Šta će biti sa savetima manjina?

Posle odluke Ustavnog suda o Statutu Vojvodine, još jedna odluka izaziva oprečne reakcije. Reč je o tumačenju Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Izvor: B92

Subota, 08.02.2014.

16:45

Default images

I dok Ustavni sud još uvek nije objavio obrazloženje, predstavnici manjina u Vojvodini smatraju da je to korak nazad u ostvarivanju njihovih prava.

U vreme usvajanja Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, 2009. godine, Svetozar Čiplić je bio ministar za ljudska i manjinska prava, a Tamaš Korhec je učestvovao u njegovoj izradi. Skoro pet godina kasnije, mnoge stvari su drugačije, a i Ustavni sud je dao svoj sud o tom Zakonu.

"Ja sam izrazio svoje razočaranje ovom odlukom jer smatram da u slučaju onih članova koji su delimično ili u celosti ukinuti, a to je 10 članova zakona, u nekim situacijama Ustavni sud organičio je, smanjio dostignutistepen ljudskih i manjinskih prava, a to, čak i prema Ustavu, ni Ustavni sud ne može da radi", kaže Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog saveta Mađara.

Dve, donekle najvažnije osporene odredbe su ona kojom se propisuju ovlašćenja saveta u odnosu na ustanove od posebnog značaja za nacionalne manjine.

Neustavno je i da nacionalni saveti mogu preuzimati osnivačka prava nad medijima. U Nacionalnom savetu Slovaka pitaju kako je nešto bilo ustavno 2009. godine, a sada nije.

"Ja hoću prvo da vidim obrazloženje, ali mi se čini da su prava delimično smanjena, zato što nemamo više tih mehanizama da sprovodimo svoje programe, dakle da ostvarujemo svoju kulturnu autonomiju, zbog čega smo i osnovani i što nam je krajnji cilj i misija rada, da sačuvamo svoj kulturni identitet", rekla je Ana Tomanova Makanova, predsednik Nacionalnog saveta Slovaka

Novonastala pravna situacija ne može biti retroaktivna, što je donekle nepravedno za sve one koje je odluka Ustavnog suda zatekla u procesu prenosa osnivačkih prava, smatraju u kancelariji pokrajinskog ombudsmana.

"Ustavni sud se odredio prema već prenetim osnivačkim pravima u ustanovama obaveštavanja - već preneta osnivačka prava se ne diraju. Tako da to može proizvesti nejednaki tretman nacionalnih saveta i, ja mislim da to nije dobro rešenje", kaže Eva Vukašinović, zamenica Pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina

Dok ne stigne detaljno obrazloženje suda, predstavnici nacionalnih saveta nisu sigurni kako dalje.

Između ostalog, i zbog toga što im za nekoliko meseci ističu četvorogodišnji mandati, a izmene i dopune zakona po kom će se birati još uvek čekaju na usvajanje u skupštini Srbije.

S obzirom da su izbori raspisani, a parlement raspušten, sve je ovo odloženo na neodređeno vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: