Kupcima na Ibeju slali cigle

Evropska policija razbila je kriminalnu grupu koja je varala onlajn kupce širom sveta tako što im je umesto naručene robe slala cigle, voće i povrće.

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

15:18

Default images

Evropski centar za visokotehnološki kriminal (EC3) pri Europolu saopštio je da je kriminalnu grupu odgovornu za prevaru serijom sofisticiranih lažnih onlajn kupovina širom sveta razbila u saradnji sa Poljskom nacionalnom policijom i američkom multinacionalnom internet korporacijom za trgovinu Ibej.

Na stotine žrtava iz najmanje 15 zemalja - Poljske, Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Letonije, Holandije, Španije, Velike Britanije, SAD, Kanade i Indije pogođene su prevarama među kojima su bile lažne prodaje putem onlajn sajtova - na ibeju i ostalim poljskim onlajn sajtovima, saopšteno je iz Europola.

Pošto su izvršili elektronsko plaćanje za robu, kupcima su umesto ipostavljanja kupljene robe slali cigle, voće i povrće, a u slučaju korišćenja Ibeja kupcima ništa nije bilo poslato.

Kada su primili elektronski prebačena sredstva, prevaranti su ih dalje prebacivali na neregistrovane pripejd kartice, a gotovina je povlačena putem bankomata.

Kupci koji su koristili Ibej bili su zaštićeni uslugom "Garancija za povraćaj novca", ali ostali su bili izloženi prevari i ostali su bez ukupno više desetina hiljada evra u prošloj godini.

Međutim, uprkos pokušajima sofisticiranih kriminalaca da "maskiraju" svoje onlajn identitete i aktivnosti, poljska policija je u saradnji sa sajber stručnjacima EC3 i predstavnicima ibeja, presrela grupu, pa su dva ključna osumnjičena uhapšena u poljskom mestu Pulavi kada su pokušali da izvuku novac na bankomatu.

"Ovaj uspešni slučaj je savršen primer vrlo efikasne saradnje između Ibeja, Poljske narodne policije i EC3 u borbi protiv kriminala koji je pogodio žrtve iz više od 15 zemalja na tri kontinenta. Radeći zajedno, deleći informacije i koordinarujući ove istrage u više jurisdikcija, dokazali smo da kriminalci mogu da beže, ali ne mogu da pobegnu", naveo je direktor EC3 Truls Urting.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: