Pravoslavni običaji u Predsedništvu

Prvi put od II svetskog rata danas je u zgradi Generalnog sekretarijata, tj. u Predsedništvu Srbije obeležen Božić po pravoslavnim običajima, tvrde zaposleni.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 08.01.2014.

11:59

Default images

Božićni praznici su u zgradi na Andrićevom vencu obeleženi na drugi dan Božića, kada se obeležava Sabor presvete Bogorodice.

Predsednik Srbije Tomisalv Nikolić sa suprugom Dragicom pozdravio se sa sveštenicima i saradnicima tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi" i upalio sveću i time najavio početak bogosluženja.

Foto: Tanjug
Službu su održali sveštenici Saborne crkve, njen starešina Petar Lukić i sveštenik Radomir Pecević, kao i protojerej Mile Milijančević iz Vaznesenske crkve, pod čijom je teritorijalnom nadležnošću i zgrada Predsedništva.
Foto: Tanjug
"Nema pisanih tragova kada su ovim povodom dolazili sveštenici u ovaj dom. Danas smo prvi put došli, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u ovaj najvažniji srpski dom", rekao je protojerej Milijančević.
Foto: Tanjug
Sveštenici su se pomolili za sve koji rade u zgradi Generalnog sekretarijata, a posebno "da bog izlije milost i da snagu predsedniku Nikoliću da donosi mudre i hrabre odluke u ovom delikatnom vremenu" i da zaposlene u toj zgradi zaštiti od "gladi, bolesti, zemljotresa i drugih nepogoda".
Foto: Tanjug
Tokom bogosluženja sveštenici su se pomolili za patrijarha Irineja, predsednika Nikolića, za sve koji rade u tom domu, kao i za sve hrišćane.
Foto: Tanjug
U službi je učestvovalo i Prvo beogradsko pevačko društvo, koje je pevalo božićne i pravoslavne duhovne pesme. Prvo beogradsko pevačko društvo predsednik Nikolić je ranije odlikovao Zlatnom medaljom za doprinos kulturi.
Foto: Tanjug
Službi su, osim predsednika Srbije Tomislava Nikolića, prisustvovali njegova supruga Dragica, savetnici i saradnici predsednika i urednici medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

194 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: