Sreda, 23.10.2013.

18:58

Rumuni opominju Srbiju

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova je opomenulo Srbiju da poštuje prava rumunske manjine.

Izvor: B92, www.nol.hu

Default images

Opomena je upućena nakon što su srpske vlasti pokrenule istragu povodom novog krsta koji su Rumuni postavili u Timočkoj krajini, saopštava Romenijan global njuz.

Izvori kažu da su pravoslavni Vlasi u tom području donirali novac Rumunskoj pravoslavnoj crkvi i da su u nedelju prvi put imali priliku da slušaju osveštenje na svom maternjem jeziku.

RNG navode da se odmah nakon ceremonije pokrenula istraga koja je izazvala strah među građanima tog mesta.

“Uskoro će rumunska delegacija otputovati na mesto događaja da izvidi situaciju jer je u jednoj evropskoj državi takav odnos prema manjinama neprihvatljiv”, izjavila je na današnjem sastanku Mirčea Dolha, potpredsednica komisije Rumuna u dijaspori.

Ona je dodala da Rumunija planira da proširi svoj Ustav i da će se u novom zakonu definitivno naći i odredbe o Rumunima u dijaspori.

Ministarstvo spoljnih poslova u Bukureštu je u utorak objavilo da pomno prati nedavne događaje u Srbiji, koji “mogu znatno da oštete dobre odnose” ove dve države.

Prema mišljenju susedne države, Srbija za rumunsku manjinu smatra samo Rumune u Vojvodini. Bukurešt je prošle godine dao saglasnost da Srbija uđe u Evropsku uniju nakon što je bila najavila da taj proces može zaustaviti zbog tretmana vlaške manjine u Srbiji. Rumunija zauzvrat očekuje da Srbija ispoštuje prava njihovih građana koji žive na ovoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

20 h

Podeli: