Novosti:Pregovori s EU 20. decembra

Beogradu je, saznaju Novosti, iz sedišta EU signalizirano da će "zeleno svetlo“ dobiti u decembru i sugerisano da započne pripreme za zvaničan početak pregovora

Izvor: B92

Četvrtak, 28.11.2013.

22:03

Default images

Termin prve međuvladine konferencije Srbije i EU, koja će označiti početak pristupnih pregovora, načelno je tempiran za 20. decembar, u popodnevnim satima, odmah posle sednice Evropskog saveta u Briselu, pišu Novosti.

Kako tvrde izvori ovog lista, otvaranje pregovora, u ime Srbije, trebalo bi da označe premijer Ivica Dačić, ministar za EU Branko Ružić i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Sa briselske strane stola sedeće predsedavajući EU, litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičijus, evropski komesar za proširenje Štefan File i šefica diplomatije Ketrin Ešton.

Posle višenedeljnog lobiranja i "obaranja ruku“ sa zvaničnicima dveju ključnih zemalja - Nemačke i Velike Britanije - Srbija je dobila uveravanja da su velike šanse da odluka Evropskog saveta bude pozitivna. To je potvrdio i ministar Ružić, rekavši da postoji velika podrška da se prva međuvladina konferencija održi 20. decembra.

On smatra da naruku Srbiji ide i to što ni nova koalicija u Nemačkoj neće napraviti radikalan zaokret u politici prema proširenju EU na Balkan. Tako se spekuliše da bi, ukoliko i drugi krug izbora na Kosovu i Metohiji, 1. decembra, prođe bez incidenata i neregularnosti, jedna od prvih odluka nove nemačke vlade mogla biti davanje ovlašćenja Angeli Merkel da u četvrtak, 19. decembra, na radnoj večeri evropskih lidera i definitivno da "zeleno svetlo“ za početak pregovora.

U tom slučaju, odmah posle sednice Evropskog saveta, 20. decembra, predsednik Saveta Herman van Rompej i šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo saopštiće pozitivnu odluku, a zatim će biti upriličen susret dveju delegacija.

Podrška Londona

Britanski zvaničnici izuzetno cene i smatraju pozitivnim aktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom, izjavio je Marko Đurić, savetnik predsednika Republike, koji boravi u Velikoj Britaniji. "Nema nikakve sumnje da u ovoj zemlji, u kojoj brojni političari imaju nešto skeptičniji odnos prema EU, naša država uživa podršku za nastavak i ubrzani tok evrointegracija. Srbija je poslala poruku da, iako je dijalog Beograda i Prištine važno pitanje, ništa manje nije važno ni pitanje podrške unutrašnjim reformama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: