NS: 22 studenta dobila šugu

Dvadeset dva studenta Univerziteta u Novom Sadu obolela su od šuge. Lekari strahuju da će se broj povećati i da obolelih ima i oko 50.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

17:09

Default images

Šuga! Ne stidi se, lekaru javi se - apel studentima u stilu popularne kulture obaveštava, ali i opominje da svrab koji ih muči možda nije obična alergija. Oni kojima je namenjena ova kampanja uglavnom znaju šta je šuga, a poneko i kako se zaštititi...

"Čak se i odećom može preneti, čini mi se... Ja se štitim tako što održavam higijenu, e sad valjda i drugi isto to rade", kaže nam jedan od studenata.

"Nisam čula, ali se uvek štitim, redovno perem ruke, tuširam se i slično", kaže druga studentkinja.

"Perem ruke redovno, ali to uvek i radim, to je nabolja preventiva", jedan je od odgovora iz ankete.

Šuga se ne javlja u predelu glave i vrata, već ispod pazuha, na preponama, zglobovima i u predelu između prstiju. Takođe, karakteristično za šugu je što se svrab pogoršava noću, a prenosi se i direktnim i indirektnim putem.

"Ne rukovanje, poljubac i zagrljaj nego duži kontakt koji se ostvaruje u porodici, zajedničkim boravkom na jednom mestu ili seksualnim putem. Direktnim kontaktom je neophodno 10 – 15 minuta da bi se zdrava osoba zarazila. A moguće je i indirektnim putem – putem posteljine ili odeće. Neko i ko je najčistiji, vodi najviše računa o sebi, može da se zarazi", kaže Lidija Turo, epidemiolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata

Ukoliko lečenje počne na vreme, šuga nestaje već posle nekoliko dana - terapija traje 4 dana tretiranjem određenog dela tela, a preparati se za sada mogu kupiti u jednoj jedinoj apoteci u Novom Sadu.

"To su benzin benzoat i sumporna mast u različitim procentima (5, 10 i 20 odsto), individualno za svakog pacijenta kako lekar propiše. Mast košta 350 dinara, a benzin benzoat 450 dinara i može se nabaviti u našoj apoteci koja ima registrovanu laboratoriju", kaže Gordana Bulajić , načelnica apoteke na Trifkovićevom trgu.

Posle ta četiri dana, neophodno je dezinfikovati sve predmete sa kojima je obolela osoba bila u kontaktu, a nije na odmet da se preventivno leče i članovi porodice. I u slučaju šuge, najvažnije je rano otkrivanje, ali i odsustvo predrasuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: