Dan žalosti u Ukrajini

Danas je nacionalni Dan žalosti u Ukrajini, povodom smrti 28 osoba stradalih tokom okršaja demonstranata i policije u Kijevu.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.02.2014.

00:27

Default images

Zastave će biti na pola koplja na zvaničnim zgradama, a koncerti i sportska takmičenja biće otkazani, navodi se u ukazu predsednika Viktora Janukoviča objavljenom u sredu na vebsajtu predsedništva.

Predsednik Ukrajine kasno sinoć je proglasio primirje i početak direktnih pregovora s opozicijom.

Ministri spoljnih poslova EU vanredno se danas sastaju u Briselu, kako bi doneli odluku o tome kakve će se mere preduzeti i da li će se uvesti sankcije Ukrajini.

Oko 1.000 Litvanaca okupilo se u sredu ispred parlamenta u Vilnjusu u znak podrške demonstrantima u Ukrajini a Litvanija je takođe proglasila četvrtak za nacionalni dan žalosti zbog žrtava krvavih sukoba bezbednosnih snaga i demonstranata u Ukrajini u kojima je ubijeno 28 ljudi a povređeno više od 800 ljudi.

Okupljeni su mahali zastavama oko logorskih vatri u glavnom gradu Litvanije, dok su na video-bimu gledali direktan prenos dešavanja sa Trga nezavisnosnosti u Kijevu, navodeći da vide paralele sa sovjetskim krvavim obračunom sa pristalicama pokreta za nezavisnost u Litvaniji pre dve decenije.

"Protestovala sam na tačno istom mestu 13. januara 1991. i Kijev danas me podseća na Vilnjus tada", rekla je 70-godišnja Židre Stanatjen za agenciju AFP, pošto su se okupljeni priključili minutu ćutanja i otpevali ukrajinsku nacionalnu himnu .

Drugi demonstrant je naveo da je dužnost naroda Litvanije da podrže Ukrajinu, pošto su "Litvanci prošli kroz slična vremena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: