650.000 za referendum o ćirilici

Više od 650.000 potpisa prikupio je Štab za obranu hrvatskog Vukovara za svoju inicijativu za raspisivanje referenduma o ćirilici.

Izvor: B92

Petak, 06.12.2013.

13:05

Default images

Čelnici Štaba objavili su da još nemaju konačan broj, jer je ostalo da se proveri i evidentira još minimalan broj potpisnih knjiga u kojima se nalazi nekoliko hiljada potpisa, ali ono što su do sada obradili jasno ukazuje da imaju mnogo više od potrebnih 450.000 potpisa.

Prozvali su još jednom premijera Milanovića zbog najava kako tokom njegovog mandata ovaj referendum neće biti održan, pri čemu su istakli da on na takav način vrši pritisak na Ustavni sud.

Njegove izjave su nazvali neprimerenima, a jednako su ocenili i ovonedeljna postupanja MUP-a, koji poziva potpisne koordinatore i naknadno proverava jesu li za sva potpisna mesta dobijene potrebne lokacijske dozvole.

U Štabu ističu da je celi postupak prikupljanja potpisa sproveden u skladu sa zakonom.

Vlado Iljkić pozvao je premijera i prvu potpredsednicu Vlade Vesnu Pusić da tačno prezentuju koji to ugovor o pristupanju Evropskoj uniji sprečava raspisivanje ovog referenduma, a ako je reč o ustavnim promenama koje se pripremaju, a koje bi mogle sprečiti održavanje referenduma, Iljkić je rekao da bi u tom slučaju moglo doći do ustavne krize.

"Ukoliko Sabor prihvati izmene Ustava i one budu takve da spreče ovaj referendum, moguće je da će Ustavni sud imati drugačije mišljenje od Sabora, što bi moglo dovesti do ustavne krize", rekao je Iljkić.

Inače, najviše potpisa, više od 160.000, prikupljeno je na području grada Zagreba, a najmanje u Istarskoj županiji, gde su aktivisti Štaba nailazili na najviše otpora u prikupljanju potpisa. U Vukovarsko-sremskoj županiji prikupljeno je, prema dosadašnjim podacima, 47.800 potpisa.

Štab ima rok od 3 nedelje od okončanja akcije za predaju potpisa i zahteva za raspisivanje referenduma, no uvereni su da će to učiniti i pre zakonom propisanog roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: