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, u čijem sastavu se nalaze i inspektori za opojne droge i prekursore, naredila inspektorima da suprotno odredbama Zakona ne sačine zapisnik o nalazu stanja u privrednom društvu ”Galenika“ a.d., te da ne podnesu prijavu za privredni prestup navedenom pravnom licu, koji je se odnosi na privremeni izvoz sedam kilograma psihoaktivne kontrolisane supstance (opojne droge) pod nazivom ”diazepam“ za čiji je izvoz bila neophodna dozvola Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a što ovo privredno društvo nije pribavilo.

Takođe, osumnjičena je i zanemarila činjenicu da je od strane inspektora obaveštena da je tokom inspekcijskog nadzora u ”Galenika“ a.d., otkriveno da manjak za 2010. godinu kontrolisane psihoaktivne supstance ”diazepam“ iznosi 160,525 kg, te kako je predhodno sprečila sačinjavanje zapisnika o inspekcijskom nadzoru, nije o mogućim neslaganjima količina ”diazepama“ obavestila policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti tj. obaveštavanja nadležnog tužilaštva i pokretanja pretkrivičnog postupka u cilju utvrđivanja eventualnih zloupotreba i ilegalnog prometa droga.

Na ovaj način D.K. je omogućila privrednom društvu ”Galenika“ a.d. da izbegne sankciju u skladu sa Zakonom o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, navodi se u saopštenju.

Policijski službenici UKP nastaviće dalji rad na proveravanju prometa “diazepama” i drugih psihoaktivnih kontrolisanih supstanci i prekursora koji se proizvode i stavljaju u promet u okviru poslovanja “Galenika” a.d, a sa primarnim ciljem da se utvrdi istinitost neslaganja uvezenih i utrošenih količina “diazepama” u iznosu od oko 160 kilograma, poručuju iz MUP-a.

Osumnjičenoj D.K. po nalogu zamenika Prvog Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati u kom roku će, uz krivičnu prijavu, biti privedena u nadležnom tužilaštvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: