Sreda, 23.10.2013.

18:58

Rumuni opominju Srbiju

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova je opomenulo Srbiju da poštuje prava rumunske manjine.

Izvor: B92

Rumuni opominju Srbiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Prahovo

pre 10 godina

@R
Pa time si samo potvrdio koliko su manjine ''povlaštenije'' u Srbiji u odnosu na Rumuniju. I Rumunska pravoslavna crkva deluje u Vojvodini, tačnije u Banatu, u mestima gde ima Rumuna, i Rumuni ovde imaju pravo na školovanje na svom jeziku, TV programe na svom jeziku... Moja koleginica sa fakulteta, inače Rumunka iz okoline Zrenjanina, do polaska u srednju školu skoro uopšte nije znala srpski jezik, u srednjoj ga je naučila, a i sada na fakultetu joj se desi da ne zna pravilno da se izrazi i koju reč tačno da upotrebi i da je stavi na pravo mesto u rečenici. Da li Srbi mogu da žive u Rumuniji a da ne znaju dobro rumunski? Sumnjam.

R

pre 10 godina

@Prahovo:
Rumunija ima nešto što se zove građanski ustav u kome definicija konstitutivnog naroda NE POSTOJI, i koji važi za sve ma kojoj nacionalnosti pripadali!

Prahovo

pre 10 godina

@R
Da li ti uopšte čitaš ono što pišeš? o.O Sve što si nabrojao imaju i sve manjinske zajednice u Srbiji, i mnogo više od toga. Pa samo na RTV Vojvodina, dakle da ne uzimam u obzir desetine drugih lokalnih televizija u Vojvodini, ima svaki dan za svaku manjinsku zajednicu bar sat vremena programa na njihovom jeziku, bilo da su u pitanju vesti ili obrada nekih aktuelnih tema... Emisija se zove ''Paleta'', ja mislim. A da ne govorim o tome da su svi manjinski jezici službeni jezici u Vojvodini, u rangu sa srpskim, a manjinski narodi skoro pa konstitutivni u ovom delu Srbije. Da li je srpski jezik možda službeni u Rumuniji, ili Mađarskoj? Da li su Srbi konstitutivan narod u Rumuniji, ili Mađarskoj? Mislim da svi znamo odgovore na ta pitanja. A kako je Mađarima u Rumuniji, neka kažu oni sami. Malo-malo, pa protest protiv diskriminacije, mitinzi za otcepljenje Transilvanije itd. Gledajte svoja posla i ostavite Srbiju na miru!

čovek

pre 10 godina

Za mene je ovo daleko više poražavajuće u odnosu na šarlatanske izjave Erdogana, koji to više radi zarad domaćeg marketinga. Ali ako zatežemo odnose sa Rumunijom s kojom bar nismo bili neprijatelji, makar sa celim okruženjem jesmo, onda ova naša država ima ozbiljan problem.
Ipak ovakve stvari nas vraćaju u realnost i govore nam da su hvalospevi T. Nikolića i A. Vučića prazna slova na papiru i koriste samo za samoproklamaciju i partijski marketing.

R

pre 10 godina

"A kakav je polozaj Madjara i Srba u Rumuniji?
(Nenad, 23. oktobar 2013 21:53)"

Neuporedivo bolji nego položaj Mađara i Rumuna u Srbiji!
Rumunija: Na RTV Temišvar postoje jednosatni program na srpskom i na radiju i na televiziji, postoji nekoliko crkava SPC u Temišvaru, Aradu i Rešici, i u nekoliko okolnih sela (pod ingerencijom SPC!), sa sve bogoslovijom, postoji nekoliko osnovnih škola na srpskom, kao i gimnazija "Dostitej Obradović" u Temišvaru, imaju zagarantovano poslaničko mesto u parlamentu (Slavomir Gvozdenovici), postoji niz kulturnih manifestacija koje se održavaju u Aradu, Temišvaru i Rešici, koje se finansiraju iz državnog budžeta, nema diskriminacije pri zapošljavanju, vojni ataše Rumunije u Srbiji je Srbin. I to sve plaća Rumunija, a od "majčice" Srbije nisu dobili skoro ništa, iako postoji konzulat Srbije u Temišvaru.

EUrobalkanac

pre 10 godina

Samo u Srbiji postoje manjine koje nemaju svoju matičnu državu pa se kao neko siroče koje nema oca i majku identifikuje sa svojim posvojiteljima govoreči "oni su moji roditelji". Tako samo u Srbiji postoje Rumunji ali i Vlasi, Hrvati ali i Bunjevci, Ne Bošnjaci nego Sandžaklije, ne Makedonci nego Goranci (to što im je jezik identičan makedonskom nema veze jer je to ionako "starosrpski" jezik) itd. Tako dobijamo jednu vrlo konfuznu sliku po kojoj su Vlasi (pravoslavci-rumunjski jezik), Sandžaklije (Muslimani), Goranci (Muslimani-makedonski), Bunjevci (Katolici) .....svi zajedno - Srbi ! To nije dobro za same srbe jer zbog takvih konfuznih stavova nemate pravu definiciju srpskog naroda, države Srbije (Kosovo je Srbija iako nemamo nikakav uticaj tamo...) i nacionalne interese i ciljeve. O ovoj temi se može knjiga napisati , malo je komentar za to. Ovo je samo osnovna ne logičnost.

Ateist

pre 10 godina

Vlasi - Romanizovani starosedeoci Balkana koji su formirali nacionalnu drzavu Rumuniju. Stvar je individualnog izbora koju opciju prihvatiti Vlah ili Rumun. Problem je SPC koja jednostavno ne prihvata konkurencju i ne dozvoljava uplive drugih crkvi na svoju teritoriju. Zidaće se u Srbiji i dzamije i sinagoge i hindu i budistički hramovi. Čovek bi trebao da sa punoletstvom izabere i religiju ako mu je ona uopšte potrebna. SPC zbog svoje " skromnosti " ima vrlo malo šansi za opstanak

Hrvoje

pre 10 godina

@ Vlasi nisu Rumuni, a Bunjevci nisu Hrvati. Po toj logici i Srbi u Hrvatskoj nisu Srbi?
(T., 23. oktobar 2013 23:06)

Prijatelju, to nije logika to je realnost! Ja kao Hrvat iz Hrvatske cesto pitam svoje prijatelje koji se deklariraju kao etnicki Srbi i zive u Hrvatskoj, kakvu pomoc ili barem potporu imaju od drzave Srbije - odgovor je "niti ne znaju da smo tu"!

Gradjani Srbije zaobilaze Hrvatsku u velikom luku i na taj nacin zaobilaze i svoje sunarodnjake i tako pokazuju "veliku brigu" prema njima. Al kad treba ocrniti Hrvatsku ovako putem komentara ili neke politicke parole, onda im nema premca, kao da ce to njihovim sunarodnjacima u RH staviti kruha na stol.

Tako da, nacin na koji se drzava Srbija odnosi prema Srbima u Hrvatskoj, je isti kako sei gradjani Srbije odnose prema tim ljudima - poticu ih na pobunu kad je to u interesu Srbije, a kad to vise nije u interesu, onda okreni ledja i kaze - ups, pa mi ni ne znamo da su tamo!

Zalosno!

opaki patriJota

pre 10 godina

malecni doprinos ne razjašnjavanja ovog galimatijasa.Moj otac beše Mađar ,rođen u Rumuniji,majka Srpkinja,izvorna,sa crnogorskim poreklom,rođena Beograđanka.Ja sam rođen na Zvezdari i računam da sam ipak Srbin,mađarskog porekla,mada se mnogi ne bi složili,jerbo nosim mađarsko prezime...

juji

pre 10 godina

Sada ce sve clanice EU i Nato-a radit odredene pritiske na Srbiju jer Srbija zeli u te institucije,a svaka drzava koja zeli nesto od Srbije to gleda ko priliku da dobije sto zeli.Pocetkom pregovora pocinje i razdoblje ucjena i raznih zahtjeva,nije samo stvar napravit reforme nego i imat jaku diplomaciju koja moze izlobirat povoljniji polozaj u pregovorima,ne samo prema EU,nego i zemljama clanicama koje imaju svoje pretenzije. Nazalost kao i Hrvatsku Slovenija,neke zemlje ce vas blokirat kako bi dobile ono sto zele,zato je bitno okupit jak pregovaracki tim,jer ovo meni izgleda kao pocetak ucjenjivanja od strane Rumunjske.

Gabriel

pre 10 godina

Braca Rumuni nikako da se oslobode Causheskuove ideologije i njegovih pristupa resavanju problema. Kao vlast u Rumuniji briga sta radi Crkva i na kom se jeziku mole. Ne nego videli da svi Srbima otimaju teritoriju pa ce sad i oni da se prkljuce. Nisko, veoma nisko.

bez_cenzure

pre 10 godina

Neka više i Rumunija sjaše! Ne postoje Rumuni u Timočkoj krajini nego Vlasi koji NISU Rumuni. Srbija neka ignoriše ove izjave Rumunije! Neka više gledaju kako da se izvuku iz ekonomske krize a njihovi državljani da manje kradu po regionu. To treba da ih brine! Isto kao i Erdogan na Kosovu daju se izjave za unutrašnju upotrebu kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema!

zabrinut

pre 10 godina

Mi ne mozemo da zivimo bez neprijatelja. Nekada su nam to bili Amerikanci, Hrvati, Bosanci. Sada su nam si oni prijatelji, ili barem moramo tako da ih tretiramo jer tako gazde traze od nas. Ali, posto mi ne mozemo bez neprijatelja, onda moramo da se svadjamo sa prijateljima. Sada sa Rumunima, a na red ce doci Grci i Rusi. A modza cemo se i sami sa sobom posvadjati: jedni ce biti za Ruse drugi za EU i SAD.. Srpska posla.

Zox

pre 10 godina

Nazalost Vlasi odnosno Rumuni u istocnoj Srbiji imaju ovakvih problema jako dugo, skoro 2 veka. Vecina ovog stanovnistva je inace doseljavana tokom 17 i 18 veka sa teritorije danasnje Rumunije, naravno Vlaski jezik jeste Rumunski, problem je sto je osiromasen i ima puno tudjica jer vlasi nikada nisu imali mogucnosti da svoj maternji jezik uce u skoli. Jos jedan paradox je da je osnova knjizevnog rumunskog Oltenski dijalekat koji se govori u dolini Timoka, tj na potezu od Zajecara preko Negotina do Kladova. Takodje u Vlaskom jeziku ne postoji rec Vlah kao takva radi se o tudjici germanskog porekla. Vlasi tu rec prevode kao Rumun pa tako za ´Vlasku niziju´ kazu-´Campia Romaniasca´, za ´Knezevinu Vlasku´-´Tara Romaniaska´, za ´ja pricam Vlaski´-´eu vorbesc Rumuneste´...jasno je dakle kako onda vlasi dozivljavaju kada im neko kaze da Vlah nije Rumun...ili kada se Nemcima kaze da njihov jezik nije Deutsch nego Nemacki.
Takodje je nelogicna prica o nametanju vere, kako to da crkva iz susedne zemlje ima toliku moc da namece svoje prisustvo vernicima u susednoj zemlji to bi bio jedinstven primer, kojim to instrumentima radi? Radi se o tome da vernici sami organizuju desavanja, doniraju imanja za objekte i sl. tu nema nikavog nametanja.

popu pop, Vlahu Vlah

pre 10 godina

svi nas opominju u okruzenju ,jer mi sami sebi namecemo greske i bolje bi ziveli u miru da je srbija ostrvo u nekom okeanu.
(ce gevara, 23. oktobar 2013 21:25)

U tom okruzenju ima konja, ali, ima i zaba. A evo sada, jedna zaba videla da konje potkivaju... Pita dole jedan "Objektivni Srbin" je li moguce da su svi drugi uvek u krivu, a jedino Srbi uvek u pravu. Nije, naravno. Ali, isto tako, da li je, objektivno, moguce da bas svi drugi bas uvek budu u pravu, a jedino Srbi bas uvek u krivu?

Vlasi po zadatku

pre 10 godina

Da bi se eliminisala prorumunska većina u prošlom Nacionalnom savetu Vlaha, članovi SPS-a i Radikali su se po nalogu upisivali u vlaški birački spisak i tako je sada Nacionalni savet Vlaha antirumunski. Izgleda da su mnogi od tih navodnih vlaha aktivni i na sajtovima?

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Vidim dole neko komentarise da Vlasi nisu Rumuni. Jok nego sta su? Vlaska knezevina koja je postojala jos pre mnogo vekova je razlog zasto se Vlasi zovu vlasi a ne Rumuni posto je Rumunija nastala mnogo kasnije ujedinjenjem Vlaske, Transilvanije i Moldavije. (Rumun iz Banata, 23. oktobar 2013 22:35)

Samo toliko!? Je li neko, tada, pitao te Vlahe, one u Srbiji, sta misle o svemu tome (tacnije o "ujedinjenju" Vlaske i Moldavije, a o kasnijem osvajanju "Transilvanije" pitale su se velike sile), je l' to njima po volji? To nije njihova drzava bila ni tada, ni matica, ni tatica (nit' im se nudila, nit' su je oni trazili), po cemu bi, tek, bila danas?

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

mi Vlasi smo postojali mnogo pre takozvane Rumunije. (drndoid, 23. oktobar 2013 21:37)

Bravo! Kljucna recenica. Vlasi su stvarali modernu Srbiju. Borili su se u srpskim ustancima i procentualno dali verovatno vise zrtava nego i sami Srbi. Za to vreme na drugoj strani Dunava postojala je Knezevina Vlaska. Mozda sam neobavesten, ali, koliko mi je poznato, Vlasi s desne obale nisu pokazivali nikakvu zelju da se bore za prikljucenje toj drzavi, kao da je nije bilo - borili su se za Srbiju. Onda je, jednog dana, nekom s one strane Dunava palo na pamet da pravi tu rumunsku naciju i drzavu. Vlasi u Srbiji nisu bili deo svega toga, to se desavalo apsolutno mimo njih, a njihova drzava bila je Srbija. Stavise, kasnije su velikodrzavni projekti te nove tvorevine otkrivali "Rumune" i pokretali iredente i po Grckoj, Makedoniji, cak i u Albaniji. Srbijanske Vlahe, iz ovog ili onog razloga, nisu dirali. Sad se setili!

legionar

pre 10 godina

Citam ovde Vlasi kazu da nisu Rumuni. Rumunska manjina se ne buni u Srbiji. Dakle problem imaju samo Berlin i Vasington. Samo slep ne vidi iz koje je ovo kuhinje. Od kako amerikanci izgubise bazu u Tadzikistanu, Rumunija je sediste njihovog divljanja

aca Umc

pre 10 godina

@Šipi, a koji narod na Balkanu nije neprijatelljski nastrojen prema drugim narodima? Jos je odnos Srbi-Rumuni najbolji moguci u poredjenju sa ostalima. Aj molim te navedi mi 2 balkanska naroda koji se istinski vole? Koga vole Hrvati (oni cak i ne priznaju da su na Balkanu), Bugari, Albanci...? Ma svi su cvecke, samo su izgleda Srbi olos. Tako ti je u vecini zemalja ne samo na Balkanu, gde god ima nacionalnih manjina tu ima mnogo neslaganja i sukoba. Nije to nikakav srpski izum!

larry

pre 10 godina

turci su za srbe koristili ime vlasi (doduse u pezorativnom smislu) tako da mislim da su vlasi blizi srbima nego rumunima , ali otkuda ja znam svako ima pravo da se izjasni kako zeli barem je tako u normalnoj drzavi

west

pre 10 godina

(Rumun iz Banata, 23. oktobar 2013 22:35)

Nisu samo Rumuni živeli u Vlaškoj kneževini,kao što danas skoro 2 miliona Madjara živi u Transilvaniji,koja do 1918 nikada nije bila deo Rumunije.Posle prvog svetskog rata Madjarska je kažnjena oduzimanjem tetitorija,a najveći deo je pripao Rumuniji,gde su,za razliku od nekih drugih teritorija(Vojvodina,Slavonija,delovi Slovačke i Češke)Madjari činili većinu.Nije sporno da Vlasi imaju sličan jezik poput Rumuskog i da Rumunske i Srpske krvi,ali kao narod postoje mnogo duže od nekih naroda koji su nastali posle drugog svetskog rata,ili u zadnjih 20 godina.Tako da imaju svako pravo da se izjašnjavaju kako žele,u ostalom to je osnovno ljudsko pravo i niko nema pravo da im zabrani.

zoran

pre 10 godina

Na sirotinju i zec šilji ****

SVI KOJI SU UŠLI U NATO POČELI SU DA NAS KINJE I KINJIĆE NAS SVE DOK I MI NE BUDEMO UŠLI.

TO je činjenica i kraj!

anbeast

pre 10 godina

Na stranu to sto se neki Vlasi ne osecaju ni Rumunima ni Srbima. Kazu da su Vlasi nesto trece. Sta su - ne'am pojma, a i ne zanima me. Zanima me sta ima neko da istrazuje da li je, zasto je, i ko je podigao nekakav krst ako za to ima urbanisticke dozvole i slicno?! Sto ne istrazuju onaj kic u Kragujevcu, ako vec postoji nekakva policija za krstove?

Icarus

pre 10 godina

Ovo je strasno. Javljaju se ljudi koji nemaju pojma o pravima Srba u Rumuniji (cisto da se zna, uzivaju najvisa prava) i naravno o "Vlasima" citaj Rumunima iz Srbije. Ako ti ljudi SAMI prave rumunsku pravoslavnu crkvu, zasto ih mi sprecavamo i govorimo im da nisu Rumuni?

Šipi

pre 10 godina

Ja znam iz iskustva da su srbi odveka negirali,vredjali,zapravo imali itekako rasistički stav prema vlasima u Srbiji...Netrpeljivost prema svemu što nije srpsko,doista je starije od samog "srpskog nebesa"....

gile

pre 10 godina

Neverovatno je u kojoj meri smo mi Srbi u stanju da se sa svima posvadjamo i da se svima zamerimo. Prvo Slovenci, pa Hrvati, pa Bosnjaci, pa Crnogorci, pa Albanci, pa sad Rumuni, a vec se naziru svadje i sa Madjarima i Bugarima. Zar je moguce da su svi u krivu a jedino mi u pravu???
(Objektivan Srbin, 23. oktobar 2013 21:17)

A dobio si toliko minusa u medjuvremenu policajci u Nisu pucaju na civile , popovi voze 200 km\h pod rotacijom , krsimo ljudska prava svih manjina pa nam posle kriva cia , vatikan , masoni i naravno DZej . Da hoce vec jednom da rapsarcaju ovu banana drzavu i da podele drugim drzavama pa da narod na ovim prostorima vec jednom ZIVNE . Pozdrav iz grada gde policija puca na nenaoruzane civile .

p.s kad nas podele ljudi prelazite u ponudjenu veru jer od ove nase nema nista sve sami prevaranti u ovu nasu crkvu ( LOPINE ) .

sumorni

pre 10 godina

"Letos sam pricao sa nekim Rumunima u Grckoj na letovanju koji su iz Temisvara. U razgovoru sam ih pitao da li poznaju neke Srbe koji tamo zive kao manjinska zajednica,na sta su oni zaprepasceno odgovoili da oni ne znaju da uopste u Temisvaru ima Srba, niti poznaju nekog Srbina?! Toliko o Srbima u Rumuniji i njihovoj asimilaciji u Tamiskom Banatu.
(glasac ds-a, 23. oktobar 2013 21:12) "

Ili oni nisu bili iz Temišvara, ili nisi pričao ni sa kakvim Rumunima.
Nego, otkud onda Srbin poslanik u rumunskom parlametu?
Znaju li gde se nalazi "Srpska kuća" u Temišvaru? Morali bi znati ako su odande? A ako znaju, onda je interesantno da nisu čuli za ikakve Srbe?

Ja

pre 10 godina

Rumunija bi trebalo da shvati vec jednom da sta god budu uradili mi necemo pribeci tome da bilo kome na popisu zabranjujemo da se ne izjasnjava kao Rumun kako nam oni predlazu da radimo sa Vlasima. To je potpuno besmisleno i necuveno. Kao da mi trazimo od npr. Madjarske da ne dozvoli nikome da se izjasni kao Bunjevac nego da svi koji to kazu budu upisani kao Srbi. Eto toliko ima smisla ovaj zahtev iz Rumunije za siledzijstvom. Taj film nece gledati. Sto se crkve tice, ne moze Vlada Srbije da odlucuje o tim pitanjima. U svakom slucaju nakon nevidjenih uvreda koje je Basesku izrekao pre mesec dana na racun Madjarske (toliko da je ambasador Rumunije u Budimpesti pozvan u MSP na ribanje) cini mi se da Rumunija ima sve manje prijatelja.

Rumun iz Banata

pre 10 godina

Vidim dole neko komentarise da Vlasi nisu Rumuni. Jok nego sta su? Vlaska knezevina koja je postojala jos pre mnogo vekova je razlog zasto se Vlasi zovu vlasi a ne Rumuni posto je Rumunija nastala mnogo kasnije ujedinjenjem Vlaske, Transilvanije i Moldavije. Ovakva tvrdnja je na istom nivou kao kada bi neko rekao da je Dukljanin a ne Srbin samo zato sto je poreklom iz Duklje. A dijalekt vlaskog rumunskog je isti kao dijalekt banatskog rumunskog, bukvalno su identicni a oba dijalekta su samo arhaicna verzija rumunskog jezika. To sto su Srbi na tom podrucju asimilirali Rumune i menjali im prezimena je prica koja se vuce odavno i jos uvek je aktuelna.

Makedonac

pre 10 godina

Vi ne znate ni 1% od to kako je Makedoniji.

Grcka ni trazi ''dobrosusedske odnose'' dok Makedoncima u Grcku ne daje ni jedno pravo a ig ima najmanje 250.000

U Bugarskoj 1955 godine je bilo 200.000 Makedonaca, danas ih ima 1000.Kad su osnovali stranku posle pada komunizma Makedonska stranka je osvojila 5 grada u Pirinsku Makedoniju i tada Bugarska drzava je proglasila NACIONALISTICKOM KOJA TEZI DA ODCEPI PIRINSKU MAKEDONIJU i ukinula zakonom.Posle toga sud Haga je presudio i njuhovu korist, dobili ostetu do sada preko 90.000 eura no Bugarska drzava ipak ne da njenu registraciju.

Makedonci u Albaniju smeju da se izjasne kao Makedonci u Prespu i Gori dok na ostatak teritorije Albanija ( Posebno okolina Korce i Tirane ) ne smeju zato sto treba da dokazu da su rogjeni u MK ili da plate kaznu od 1000$.Zamislite logiku da se izjasnite kao manjina u Albaniju trebate biti doseljeni iz druge drzave.

A sve tri drzave Bugarska, Grcka i Albanija traze prava njigove manjine u MK, dobrosusedske odnose i sl.

Logika ?

vlah sa bobota

pre 10 godina

Da se razumemo, Vlahi ili Vlasi apsolutno nije isto ko Rumuni, da se razumemo. Naravno da i Vlasi imaju pravo na svoj jezik, kulturu i obicaje ali nas ne treba bacati avtomatski pod Rumune.

Prahovo

pre 10 godina

@glasac ds-a
To je tačno. Inače, Temišvar je nekad bio najveći srpski grad severno do Save i Dunava i prestonica Srpskog Vojvodstva i Tamiškog Banata... Srbi su nekad u tom gradu bili većina i u najvećoj meri doprineli razvoju tog grada. Srpska vojska je oslobodila Temišvar u 1-om svetskom ratu ali da bi zadovoljili rumunske apetite, morali smo im predati grad i čitav Tamiški Banat. Danas, u tom gradu od 400 000 stanovnika, Srba ima jedva oko 7 000. Dosta njih je nasilno asimilovano za vreme Čaušeskog, ali i nenasilno, najviše zbog mešovitih gradova.

Srle

pre 10 godina

Ovakva desavanja su nam nepotrebna, opste je poznato da Rumuni u istocnoj Srbiji nemaju nista od onoga sto imaju Rumuni u Vojvodini, sto je najgore njima se uopste spori da su Rumuni. Raznim nelogicnim adminstrativnim merama ali i otvorenim pritiscima poput ovoga stvaraju se ovakvi nepotrebni nesporazumi. Nazalost nase drustvo jos uvek ima previse problema u prihvatanju gradjanske opcije i bilo kakvih promena u drustvu.

marko

pre 10 godina

Meni stvarno niste jasni, hoce da promene ustav i da vam daju mogucnost da steknete rumunsko drzavljanstvo a vi kukate. Srbi svi otrcase cim su mogli po putovnice a vi se sada pravite veci Srbi od Srba kada zemlja clanica EU hoce da vam da drzavljanstvo.

glasac ds-a

pre 10 godina

Letos sam pricao sa nekim Rumunima u Grckoj na letovanju koji su iz Temisvara. U razgovoru sam ih pitao da li poznaju neke Srbe koji tamo zive kao manjinska zajednica,na sta su oni zaprepasceno odgovoili da oni ne znaju da uopste u Temisvaru ima Srba, niti poznaju nekog Srbina?! Toliko o Srbima u Rumuniji i njihovoj asimilaciji u Tamiskom Banatu. Uzgred vecina Vlaha sebe smatra posebnim narodom, a kao potvrda tome je da iskljucivo imaju srpska imena i prezimena na "ић",i slave krsne slave kao i Srbi, dok ostali pravoslavni narodi nemaju krsne slave. Toliko o tome...

Dragan

pre 10 godina

Problem je vrlo jednostavan. Potrebno je da se oglase sami Vlasi i ako se oni izjasne kao rumunska manjina, Srbija neće praviti nikakve probleme. Ali, ako se ne izjasne tako, onda Srbija mora Rumunima odgovoriti na adekvatan način.

Stefan

pre 10 godina

Samo što su Vlasi, Vlasi, a ne Rumuni, i kao jedan nikada nigde nisam imao ni jedan problem. Čak ni vlaški nije baš rumunski, pa im otpada još jedna stavka. Maternji jezici su i srpski i vlaški.

popeye

pre 10 godina

Власи имају неотуђиво цивилизацијско право да се национално изјасне како желе, и не желе да се изјасне као Румуни. Шта је ту нејасно или спорно? Нису сви тикве без корена.

kraja

pre 10 godina

...mi za nase manjine i ne znamo...
...zbog tudjih dobijamo samare bar jednom nedeljno...
...em dele pasose sakom i kapom, em im ne valja odnos prema jeziku, crkvi, religiji, skolstvu...
...mozda bi im trebalo diskretno dati do znanja da sem manjina u srbiji zivi jos neki svet...
...imam neprijatan utisak da ih skolujemo na maternjem jeziku, pasos dobiju za 5 minuta i nacionalna struktura srbije se menja iz godine u godinu...
...neko nesto ne radi kako treba...

uzvicnik

pre 10 godina

...Rumuni su neverovatno povlascena zajednica u Srbiji, a posmatrano u odnosu na brojnost, jos povlasceniji, dominantni u opstinskim strukturama u svim opstinama u Srbiji gde ih ima, makar nekoliko stotina...Zanima me samo, koliko se rumunska dijaspora zabrinula i podigla glas protiv brutalne deportacije rumunskih drzavljana iz Francuske ?...Tuzna li si Srbijo...

Strasno

pre 10 godina

Zar i njima dugujemo deo teritorije? Izgleda da ce Srbija ostati jedna od najmanjih drzavica na svetu, neka regija EU! Zasto se svima svidja da zive na teritoriji Srbije, sto se ne sele u svoje drzave!

Zoso

pre 10 godina

Neko im daje instrukcije sa zapada 100% . Nece oni nas u EU. Bice tu jos problema Sandzak, Vojvodina. Odavno su ucrtane karte Turskog i Evropskog uticaja.

Milutin M.

pre 10 godina

E, vidite tako se brane vlastiti etnos u tuđoj državi. Postane se ekonomski i društveno jači pa se politički pritišće dotična država dok ne popusti. A ne, kao neka država da šalje tenkove na druge države u svrhu zaštite vlastititog etnosa i pritom se pobije ili etnički očisti većinsko stanovništvo koje se, jedno 4 godine kasnije, opravdano olujno oslobodi takve politike "krvi i tla", politike koja ekonomski, politički i društveno uništi agresivnu državu. Pametni postupaju uvijek pametno, a glupani nikad ne nauče već iznova ponavljaju iste greške

Objektivan Srbin

pre 10 godina

Neverovatno je u kojoj meri smo mi Srbi u stanju da se sa svima posvadjamo i da se svima zamerimo. Prvo Slovenci, pa Hrvati, pa Bosnjaci, pa Crnogorci, pa Albanci, pa sad Rumuni, a vec se naziru svadje i sa Madjarima i Bugarima. Zar je moguce da su svi u krivu a jedino mi u pravu???

zoka

pre 10 godina

Rumuni, bolje se bavite vasim problemima unutar EU jer ste tamo izuzetno "omiljeni" i razmislite malo sta rade vasi carinici i policija na granicnim prelazima pre nego sto pocnete da njuskate u tudjem dvoristu!

deda

pre 10 godina

našim trapavim ponašanjem, odbacićemo prijatelje i braću po veri. zukorlić gradi minaret od 100 metara a mi ćutimo a pravoslavnim vlasima ne damo da postave krst koji je sličan našem!?

dobrica

pre 10 godina

U mom skromnom zivotu imam puno prijatelja Vlaha koji sebe nazivaju Srbima, a i to jesu vise nego mnogi drugi. Oni kazu da oni i ne pricaju rumunskim jezikom vec nekim dijalektom

drndoid

pre 10 godina

zivim u istocnoj srbiji iz vlaskog sam sela iz okoline Kuceva..u Rumuniji nikad bio nisam.Za sve ove godine ih je bilo bas briga za nas a sada kada Srbija pristupa EU pokusavaju da nam nametnu svoju crkvu I svoju nacionalnost..mi Vlasi smo postojali mnogo pre takozvane Rumunije..Ja sam Srbin to je moja zemlja.SPC to je moja crkva.

pera kojot genije

pre 10 godina

koliko ja znam, Vlasi u Srbiji NE žele da se izjasne kao Rumuni, zato što Vlasi nisu isto što i Rumuni, tako da mi nije jasno šta država Rumunija želi da postigne ovime...

Građanin

pre 10 godina

Zanimljivo je kako zemlja koja sama krši skoro sva moguća prava manjina unutar svojih teritorija drži drugoj zemlji predavanja povodom istog pitanja. Naravno da se Rumunija sada istresa na nama jer im se može, a svesno žele deo uticaja na teritoriji Srbije, ali i to je razumljivo jer imaju sredstva da tako nešto učine. Sa druge strane to ne znači da mi isto tako nemamo svoje neke bubice koje isterujemo protiv interesa manjina pa i nas samih. Dobra stvar je što je postupanje sa manjinama u Srbiji na daleko višem nivou nego u mnogim drugim zemljama, loša stvar je da mnoge druge zemlje su već u EU i mogu samo da nama drže pridike o odnosu prema manjinama, a u isto vreme ne moraju da sebe opravdavaju.
Rumunija je trenutno najveći izvoznik sitnog kriminala na teritoriji EEZ i EU i skoro svaka bogatija zemlja "pati" od gomile džeparoša, prosjaka i sličnih prevaranata i njihovih robova. Ovo je naravno veoma loše, ali niti Rumunija trenutno radi nešto na tome da to spreči niti EU zemlje mogu da nađu adekvatno rešenje za ovaj problem. Jedan od razloga koji će dodatno usporavati Srbiju ka EU ili makar otvaranju slobodnog kretanja do kraja će biti upravo i loša iskustva sa Rumunijom i Bugarskom.

Pantagruel

pre 10 godina

Непотребно кваре односе са нама, а требаћемо им кад се буде закувало са Мађарима. Заборавили су да од свих њихових суседа само Црно Море и ми немамо амбицију да им отмемо иједан део територије и да једино против нас нису ратовали од краја 14. века. Уместо да такав (за балканске прилике редак) однос чувају, они ће га проћердати.

Nikola Dumitraskovic

pre 10 godina

S postovanjem svakog coveka da se izjasni kako ko zeli. Konvencija UN je to definisala svako moze da se izjasni da je bilo koje nacije. U Timockoj krajini je uglavno Vlaski zivalj. Pricaju Rumunski jezik. Ko s tim ima problema? Ne razumem neke ljude. Moram reci da se osecam kao Srbin. ALI KORENI SU MI RUMUNSKI, zasto je to problem? Ali kada se popunjavale jedinice za ratove Prvi pa Drugi pa skorasnji ratovi jedinica sa vlaskim zivljem su bile za ponos....
Koje je problem nekih SRBA....
Dumi Kladovo

Bivsi evrofanatik

pre 10 godina

Odlucno ne u EU! Gospoda iz Unije nemaju meru, pa ocigledno svako moze da lomi kicmu Srbiji. Razumem Nemacka, Velika Britanija, pa i Holandija, ali ako nam silu demonstriraju drzave sa evropske periferije poput juce Litvanije, danas Rumunije, sutra Hrvatske, treba da se zapitamo da li je steta veca od koristi...

Миле

pre 10 godina

Имао сам прилике да сарађујем са Румунима из Румуније. То су 'већи католици од папе'. Траже све и свашта у уствари немају појма. Било би им боље да прво пораде на себи

lapid

pre 10 godina

Ovo je potpuno suludo. Nemam ništa protiv da se daju sva prava Rumunima u Srbiji. Ali ako ogromna većina njih smatra da nisu Rumuni, onda je zaista pitanje šta je ovde koka, a šta jaje? Da li smo grešni mi, jer smo "povlašili" Rumune, ili se Rumunija grubo meša u poslove Srbije i faktički traži da na njenoj teritoriji pusti svoje pipke i porumunjava Vlahe. U vreme SFRJ u Bugarskoj je bilo uvreženo mišljenje da je "makedonska nacija" običan velikosrpski projekat i da su Srbi otrgli (nekom magijom ili regularno) Bugare od matice... Elem, što se tiče Vlaha, mislim da će "Rumuni" izgubiti, jer će ogromna većina Vlaha prosto sebe proglasiti Srbima ukoliko ih neko spolja pritisne.

pera kojot genije

pre 10 godina

koliko ja znam, Vlasi u Srbiji NE žele da se izjasne kao Rumuni, zato što Vlasi nisu isto što i Rumuni, tako da mi nije jasno šta država Rumunija želi da postigne ovime...

popeye

pre 10 godina

Власи имају неотуђиво цивилизацијско право да се национално изјасне како желе, и не желе да се изјасне као Румуни. Шта је ту нејасно или спорно? Нису сви тикве без корена.

drndoid

pre 10 godina

zivim u istocnoj srbiji iz vlaskog sam sela iz okoline Kuceva..u Rumuniji nikad bio nisam.Za sve ove godine ih je bilo bas briga za nas a sada kada Srbija pristupa EU pokusavaju da nam nametnu svoju crkvu I svoju nacionalnost..mi Vlasi smo postojali mnogo pre takozvane Rumunije..Ja sam Srbin to je moja zemlja.SPC to je moja crkva.

glasac ds-a

pre 10 godina

Letos sam pricao sa nekim Rumunima u Grckoj na letovanju koji su iz Temisvara. U razgovoru sam ih pitao da li poznaju neke Srbe koji tamo zive kao manjinska zajednica,na sta su oni zaprepasceno odgovoili da oni ne znaju da uopste u Temisvaru ima Srba, niti poznaju nekog Srbina?! Toliko o Srbima u Rumuniji i njihovoj asimilaciji u Tamiskom Banatu. Uzgred vecina Vlaha sebe smatra posebnim narodom, a kao potvrda tome je da iskljucivo imaju srpska imena i prezimena na "ић",i slave krsne slave kao i Srbi, dok ostali pravoslavni narodi nemaju krsne slave. Toliko o tome...

dobrica

pre 10 godina

U mom skromnom zivotu imam puno prijatelja Vlaha koji sebe nazivaju Srbima, a i to jesu vise nego mnogi drugi. Oni kazu da oni i ne pricaju rumunskim jezikom vec nekim dijalektom

Nikola Dumitraskovic

pre 10 godina

S postovanjem svakog coveka da se izjasni kako ko zeli. Konvencija UN je to definisala svako moze da se izjasni da je bilo koje nacije. U Timockoj krajini je uglavno Vlaski zivalj. Pricaju Rumunski jezik. Ko s tim ima problema? Ne razumem neke ljude. Moram reci da se osecam kao Srbin. ALI KORENI SU MI RUMUNSKI, zasto je to problem? Ali kada se popunjavale jedinice za ratove Prvi pa Drugi pa skorasnji ratovi jedinica sa vlaskim zivljem su bile za ponos....
Koje je problem nekih SRBA....
Dumi Kladovo

Pantagruel

pre 10 godina

Непотребно кваре односе са нама, а требаћемо им кад се буде закувало са Мађарима. Заборавили су да од свих њихових суседа само Црно Море и ми немамо амбицију да им отмемо иједан део територије и да једино против нас нису ратовали од краја 14. века. Уместо да такав (за балканске прилике редак) однос чувају, они ће га проћердати.

lapid

pre 10 godina

Ovo je potpuno suludo. Nemam ništa protiv da se daju sva prava Rumunima u Srbiji. Ali ako ogromna većina njih smatra da nisu Rumuni, onda je zaista pitanje šta je ovde koka, a šta jaje? Da li smo grešni mi, jer smo "povlašili" Rumune, ili se Rumunija grubo meša u poslove Srbije i faktički traži da na njenoj teritoriji pusti svoje pipke i porumunjava Vlahe. U vreme SFRJ u Bugarskoj je bilo uvreženo mišljenje da je "makedonska nacija" običan velikosrpski projekat i da su Srbi otrgli (nekom magijom ili regularno) Bugare od matice... Elem, što se tiče Vlaha, mislim da će "Rumuni" izgubiti, jer će ogromna većina Vlaha prosto sebe proglasiti Srbima ukoliko ih neko spolja pritisne.

Objektivan Srbin

pre 10 godina

Neverovatno je u kojoj meri smo mi Srbi u stanju da se sa svima posvadjamo i da se svima zamerimo. Prvo Slovenci, pa Hrvati, pa Bosnjaci, pa Crnogorci, pa Albanci, pa sad Rumuni, a vec se naziru svadje i sa Madjarima i Bugarima. Zar je moguce da su svi u krivu a jedino mi u pravu???

Bivsi evrofanatik

pre 10 godina

Odlucno ne u EU! Gospoda iz Unije nemaju meru, pa ocigledno svako moze da lomi kicmu Srbiji. Razumem Nemacka, Velika Britanija, pa i Holandija, ali ako nam silu demonstriraju drzave sa evropske periferije poput juce Litvanije, danas Rumunije, sutra Hrvatske, treba da se zapitamo da li je steta veca od koristi...

Миле

pre 10 godina

Имао сам прилике да сарађујем са Румунима из Румуније. То су 'већи католици од папе'. Траже све и свашта у уствари немају појма. Било би им боље да прво пораде на себи

uzvicnik

pre 10 godina

...Rumuni su neverovatno povlascena zajednica u Srbiji, a posmatrano u odnosu na brojnost, jos povlasceniji, dominantni u opstinskim strukturama u svim opstinama u Srbiji gde ih ima, makar nekoliko stotina...Zanima me samo, koliko se rumunska dijaspora zabrinula i podigla glas protiv brutalne deportacije rumunskih drzavljana iz Francuske ?...Tuzna li si Srbijo...

Građanin

pre 10 godina

Zanimljivo je kako zemlja koja sama krši skoro sva moguća prava manjina unutar svojih teritorija drži drugoj zemlji predavanja povodom istog pitanja. Naravno da se Rumunija sada istresa na nama jer im se može, a svesno žele deo uticaja na teritoriji Srbije, ali i to je razumljivo jer imaju sredstva da tako nešto učine. Sa druge strane to ne znači da mi isto tako nemamo svoje neke bubice koje isterujemo protiv interesa manjina pa i nas samih. Dobra stvar je što je postupanje sa manjinama u Srbiji na daleko višem nivou nego u mnogim drugim zemljama, loša stvar je da mnoge druge zemlje su već u EU i mogu samo da nama drže pridike o odnosu prema manjinama, a u isto vreme ne moraju da sebe opravdavaju.
Rumunija je trenutno najveći izvoznik sitnog kriminala na teritoriji EEZ i EU i skoro svaka bogatija zemlja "pati" od gomile džeparoša, prosjaka i sličnih prevaranata i njihovih robova. Ovo je naravno veoma loše, ali niti Rumunija trenutno radi nešto na tome da to spreči niti EU zemlje mogu da nađu adekvatno rešenje za ovaj problem. Jedan od razloga koji će dodatno usporavati Srbiju ka EU ili makar otvaranju slobodnog kretanja do kraja će biti upravo i loša iskustva sa Rumunijom i Bugarskom.

Strasno

pre 10 godina

Zar i njima dugujemo deo teritorije? Izgleda da ce Srbija ostati jedna od najmanjih drzavica na svetu, neka regija EU! Zasto se svima svidja da zive na teritoriji Srbije, sto se ne sele u svoje drzave!

Dragan

pre 10 godina

Problem je vrlo jednostavan. Potrebno je da se oglase sami Vlasi i ako se oni izjasne kao rumunska manjina, Srbija neće praviti nikakve probleme. Ali, ako se ne izjasne tako, onda Srbija mora Rumunima odgovoriti na adekvatan način.

deda

pre 10 godina

našim trapavim ponašanjem, odbacićemo prijatelje i braću po veri. zukorlić gradi minaret od 100 metara a mi ćutimo a pravoslavnim vlasima ne damo da postave krst koji je sličan našem!?

Stefan

pre 10 godina

Samo što su Vlasi, Vlasi, a ne Rumuni, i kao jedan nikada nigde nisam imao ni jedan problem. Čak ni vlaški nije baš rumunski, pa im otpada još jedna stavka. Maternji jezici su i srpski i vlaški.

Zoso

pre 10 godina

Neko im daje instrukcije sa zapada 100% . Nece oni nas u EU. Bice tu jos problema Sandzak, Vojvodina. Odavno su ucrtane karte Turskog i Evropskog uticaja.

zoka

pre 10 godina

Rumuni, bolje se bavite vasim problemima unutar EU jer ste tamo izuzetno "omiljeni" i razmislite malo sta rade vasi carinici i policija na granicnim prelazima pre nego sto pocnete da njuskate u tudjem dvoristu!

Makedonac

pre 10 godina

Vi ne znate ni 1% od to kako je Makedoniji.

Grcka ni trazi ''dobrosusedske odnose'' dok Makedoncima u Grcku ne daje ni jedno pravo a ig ima najmanje 250.000

U Bugarskoj 1955 godine je bilo 200.000 Makedonaca, danas ih ima 1000.Kad su osnovali stranku posle pada komunizma Makedonska stranka je osvojila 5 grada u Pirinsku Makedoniju i tada Bugarska drzava je proglasila NACIONALISTICKOM KOJA TEZI DA ODCEPI PIRINSKU MAKEDONIJU i ukinula zakonom.Posle toga sud Haga je presudio i njuhovu korist, dobili ostetu do sada preko 90.000 eura no Bugarska drzava ipak ne da njenu registraciju.

Makedonci u Albaniju smeju da se izjasne kao Makedonci u Prespu i Gori dok na ostatak teritorije Albanija ( Posebno okolina Korce i Tirane ) ne smeju zato sto treba da dokazu da su rogjeni u MK ili da plate kaznu od 1000$.Zamislite logiku da se izjasnite kao manjina u Albaniju trebate biti doseljeni iz druge drzave.

A sve tri drzave Bugarska, Grcka i Albanija traze prava njigove manjine u MK, dobrosusedske odnose i sl.

Logika ?

Šipi

pre 10 godina

Ja znam iz iskustva da su srbi odveka negirali,vredjali,zapravo imali itekako rasistički stav prema vlasima u Srbiji...Netrpeljivost prema svemu što nije srpsko,doista je starije od samog "srpskog nebesa"....

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

mi Vlasi smo postojali mnogo pre takozvane Rumunije. (drndoid, 23. oktobar 2013 21:37)

Bravo! Kljucna recenica. Vlasi su stvarali modernu Srbiju. Borili su se u srpskim ustancima i procentualno dali verovatno vise zrtava nego i sami Srbi. Za to vreme na drugoj strani Dunava postojala je Knezevina Vlaska. Mozda sam neobavesten, ali, koliko mi je poznato, Vlasi s desne obale nisu pokazivali nikakvu zelju da se bore za prikljucenje toj drzavi, kao da je nije bilo - borili su se za Srbiju. Onda je, jednog dana, nekom s one strane Dunava palo na pamet da pravi tu rumunsku naciju i drzavu. Vlasi u Srbiji nisu bili deo svega toga, to se desavalo apsolutno mimo njih, a njihova drzava bila je Srbija. Stavise, kasnije su velikodrzavni projekti te nove tvorevine otkrivali "Rumune" i pokretali iredente i po Grckoj, Makedoniji, cak i u Albaniji. Srbijanske Vlahe, iz ovog ili onog razloga, nisu dirali. Sad se setili!

sumorni

pre 10 godina

"Letos sam pricao sa nekim Rumunima u Grckoj na letovanju koji su iz Temisvara. U razgovoru sam ih pitao da li poznaju neke Srbe koji tamo zive kao manjinska zajednica,na sta su oni zaprepasceno odgovoili da oni ne znaju da uopste u Temisvaru ima Srba, niti poznaju nekog Srbina?! Toliko o Srbima u Rumuniji i njihovoj asimilaciji u Tamiskom Banatu.
(glasac ds-a, 23. oktobar 2013 21:12) "

Ili oni nisu bili iz Temišvara, ili nisi pričao ni sa kakvim Rumunima.
Nego, otkud onda Srbin poslanik u rumunskom parlametu?
Znaju li gde se nalazi "Srpska kuća" u Temišvaru? Morali bi znati ako su odande? A ako znaju, onda je interesantno da nisu čuli za ikakve Srbe?

kraja

pre 10 godina

...mi za nase manjine i ne znamo...
...zbog tudjih dobijamo samare bar jednom nedeljno...
...em dele pasose sakom i kapom, em im ne valja odnos prema jeziku, crkvi, religiji, skolstvu...
...mozda bi im trebalo diskretno dati do znanja da sem manjina u srbiji zivi jos neki svet...
...imam neprijatan utisak da ih skolujemo na maternjem jeziku, pasos dobiju za 5 minuta i nacionalna struktura srbije se menja iz godine u godinu...
...neko nesto ne radi kako treba...

Rumun iz Banata

pre 10 godina

Vidim dole neko komentarise da Vlasi nisu Rumuni. Jok nego sta su? Vlaska knezevina koja je postojala jos pre mnogo vekova je razlog zasto se Vlasi zovu vlasi a ne Rumuni posto je Rumunija nastala mnogo kasnije ujedinjenjem Vlaske, Transilvanije i Moldavije. Ovakva tvrdnja je na istom nivou kao kada bi neko rekao da je Dukljanin a ne Srbin samo zato sto je poreklom iz Duklje. A dijalekt vlaskog rumunskog je isti kao dijalekt banatskog rumunskog, bukvalno su identicni a oba dijalekta su samo arhaicna verzija rumunskog jezika. To sto su Srbi na tom podrucju asimilirali Rumune i menjali im prezimena je prica koja se vuce odavno i jos uvek je aktuelna.

west

pre 10 godina

(Rumun iz Banata, 23. oktobar 2013 22:35)

Nisu samo Rumuni živeli u Vlaškoj kneževini,kao što danas skoro 2 miliona Madjara živi u Transilvaniji,koja do 1918 nikada nije bila deo Rumunije.Posle prvog svetskog rata Madjarska je kažnjena oduzimanjem tetitorija,a najveći deo je pripao Rumuniji,gde su,za razliku od nekih drugih teritorija(Vojvodina,Slavonija,delovi Slovačke i Češke)Madjari činili većinu.Nije sporno da Vlasi imaju sličan jezik poput Rumuskog i da Rumunske i Srpske krvi,ali kao narod postoje mnogo duže od nekih naroda koji su nastali posle drugog svetskog rata,ili u zadnjih 20 godina.Tako da imaju svako pravo da se izjašnjavaju kako žele,u ostalom to je osnovno ljudsko pravo i niko nema pravo da im zabrani.

gile

pre 10 godina

Neverovatno je u kojoj meri smo mi Srbi u stanju da se sa svima posvadjamo i da se svima zamerimo. Prvo Slovenci, pa Hrvati, pa Bosnjaci, pa Crnogorci, pa Albanci, pa sad Rumuni, a vec se naziru svadje i sa Madjarima i Bugarima. Zar je moguce da su svi u krivu a jedino mi u pravu???
(Objektivan Srbin, 23. oktobar 2013 21:17)

A dobio si toliko minusa u medjuvremenu policajci u Nisu pucaju na civile , popovi voze 200 km\h pod rotacijom , krsimo ljudska prava svih manjina pa nam posle kriva cia , vatikan , masoni i naravno DZej . Da hoce vec jednom da rapsarcaju ovu banana drzavu i da podele drugim drzavama pa da narod na ovim prostorima vec jednom ZIVNE . Pozdrav iz grada gde policija puca na nenaoruzane civile .

p.s kad nas podele ljudi prelazite u ponudjenu veru jer od ove nase nema nista sve sami prevaranti u ovu nasu crkvu ( LOPINE ) .

vlah sa bobota

pre 10 godina

Da se razumemo, Vlahi ili Vlasi apsolutno nije isto ko Rumuni, da se razumemo. Naravno da i Vlasi imaju pravo na svoj jezik, kulturu i obicaje ali nas ne treba bacati avtomatski pod Rumune.

Icarus

pre 10 godina

Ovo je strasno. Javljaju se ljudi koji nemaju pojma o pravima Srba u Rumuniji (cisto da se zna, uzivaju najvisa prava) i naravno o "Vlasima" citaj Rumunima iz Srbije. Ako ti ljudi SAMI prave rumunsku pravoslavnu crkvu, zasto ih mi sprecavamo i govorimo im da nisu Rumuni?

Zox

pre 10 godina

Nazalost Vlasi odnosno Rumuni u istocnoj Srbiji imaju ovakvih problema jako dugo, skoro 2 veka. Vecina ovog stanovnistva je inace doseljavana tokom 17 i 18 veka sa teritorije danasnje Rumunije, naravno Vlaski jezik jeste Rumunski, problem je sto je osiromasen i ima puno tudjica jer vlasi nikada nisu imali mogucnosti da svoj maternji jezik uce u skoli. Jos jedan paradox je da je osnova knjizevnog rumunskog Oltenski dijalekat koji se govori u dolini Timoka, tj na potezu od Zajecara preko Negotina do Kladova. Takodje u Vlaskom jeziku ne postoji rec Vlah kao takva radi se o tudjici germanskog porekla. Vlasi tu rec prevode kao Rumun pa tako za ´Vlasku niziju´ kazu-´Campia Romaniasca´, za ´Knezevinu Vlasku´-´Tara Romaniaska´, za ´ja pricam Vlaski´-´eu vorbesc Rumuneste´...jasno je dakle kako onda vlasi dozivljavaju kada im neko kaze da Vlah nije Rumun...ili kada se Nemcima kaze da njihov jezik nije Deutsch nego Nemacki.
Takodje je nelogicna prica o nametanju vere, kako to da crkva iz susedne zemlje ima toliku moc da namece svoje prisustvo vernicima u susednoj zemlji to bi bio jedinstven primer, kojim to instrumentima radi? Radi se o tome da vernici sami organizuju desavanja, doniraju imanja za objekte i sl. tu nema nikavog nametanja.

Prahovo

pre 10 godina

@glasac ds-a
To je tačno. Inače, Temišvar je nekad bio najveći srpski grad severno do Save i Dunava i prestonica Srpskog Vojvodstva i Tamiškog Banata... Srbi su nekad u tom gradu bili većina i u najvećoj meri doprineli razvoju tog grada. Srpska vojska je oslobodila Temišvar u 1-om svetskom ratu ali da bi zadovoljili rumunske apetite, morali smo im predati grad i čitav Tamiški Banat. Danas, u tom gradu od 400 000 stanovnika, Srba ima jedva oko 7 000. Dosta njih je nasilno asimilovano za vreme Čaušeskog, ali i nenasilno, najviše zbog mešovitih gradova.

anbeast

pre 10 godina

Na stranu to sto se neki Vlasi ne osecaju ni Rumunima ni Srbima. Kazu da su Vlasi nesto trece. Sta su - ne'am pojma, a i ne zanima me. Zanima me sta ima neko da istrazuje da li je, zasto je, i ko je podigao nekakav krst ako za to ima urbanisticke dozvole i slicno?! Sto ne istrazuju onaj kic u Kragujevcu, ako vec postoji nekakva policija za krstove?

Milutin M.

pre 10 godina

E, vidite tako se brane vlastiti etnos u tuđoj državi. Postane se ekonomski i društveno jači pa se politički pritišće dotična država dok ne popusti. A ne, kao neka država da šalje tenkove na druge države u svrhu zaštite vlastititog etnosa i pritom se pobije ili etnički očisti većinsko stanovništvo koje se, jedno 4 godine kasnije, opravdano olujno oslobodi takve politike "krvi i tla", politike koja ekonomski, politički i društveno uništi agresivnu državu. Pametni postupaju uvijek pametno, a glupani nikad ne nauče već iznova ponavljaju iste greške

Srle

pre 10 godina

Ovakva desavanja su nam nepotrebna, opste je poznato da Rumuni u istocnoj Srbiji nemaju nista od onoga sto imaju Rumuni u Vojvodini, sto je najgore njima se uopste spori da su Rumuni. Raznim nelogicnim adminstrativnim merama ali i otvorenim pritiscima poput ovoga stvaraju se ovakvi nepotrebni nesporazumi. Nazalost nase drustvo jos uvek ima previse problema u prihvatanju gradjanske opcije i bilo kakvih promena u drustvu.

Ja

pre 10 godina

Rumunija bi trebalo da shvati vec jednom da sta god budu uradili mi necemo pribeci tome da bilo kome na popisu zabranjujemo da se ne izjasnjava kao Rumun kako nam oni predlazu da radimo sa Vlasima. To je potpuno besmisleno i necuveno. Kao da mi trazimo od npr. Madjarske da ne dozvoli nikome da se izjasni kao Bunjevac nego da svi koji to kazu budu upisani kao Srbi. Eto toliko ima smisla ovaj zahtev iz Rumunije za siledzijstvom. Taj film nece gledati. Sto se crkve tice, ne moze Vlada Srbije da odlucuje o tim pitanjima. U svakom slucaju nakon nevidjenih uvreda koje je Basesku izrekao pre mesec dana na racun Madjarske (toliko da je ambasador Rumunije u Budimpesti pozvan u MSP na ribanje) cini mi se da Rumunija ima sve manje prijatelja.

marko

pre 10 godina

Meni stvarno niste jasni, hoce da promene ustav i da vam daju mogucnost da steknete rumunsko drzavljanstvo a vi kukate. Srbi svi otrcase cim su mogli po putovnice a vi se sada pravite veci Srbi od Srba kada zemlja clanica EU hoce da vam da drzavljanstvo.

EUrobalkanac

pre 10 godina

Samo u Srbiji postoje manjine koje nemaju svoju matičnu državu pa se kao neko siroče koje nema oca i majku identifikuje sa svojim posvojiteljima govoreči "oni su moji roditelji". Tako samo u Srbiji postoje Rumunji ali i Vlasi, Hrvati ali i Bunjevci, Ne Bošnjaci nego Sandžaklije, ne Makedonci nego Goranci (to što im je jezik identičan makedonskom nema veze jer je to ionako "starosrpski" jezik) itd. Tako dobijamo jednu vrlo konfuznu sliku po kojoj su Vlasi (pravoslavci-rumunjski jezik), Sandžaklije (Muslimani), Goranci (Muslimani-makedonski), Bunjevci (Katolici) .....svi zajedno - Srbi ! To nije dobro za same srbe jer zbog takvih konfuznih stavova nemate pravu definiciju srpskog naroda, države Srbije (Kosovo je Srbija iako nemamo nikakav uticaj tamo...) i nacionalne interese i ciljeve. O ovoj temi se može knjiga napisati , malo je komentar za to. Ovo je samo osnovna ne logičnost.

aca Umc

pre 10 godina

@Šipi, a koji narod na Balkanu nije neprijatelljski nastrojen prema drugim narodima? Jos je odnos Srbi-Rumuni najbolji moguci u poredjenju sa ostalima. Aj molim te navedi mi 2 balkanska naroda koji se istinski vole? Koga vole Hrvati (oni cak i ne priznaju da su na Balkanu), Bugari, Albanci...? Ma svi su cvecke, samo su izgleda Srbi olos. Tako ti je u vecini zemalja ne samo na Balkanu, gde god ima nacionalnih manjina tu ima mnogo neslaganja i sukoba. Nije to nikakav srpski izum!

Hrvoje

pre 10 godina

@ Vlasi nisu Rumuni, a Bunjevci nisu Hrvati. Po toj logici i Srbi u Hrvatskoj nisu Srbi?
(T., 23. oktobar 2013 23:06)

Prijatelju, to nije logika to je realnost! Ja kao Hrvat iz Hrvatske cesto pitam svoje prijatelje koji se deklariraju kao etnicki Srbi i zive u Hrvatskoj, kakvu pomoc ili barem potporu imaju od drzave Srbije - odgovor je "niti ne znaju da smo tu"!

Gradjani Srbije zaobilaze Hrvatsku u velikom luku i na taj nacin zaobilaze i svoje sunarodnjake i tako pokazuju "veliku brigu" prema njima. Al kad treba ocrniti Hrvatsku ovako putem komentara ili neke politicke parole, onda im nema premca, kao da ce to njihovim sunarodnjacima u RH staviti kruha na stol.

Tako da, nacin na koji se drzava Srbija odnosi prema Srbima u Hrvatskoj, je isti kako sei gradjani Srbije odnose prema tim ljudima - poticu ih na pobunu kad je to u interesu Srbije, a kad to vise nije u interesu, onda okreni ledja i kaze - ups, pa mi ni ne znamo da su tamo!

Zalosno!

Ateist

pre 10 godina

Vlasi - Romanizovani starosedeoci Balkana koji su formirali nacionalnu drzavu Rumuniju. Stvar je individualnog izbora koju opciju prihvatiti Vlah ili Rumun. Problem je SPC koja jednostavno ne prihvata konkurencju i ne dozvoljava uplive drugih crkvi na svoju teritoriju. Zidaće se u Srbiji i dzamije i sinagoge i hindu i budistički hramovi. Čovek bi trebao da sa punoletstvom izabere i religiju ako mu je ona uopšte potrebna. SPC zbog svoje " skromnosti " ima vrlo malo šansi za opstanak

R

pre 10 godina

"A kakav je polozaj Madjara i Srba u Rumuniji?
(Nenad, 23. oktobar 2013 21:53)"

Neuporedivo bolji nego položaj Mađara i Rumuna u Srbiji!
Rumunija: Na RTV Temišvar postoje jednosatni program na srpskom i na radiju i na televiziji, postoji nekoliko crkava SPC u Temišvaru, Aradu i Rešici, i u nekoliko okolnih sela (pod ingerencijom SPC!), sa sve bogoslovijom, postoji nekoliko osnovnih škola na srpskom, kao i gimnazija "Dostitej Obradović" u Temišvaru, imaju zagarantovano poslaničko mesto u parlamentu (Slavomir Gvozdenovici), postoji niz kulturnih manifestacija koje se održavaju u Aradu, Temišvaru i Rešici, koje se finansiraju iz državnog budžeta, nema diskriminacije pri zapošljavanju, vojni ataše Rumunije u Srbiji je Srbin. I to sve plaća Rumunija, a od "majčice" Srbije nisu dobili skoro ništa, iako postoji konzulat Srbije u Temišvaru.

zoran

pre 10 godina

Na sirotinju i zec šilji ****

SVI KOJI SU UŠLI U NATO POČELI SU DA NAS KINJE I KINJIĆE NAS SVE DOK I MI NE BUDEMO UŠLI.

TO je činjenica i kraj!

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Vidim dole neko komentarise da Vlasi nisu Rumuni. Jok nego sta su? Vlaska knezevina koja je postojala jos pre mnogo vekova je razlog zasto se Vlasi zovu vlasi a ne Rumuni posto je Rumunija nastala mnogo kasnije ujedinjenjem Vlaske, Transilvanije i Moldavije. (Rumun iz Banata, 23. oktobar 2013 22:35)

Samo toliko!? Je li neko, tada, pitao te Vlahe, one u Srbiji, sta misle o svemu tome (tacnije o "ujedinjenju" Vlaske i Moldavije, a o kasnijem osvajanju "Transilvanije" pitale su se velike sile), je l' to njima po volji? To nije njihova drzava bila ni tada, ni matica, ni tatica (nit' im se nudila, nit' su je oni trazili), po cemu bi, tek, bila danas?

popu pop, Vlahu Vlah

pre 10 godina

svi nas opominju u okruzenju ,jer mi sami sebi namecemo greske i bolje bi ziveli u miru da je srbija ostrvo u nekom okeanu.
(ce gevara, 23. oktobar 2013 21:25)

U tom okruzenju ima konja, ali, ima i zaba. A evo sada, jedna zaba videla da konje potkivaju... Pita dole jedan "Objektivni Srbin" je li moguce da su svi drugi uvek u krivu, a jedino Srbi uvek u pravu. Nije, naravno. Ali, isto tako, da li je, objektivno, moguce da bas svi drugi bas uvek budu u pravu, a jedino Srbi bas uvek u krivu?

zabrinut

pre 10 godina

Mi ne mozemo da zivimo bez neprijatelja. Nekada su nam to bili Amerikanci, Hrvati, Bosanci. Sada su nam si oni prijatelji, ili barem moramo tako da ih tretiramo jer tako gazde traze od nas. Ali, posto mi ne mozemo bez neprijatelja, onda moramo da se svadjamo sa prijateljima. Sada sa Rumunima, a na red ce doci Grci i Rusi. A modza cemo se i sami sa sobom posvadjati: jedni ce biti za Ruse drugi za EU i SAD.. Srpska posla.

legionar

pre 10 godina

Citam ovde Vlasi kazu da nisu Rumuni. Rumunska manjina se ne buni u Srbiji. Dakle problem imaju samo Berlin i Vasington. Samo slep ne vidi iz koje je ovo kuhinje. Od kako amerikanci izgubise bazu u Tadzikistanu, Rumunija je sediste njihovog divljanja

Vlasi po zadatku

pre 10 godina

Da bi se eliminisala prorumunska većina u prošlom Nacionalnom savetu Vlaha, članovi SPS-a i Radikali su se po nalogu upisivali u vlaški birački spisak i tako je sada Nacionalni savet Vlaha antirumunski. Izgleda da su mnogi od tih navodnih vlaha aktivni i na sajtovima?

opaki patriJota

pre 10 godina

malecni doprinos ne razjašnjavanja ovog galimatijasa.Moj otac beše Mađar ,rođen u Rumuniji,majka Srpkinja,izvorna,sa crnogorskim poreklom,rođena Beograđanka.Ja sam rođen na Zvezdari i računam da sam ipak Srbin,mađarskog porekla,mada se mnogi ne bi složili,jerbo nosim mađarsko prezime...

bez_cenzure

pre 10 godina

Neka više i Rumunija sjaše! Ne postoje Rumuni u Timočkoj krajini nego Vlasi koji NISU Rumuni. Srbija neka ignoriše ove izjave Rumunije! Neka više gledaju kako da se izvuku iz ekonomske krize a njihovi državljani da manje kradu po regionu. To treba da ih brine! Isto kao i Erdogan na Kosovu daju se izjave za unutrašnju upotrebu kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema!

larry

pre 10 godina

turci su za srbe koristili ime vlasi (doduse u pezorativnom smislu) tako da mislim da su vlasi blizi srbima nego rumunima , ali otkuda ja znam svako ima pravo da se izjasni kako zeli barem je tako u normalnoj drzavi

Gabriel

pre 10 godina

Braca Rumuni nikako da se oslobode Causheskuove ideologije i njegovih pristupa resavanju problema. Kao vlast u Rumuniji briga sta radi Crkva i na kom se jeziku mole. Ne nego videli da svi Srbima otimaju teritoriju pa ce sad i oni da se prkljuce. Nisko, veoma nisko.

čovek

pre 10 godina

Za mene je ovo daleko više poražavajuće u odnosu na šarlatanske izjave Erdogana, koji to više radi zarad domaćeg marketinga. Ali ako zatežemo odnose sa Rumunijom s kojom bar nismo bili neprijatelji, makar sa celim okruženjem jesmo, onda ova naša država ima ozbiljan problem.
Ipak ovakve stvari nas vraćaju u realnost i govore nam da su hvalospevi T. Nikolića i A. Vučića prazna slova na papiru i koriste samo za samoproklamaciju i partijski marketing.

Prahovo

pre 10 godina

@R
Da li ti uopšte čitaš ono što pišeš? o.O Sve što si nabrojao imaju i sve manjinske zajednice u Srbiji, i mnogo više od toga. Pa samo na RTV Vojvodina, dakle da ne uzimam u obzir desetine drugih lokalnih televizija u Vojvodini, ima svaki dan za svaku manjinsku zajednicu bar sat vremena programa na njihovom jeziku, bilo da su u pitanju vesti ili obrada nekih aktuelnih tema... Emisija se zove ''Paleta'', ja mislim. A da ne govorim o tome da su svi manjinski jezici službeni jezici u Vojvodini, u rangu sa srpskim, a manjinski narodi skoro pa konstitutivni u ovom delu Srbije. Da li je srpski jezik možda službeni u Rumuniji, ili Mađarskoj? Da li su Srbi konstitutivan narod u Rumuniji, ili Mađarskoj? Mislim da svi znamo odgovore na ta pitanja. A kako je Mađarima u Rumuniji, neka kažu oni sami. Malo-malo, pa protest protiv diskriminacije, mitinzi za otcepljenje Transilvanije itd. Gledajte svoja posla i ostavite Srbiju na miru!

Prahovo

pre 10 godina

@R
Pa time si samo potvrdio koliko su manjine ''povlaštenije'' u Srbiji u odnosu na Rumuniju. I Rumunska pravoslavna crkva deluje u Vojvodini, tačnije u Banatu, u mestima gde ima Rumuna, i Rumuni ovde imaju pravo na školovanje na svom jeziku, TV programe na svom jeziku... Moja koleginica sa fakulteta, inače Rumunka iz okoline Zrenjanina, do polaska u srednju školu skoro uopšte nije znala srpski jezik, u srednjoj ga je naučila, a i sada na fakultetu joj se desi da ne zna pravilno da se izrazi i koju reč tačno da upotrebi i da je stavi na pravo mesto u rečenici. Da li Srbi mogu da žive u Rumuniji a da ne znaju dobro rumunski? Sumnjam.

juji

pre 10 godina

Sada ce sve clanice EU i Nato-a radit odredene pritiske na Srbiju jer Srbija zeli u te institucije,a svaka drzava koja zeli nesto od Srbije to gleda ko priliku da dobije sto zeli.Pocetkom pregovora pocinje i razdoblje ucjena i raznih zahtjeva,nije samo stvar napravit reforme nego i imat jaku diplomaciju koja moze izlobirat povoljniji polozaj u pregovorima,ne samo prema EU,nego i zemljama clanicama koje imaju svoje pretenzije. Nazalost kao i Hrvatsku Slovenija,neke zemlje ce vas blokirat kako bi dobile ono sto zele,zato je bitno okupit jak pregovaracki tim,jer ovo meni izgleda kao pocetak ucjenjivanja od strane Rumunjske.

R

pre 10 godina

@Prahovo:
Rumunija ima nešto što se zove građanski ustav u kome definicija konstitutivnog naroda NE POSTOJI, i koji važi za sve ma kojoj nacionalnosti pripadali!

Objektivan Srbin

pre 10 godina

Neverovatno je u kojoj meri smo mi Srbi u stanju da se sa svima posvadjamo i da se svima zamerimo. Prvo Slovenci, pa Hrvati, pa Bosnjaci, pa Crnogorci, pa Albanci, pa sad Rumuni, a vec se naziru svadje i sa Madjarima i Bugarima. Zar je moguce da su svi u krivu a jedino mi u pravu???

Šipi

pre 10 godina

Ja znam iz iskustva da su srbi odveka negirali,vredjali,zapravo imali itekako rasistički stav prema vlasima u Srbiji...Netrpeljivost prema svemu što nije srpsko,doista je starije od samog "srpskog nebesa"....

Rumun iz Banata

pre 10 godina

Vidim dole neko komentarise da Vlasi nisu Rumuni. Jok nego sta su? Vlaska knezevina koja je postojala jos pre mnogo vekova je razlog zasto se Vlasi zovu vlasi a ne Rumuni posto je Rumunija nastala mnogo kasnije ujedinjenjem Vlaske, Transilvanije i Moldavije. Ovakva tvrdnja je na istom nivou kao kada bi neko rekao da je Dukljanin a ne Srbin samo zato sto je poreklom iz Duklje. A dijalekt vlaskog rumunskog je isti kao dijalekt banatskog rumunskog, bukvalno su identicni a oba dijalekta su samo arhaicna verzija rumunskog jezika. To sto su Srbi na tom podrucju asimilirali Rumune i menjali im prezimena je prica koja se vuce odavno i jos uvek je aktuelna.

deda

pre 10 godina

našim trapavim ponašanjem, odbacićemo prijatelje i braću po veri. zukorlić gradi minaret od 100 metara a mi ćutimo a pravoslavnim vlasima ne damo da postave krst koji je sličan našem!?

Миле

pre 10 godina

Имао сам прилике да сарађујем са Румунима из Румуније. То су 'већи католици од папе'. Траже све и свашта у уствари немају појма. Било би им боље да прво пораде на себи

drndoid

pre 10 godina

zivim u istocnoj srbiji iz vlaskog sam sela iz okoline Kuceva..u Rumuniji nikad bio nisam.Za sve ove godine ih je bilo bas briga za nas a sada kada Srbija pristupa EU pokusavaju da nam nametnu svoju crkvu I svoju nacionalnost..mi Vlasi smo postojali mnogo pre takozvane Rumunije..Ja sam Srbin to je moja zemlja.SPC to je moja crkva.

Bivsi evrofanatik

pre 10 godina

Odlucno ne u EU! Gospoda iz Unije nemaju meru, pa ocigledno svako moze da lomi kicmu Srbiji. Razumem Nemacka, Velika Britanija, pa i Holandija, ali ako nam silu demonstriraju drzave sa evropske periferije poput juce Litvanije, danas Rumunije, sutra Hrvatske, treba da se zapitamo da li je steta veca od koristi...

glasac ds-a

pre 10 godina

Letos sam pricao sa nekim Rumunima u Grckoj na letovanju koji su iz Temisvara. U razgovoru sam ih pitao da li poznaju neke Srbe koji tamo zive kao manjinska zajednica,na sta su oni zaprepasceno odgovoili da oni ne znaju da uopste u Temisvaru ima Srba, niti poznaju nekog Srbina?! Toliko o Srbima u Rumuniji i njihovoj asimilaciji u Tamiskom Banatu. Uzgred vecina Vlaha sebe smatra posebnim narodom, a kao potvrda tome je da iskljucivo imaju srpska imena i prezimena na "ић",i slave krsne slave kao i Srbi, dok ostali pravoslavni narodi nemaju krsne slave. Toliko o tome...

pera kojot genije

pre 10 godina

koliko ja znam, Vlasi u Srbiji NE žele da se izjasne kao Rumuni, zato što Vlasi nisu isto što i Rumuni, tako da mi nije jasno šta država Rumunija želi da postigne ovime...

Zoso

pre 10 godina

Neko im daje instrukcije sa zapada 100% . Nece oni nas u EU. Bice tu jos problema Sandzak, Vojvodina. Odavno su ucrtane karte Turskog i Evropskog uticaja.

lapid

pre 10 godina

Ovo je potpuno suludo. Nemam ništa protiv da se daju sva prava Rumunima u Srbiji. Ali ako ogromna većina njih smatra da nisu Rumuni, onda je zaista pitanje šta je ovde koka, a šta jaje? Da li smo grešni mi, jer smo "povlašili" Rumune, ili se Rumunija grubo meša u poslove Srbije i faktički traži da na njenoj teritoriji pusti svoje pipke i porumunjava Vlahe. U vreme SFRJ u Bugarskoj je bilo uvreženo mišljenje da je "makedonska nacija" običan velikosrpski projekat i da su Srbi otrgli (nekom magijom ili regularno) Bugare od matice... Elem, što se tiče Vlaha, mislim da će "Rumuni" izgubiti, jer će ogromna većina Vlaha prosto sebe proglasiti Srbima ukoliko ih neko spolja pritisne.

Milutin M.

pre 10 godina

E, vidite tako se brane vlastiti etnos u tuđoj državi. Postane se ekonomski i društveno jači pa se politički pritišće dotična država dok ne popusti. A ne, kao neka država da šalje tenkove na druge države u svrhu zaštite vlastititog etnosa i pritom se pobije ili etnički očisti većinsko stanovništvo koje se, jedno 4 godine kasnije, opravdano olujno oslobodi takve politike "krvi i tla", politike koja ekonomski, politički i društveno uništi agresivnu državu. Pametni postupaju uvijek pametno, a glupani nikad ne nauče već iznova ponavljaju iste greške

marko

pre 10 godina

Meni stvarno niste jasni, hoce da promene ustav i da vam daju mogucnost da steknete rumunsko drzavljanstvo a vi kukate. Srbi svi otrcase cim su mogli po putovnice a vi se sada pravite veci Srbi od Srba kada zemlja clanica EU hoce da vam da drzavljanstvo.

bez_cenzure

pre 10 godina

Neka više i Rumunija sjaše! Ne postoje Rumuni u Timočkoj krajini nego Vlasi koji NISU Rumuni. Srbija neka ignoriše ove izjave Rumunije! Neka više gledaju kako da se izvuku iz ekonomske krize a njihovi državljani da manje kradu po regionu. To treba da ih brine! Isto kao i Erdogan na Kosovu daju se izjave za unutrašnju upotrebu kako bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema!

uzvicnik

pre 10 godina

...Rumuni su neverovatno povlascena zajednica u Srbiji, a posmatrano u odnosu na brojnost, jos povlasceniji, dominantni u opstinskim strukturama u svim opstinama u Srbiji gde ih ima, makar nekoliko stotina...Zanima me samo, koliko se rumunska dijaspora zabrinula i podigla glas protiv brutalne deportacije rumunskih drzavljana iz Francuske ?...Tuzna li si Srbijo...

Strasno

pre 10 godina

Zar i njima dugujemo deo teritorije? Izgleda da ce Srbija ostati jedna od najmanjih drzavica na svetu, neka regija EU! Zasto se svima svidja da zive na teritoriji Srbije, sto se ne sele u svoje drzave!

gile

pre 10 godina

Neverovatno je u kojoj meri smo mi Srbi u stanju da se sa svima posvadjamo i da se svima zamerimo. Prvo Slovenci, pa Hrvati, pa Bosnjaci, pa Crnogorci, pa Albanci, pa sad Rumuni, a vec se naziru svadje i sa Madjarima i Bugarima. Zar je moguce da su svi u krivu a jedino mi u pravu???
(Objektivan Srbin, 23. oktobar 2013 21:17)

A dobio si toliko minusa u medjuvremenu policajci u Nisu pucaju na civile , popovi voze 200 km\h pod rotacijom , krsimo ljudska prava svih manjina pa nam posle kriva cia , vatikan , masoni i naravno DZej . Da hoce vec jednom da rapsarcaju ovu banana drzavu i da podele drugim drzavama pa da narod na ovim prostorima vec jednom ZIVNE . Pozdrav iz grada gde policija puca na nenaoruzane civile .

p.s kad nas podele ljudi prelazite u ponudjenu veru jer od ove nase nema nista sve sami prevaranti u ovu nasu crkvu ( LOPINE ) .

Srle

pre 10 godina

Ovakva desavanja su nam nepotrebna, opste je poznato da Rumuni u istocnoj Srbiji nemaju nista od onoga sto imaju Rumuni u Vojvodini, sto je najgore njima se uopste spori da su Rumuni. Raznim nelogicnim adminstrativnim merama ali i otvorenim pritiscima poput ovoga stvaraju se ovakvi nepotrebni nesporazumi. Nazalost nase drustvo jos uvek ima previse problema u prihvatanju gradjanske opcije i bilo kakvih promena u drustvu.

Pantagruel

pre 10 godina

Непотребно кваре односе са нама, а требаћемо им кад се буде закувало са Мађарима. Заборавили су да од свих њихових суседа само Црно Море и ми немамо амбицију да им отмемо иједан део територије и да једино против нас нису ратовали од краја 14. века. Уместо да такав (за балканске прилике редак) однос чувају, они ће га проћердати.

zoka

pre 10 godina

Rumuni, bolje se bavite vasim problemima unutar EU jer ste tamo izuzetno "omiljeni" i razmislite malo sta rade vasi carinici i policija na granicnim prelazima pre nego sto pocnete da njuskate u tudjem dvoristu!

popeye

pre 10 godina

Власи имају неотуђиво цивилизацијско право да се национално изјасне како желе, и не желе да се изјасне као Румуни. Шта је ту нејасно или спорно? Нису сви тикве без корена.

dobrica

pre 10 godina

U mom skromnom zivotu imam puno prijatelja Vlaha koji sebe nazivaju Srbima, a i to jesu vise nego mnogi drugi. Oni kazu da oni i ne pricaju rumunskim jezikom vec nekim dijalektom

Građanin

pre 10 godina

Zanimljivo je kako zemlja koja sama krši skoro sva moguća prava manjina unutar svojih teritorija drži drugoj zemlji predavanja povodom istog pitanja. Naravno da se Rumunija sada istresa na nama jer im se može, a svesno žele deo uticaja na teritoriji Srbije, ali i to je razumljivo jer imaju sredstva da tako nešto učine. Sa druge strane to ne znači da mi isto tako nemamo svoje neke bubice koje isterujemo protiv interesa manjina pa i nas samih. Dobra stvar je što je postupanje sa manjinama u Srbiji na daleko višem nivou nego u mnogim drugim zemljama, loša stvar je da mnoge druge zemlje su već u EU i mogu samo da nama drže pridike o odnosu prema manjinama, a u isto vreme ne moraju da sebe opravdavaju.
Rumunija je trenutno najveći izvoznik sitnog kriminala na teritoriji EEZ i EU i skoro svaka bogatija zemlja "pati" od gomile džeparoša, prosjaka i sličnih prevaranata i njihovih robova. Ovo je naravno veoma loše, ali niti Rumunija trenutno radi nešto na tome da to spreči niti EU zemlje mogu da nađu adekvatno rešenje za ovaj problem. Jedan od razloga koji će dodatno usporavati Srbiju ka EU ili makar otvaranju slobodnog kretanja do kraja će biti upravo i loša iskustva sa Rumunijom i Bugarskom.

Nikola Dumitraskovic

pre 10 godina

S postovanjem svakog coveka da se izjasni kako ko zeli. Konvencija UN je to definisala svako moze da se izjasni da je bilo koje nacije. U Timockoj krajini je uglavno Vlaski zivalj. Pricaju Rumunski jezik. Ko s tim ima problema? Ne razumem neke ljude. Moram reci da se osecam kao Srbin. ALI KORENI SU MI RUMUNSKI, zasto je to problem? Ali kada se popunjavale jedinice za ratove Prvi pa Drugi pa skorasnji ratovi jedinica sa vlaskim zivljem su bile za ponos....
Koje je problem nekih SRBA....
Dumi Kladovo

Stefan

pre 10 godina

Samo što su Vlasi, Vlasi, a ne Rumuni, i kao jedan nikada nigde nisam imao ni jedan problem. Čak ni vlaški nije baš rumunski, pa im otpada još jedna stavka. Maternji jezici su i srpski i vlaški.

Prahovo

pre 10 godina

@glasac ds-a
To je tačno. Inače, Temišvar je nekad bio najveći srpski grad severno do Save i Dunava i prestonica Srpskog Vojvodstva i Tamiškog Banata... Srbi su nekad u tom gradu bili većina i u najvećoj meri doprineli razvoju tog grada. Srpska vojska je oslobodila Temišvar u 1-om svetskom ratu ali da bi zadovoljili rumunske apetite, morali smo im predati grad i čitav Tamiški Banat. Danas, u tom gradu od 400 000 stanovnika, Srba ima jedva oko 7 000. Dosta njih je nasilno asimilovano za vreme Čaušeskog, ali i nenasilno, najviše zbog mešovitih gradova.

larry

pre 10 godina

turci su za srbe koristili ime vlasi (doduse u pezorativnom smislu) tako da mislim da su vlasi blizi srbima nego rumunima , ali otkuda ja znam svako ima pravo da se izjasni kako zeli barem je tako u normalnoj drzavi

guska koja je spasla Rim

pre 10 godina

Vidim dole neko komentarise da Vlasi nisu Rumuni. Jok nego sta su? Vlaska knezevina koja je postojala jos pre mnogo vekova je razlog zasto se Vlasi zovu vlasi a ne Rumuni posto je Rumunija nastala mnogo kasnije ujedinjenjem Vlaske, Transilvanije i Moldavije. (Rumun iz Banata, 23. oktobar 2013 22:35)

Samo toliko!? Je li neko, tada, pitao te Vlahe, one u Srbiji, sta misle o svemu tome (tacnije o "ujedinjenju" Vlaske i Moldavije, a o kasnijem osvajanju "Transilvanije" pitale su se velike sile), je l' to njima po volji? To nije njihova drzava bila ni tada, ni matica, ni tatica (nit' im se nudila, nit' su je oni trazili), po cemu bi, tek, bila danas?

Gabriel

pre 10 godina

Braca Rumuni nikako da se oslobode Causheskuove ideologije i njegovih pristupa resavanju problema. Kao vlast u Rumuniji briga sta radi Crkva i na kom se jeziku mole. Ne nego videli da svi Srbima otimaju teritoriju pa ce sad i oni da se prkljuce. Nisko, veoma nisko.

Ja

pre 10 godina

Rumunija bi trebalo da shvati vec jednom da sta god budu uradili mi necemo pribeci tome da bilo kome na popisu zabranjujemo da se ne izjasnjava kao Rumun kako nam oni predlazu da radimo sa Vlasima. To je potpuno besmisleno i necuveno. Kao da mi trazimo od npr. Madjarske da ne dozvoli nikome da se izjasni kao Bunjevac nego da svi koji to kazu budu upisani kao Srbi. Eto toliko ima smisla ovaj zahtev iz Rumunije za siledzijstvom. Taj film nece gledati. Sto se crkve tice, ne moze Vlada Srbije da odlucuje o tim pitanjima. U svakom slucaju nakon nevidjenih uvreda koje je Basesku izrekao pre mesec dana na racun Madjarske (toliko da je ambasador Rumunije u Budimpesti pozvan u MSP na ribanje) cini mi se da Rumunija ima sve manje prijatelja.

legionar

pre 10 godina

Citam ovde Vlasi kazu da nisu Rumuni. Rumunska manjina se ne buni u Srbiji. Dakle problem imaju samo Berlin i Vasington. Samo slep ne vidi iz koje je ovo kuhinje. Od kako amerikanci izgubise bazu u Tadzikistanu, Rumunija je sediste njihovog divljanja

vlah sa bobota

pre 10 godina

Da se razumemo, Vlahi ili Vlasi apsolutno nije isto ko Rumuni, da se razumemo. Naravno da i Vlasi imaju pravo na svoj jezik, kulturu i obicaje ali nas ne treba bacati avtomatski pod Rumune.

Ziveo Kralj Dragutin!

pre 10 godina

mi Vlasi smo postojali mnogo pre takozvane Rumunije. (drndoid, 23. oktobar 2013 21:37)

Bravo! Kljucna recenica. Vlasi su stvarali modernu Srbiju. Borili su se u srpskim ustancima i procentualno dali verovatno vise zrtava nego i sami Srbi. Za to vreme na drugoj strani Dunava postojala je Knezevina Vlaska. Mozda sam neobavesten, ali, koliko mi je poznato, Vlasi s desne obale nisu pokazivali nikakvu zelju da se bore za prikljucenje toj drzavi, kao da je nije bilo - borili su se za Srbiju. Onda je, jednog dana, nekom s one strane Dunava palo na pamet da pravi tu rumunsku naciju i drzavu. Vlasi u Srbiji nisu bili deo svega toga, to se desavalo apsolutno mimo njih, a njihova drzava bila je Srbija. Stavise, kasnije su velikodrzavni projekti te nove tvorevine otkrivali "Rumune" i pokretali iredente i po Grckoj, Makedoniji, cak i u Albaniji. Srbijanske Vlahe, iz ovog ili onog razloga, nisu dirali. Sad se setili!

aca Umc

pre 10 godina

@Šipi, a koji narod na Balkanu nije neprijatelljski nastrojen prema drugim narodima? Jos je odnos Srbi-Rumuni najbolji moguci u poredjenju sa ostalima. Aj molim te navedi mi 2 balkanska naroda koji se istinski vole? Koga vole Hrvati (oni cak i ne priznaju da su na Balkanu), Bugari, Albanci...? Ma svi su cvecke, samo su izgleda Srbi olos. Tako ti je u vecini zemalja ne samo na Balkanu, gde god ima nacionalnih manjina tu ima mnogo neslaganja i sukoba. Nije to nikakav srpski izum!

Zox

pre 10 godina

Nazalost Vlasi odnosno Rumuni u istocnoj Srbiji imaju ovakvih problema jako dugo, skoro 2 veka. Vecina ovog stanovnistva je inace doseljavana tokom 17 i 18 veka sa teritorije danasnje Rumunije, naravno Vlaski jezik jeste Rumunski, problem je sto je osiromasen i ima puno tudjica jer vlasi nikada nisu imali mogucnosti da svoj maternji jezik uce u skoli. Jos jedan paradox je da je osnova knjizevnog rumunskog Oltenski dijalekat koji se govori u dolini Timoka, tj na potezu od Zajecara preko Negotina do Kladova. Takodje u Vlaskom jeziku ne postoji rec Vlah kao takva radi se o tudjici germanskog porekla. Vlasi tu rec prevode kao Rumun pa tako za ´Vlasku niziju´ kazu-´Campia Romaniasca´, za ´Knezevinu Vlasku´-´Tara Romaniaska´, za ´ja pricam Vlaski´-´eu vorbesc Rumuneste´...jasno je dakle kako onda vlasi dozivljavaju kada im neko kaze da Vlah nije Rumun...ili kada se Nemcima kaze da njihov jezik nije Deutsch nego Nemacki.
Takodje je nelogicna prica o nametanju vere, kako to da crkva iz susedne zemlje ima toliku moc da namece svoje prisustvo vernicima u susednoj zemlji to bi bio jedinstven primer, kojim to instrumentima radi? Radi se o tome da vernici sami organizuju desavanja, doniraju imanja za objekte i sl. tu nema nikavog nametanja.

EUrobalkanac

pre 10 godina

Samo u Srbiji postoje manjine koje nemaju svoju matičnu državu pa se kao neko siroče koje nema oca i majku identifikuje sa svojim posvojiteljima govoreči "oni su moji roditelji". Tako samo u Srbiji postoje Rumunji ali i Vlasi, Hrvati ali i Bunjevci, Ne Bošnjaci nego Sandžaklije, ne Makedonci nego Goranci (to što im je jezik identičan makedonskom nema veze jer je to ionako "starosrpski" jezik) itd. Tako dobijamo jednu vrlo konfuznu sliku po kojoj su Vlasi (pravoslavci-rumunjski jezik), Sandžaklije (Muslimani), Goranci (Muslimani-makedonski), Bunjevci (Katolici) .....svi zajedno - Srbi ! To nije dobro za same srbe jer zbog takvih konfuznih stavova nemate pravu definiciju srpskog naroda, države Srbije (Kosovo je Srbija iako nemamo nikakav uticaj tamo...) i nacionalne interese i ciljeve. O ovoj temi se može knjiga napisati , malo je komentar za to. Ovo je samo osnovna ne logičnost.

kraja

pre 10 godina

...mi za nase manjine i ne znamo...
...zbog tudjih dobijamo samare bar jednom nedeljno...
...em dele pasose sakom i kapom, em im ne valja odnos prema jeziku, crkvi, religiji, skolstvu...
...mozda bi im trebalo diskretno dati do znanja da sem manjina u srbiji zivi jos neki svet...
...imam neprijatan utisak da ih skolujemo na maternjem jeziku, pasos dobiju za 5 minuta i nacionalna struktura srbije se menja iz godine u godinu...
...neko nesto ne radi kako treba...

Icarus

pre 10 godina

Ovo je strasno. Javljaju se ljudi koji nemaju pojma o pravima Srba u Rumuniji (cisto da se zna, uzivaju najvisa prava) i naravno o "Vlasima" citaj Rumunima iz Srbije. Ako ti ljudi SAMI prave rumunsku pravoslavnu crkvu, zasto ih mi sprecavamo i govorimo im da nisu Rumuni?

Vlasi po zadatku

pre 10 godina

Da bi se eliminisala prorumunska većina u prošlom Nacionalnom savetu Vlaha, članovi SPS-a i Radikali su se po nalogu upisivali u vlaški birački spisak i tako je sada Nacionalni savet Vlaha antirumunski. Izgleda da su mnogi od tih navodnih vlaha aktivni i na sajtovima?

Makedonac

pre 10 godina

Vi ne znate ni 1% od to kako je Makedoniji.

Grcka ni trazi ''dobrosusedske odnose'' dok Makedoncima u Grcku ne daje ni jedno pravo a ig ima najmanje 250.000

U Bugarskoj 1955 godine je bilo 200.000 Makedonaca, danas ih ima 1000.Kad su osnovali stranku posle pada komunizma Makedonska stranka je osvojila 5 grada u Pirinsku Makedoniju i tada Bugarska drzava je proglasila NACIONALISTICKOM KOJA TEZI DA ODCEPI PIRINSKU MAKEDONIJU i ukinula zakonom.Posle toga sud Haga je presudio i njuhovu korist, dobili ostetu do sada preko 90.000 eura no Bugarska drzava ipak ne da njenu registraciju.

Makedonci u Albaniju smeju da se izjasne kao Makedonci u Prespu i Gori dok na ostatak teritorije Albanija ( Posebno okolina Korce i Tirane ) ne smeju zato sto treba da dokazu da su rogjeni u MK ili da plate kaznu od 1000$.Zamislite logiku da se izjasnite kao manjina u Albaniju trebate biti doseljeni iz druge drzave.

A sve tri drzave Bugarska, Grcka i Albanija traze prava njigove manjine u MK, dobrosusedske odnose i sl.

Logika ?

west

pre 10 godina

(Rumun iz Banata, 23. oktobar 2013 22:35)

Nisu samo Rumuni živeli u Vlaškoj kneževini,kao što danas skoro 2 miliona Madjara živi u Transilvaniji,koja do 1918 nikada nije bila deo Rumunije.Posle prvog svetskog rata Madjarska je kažnjena oduzimanjem tetitorija,a najveći deo je pripao Rumuniji,gde su,za razliku od nekih drugih teritorija(Vojvodina,Slavonija,delovi Slovačke i Češke)Madjari činili većinu.Nije sporno da Vlasi imaju sličan jezik poput Rumuskog i da Rumunske i Srpske krvi,ali kao narod postoje mnogo duže od nekih naroda koji su nastali posle drugog svetskog rata,ili u zadnjih 20 godina.Tako da imaju svako pravo da se izjašnjavaju kako žele,u ostalom to je osnovno ljudsko pravo i niko nema pravo da im zabrani.

zoran

pre 10 godina

Na sirotinju i zec šilji ****

SVI KOJI SU UŠLI U NATO POČELI SU DA NAS KINJE I KINJIĆE NAS SVE DOK I MI NE BUDEMO UŠLI.

TO je činjenica i kraj!

juji

pre 10 godina

Sada ce sve clanice EU i Nato-a radit odredene pritiske na Srbiju jer Srbija zeli u te institucije,a svaka drzava koja zeli nesto od Srbije to gleda ko priliku da dobije sto zeli.Pocetkom pregovora pocinje i razdoblje ucjena i raznih zahtjeva,nije samo stvar napravit reforme nego i imat jaku diplomaciju koja moze izlobirat povoljniji polozaj u pregovorima,ne samo prema EU,nego i zemljama clanicama koje imaju svoje pretenzije. Nazalost kao i Hrvatsku Slovenija,neke zemlje ce vas blokirat kako bi dobile ono sto zele,zato je bitno okupit jak pregovaracki tim,jer ovo meni izgleda kao pocetak ucjenjivanja od strane Rumunjske.

R

pre 10 godina

"A kakav je polozaj Madjara i Srba u Rumuniji?
(Nenad, 23. oktobar 2013 21:53)"

Neuporedivo bolji nego položaj Mađara i Rumuna u Srbiji!
Rumunija: Na RTV Temišvar postoje jednosatni program na srpskom i na radiju i na televiziji, postoji nekoliko crkava SPC u Temišvaru, Aradu i Rešici, i u nekoliko okolnih sela (pod ingerencijom SPC!), sa sve bogoslovijom, postoji nekoliko osnovnih škola na srpskom, kao i gimnazija "Dostitej Obradović" u Temišvaru, imaju zagarantovano poslaničko mesto u parlamentu (Slavomir Gvozdenovici), postoji niz kulturnih manifestacija koje se održavaju u Aradu, Temišvaru i Rešici, koje se finansiraju iz državnog budžeta, nema diskriminacije pri zapošljavanju, vojni ataše Rumunije u Srbiji je Srbin. I to sve plaća Rumunija, a od "majčice" Srbije nisu dobili skoro ništa, iako postoji konzulat Srbije u Temišvaru.

sumorni

pre 10 godina

"Letos sam pricao sa nekim Rumunima u Grckoj na letovanju koji su iz Temisvara. U razgovoru sam ih pitao da li poznaju neke Srbe koji tamo zive kao manjinska zajednica,na sta su oni zaprepasceno odgovoili da oni ne znaju da uopste u Temisvaru ima Srba, niti poznaju nekog Srbina?! Toliko o Srbima u Rumuniji i njihovoj asimilaciji u Tamiskom Banatu.
(glasac ds-a, 23. oktobar 2013 21:12) "

Ili oni nisu bili iz Temišvara, ili nisi pričao ni sa kakvim Rumunima.
Nego, otkud onda Srbin poslanik u rumunskom parlametu?
Znaju li gde se nalazi "Srpska kuća" u Temišvaru? Morali bi znati ako su odande? A ako znaju, onda je interesantno da nisu čuli za ikakve Srbe?

popu pop, Vlahu Vlah

pre 10 godina

svi nas opominju u okruzenju ,jer mi sami sebi namecemo greske i bolje bi ziveli u miru da je srbija ostrvo u nekom okeanu.
(ce gevara, 23. oktobar 2013 21:25)

U tom okruzenju ima konja, ali, ima i zaba. A evo sada, jedna zaba videla da konje potkivaju... Pita dole jedan "Objektivni Srbin" je li moguce da su svi drugi uvek u krivu, a jedino Srbi uvek u pravu. Nije, naravno. Ali, isto tako, da li je, objektivno, moguce da bas svi drugi bas uvek budu u pravu, a jedino Srbi bas uvek u krivu?

Hrvoje

pre 10 godina

@ Vlasi nisu Rumuni, a Bunjevci nisu Hrvati. Po toj logici i Srbi u Hrvatskoj nisu Srbi?
(T., 23. oktobar 2013 23:06)

Prijatelju, to nije logika to je realnost! Ja kao Hrvat iz Hrvatske cesto pitam svoje prijatelje koji se deklariraju kao etnicki Srbi i zive u Hrvatskoj, kakvu pomoc ili barem potporu imaju od drzave Srbije - odgovor je "niti ne znaju da smo tu"!

Gradjani Srbije zaobilaze Hrvatsku u velikom luku i na taj nacin zaobilaze i svoje sunarodnjake i tako pokazuju "veliku brigu" prema njima. Al kad treba ocrniti Hrvatsku ovako putem komentara ili neke politicke parole, onda im nema premca, kao da ce to njihovim sunarodnjacima u RH staviti kruha na stol.

Tako da, nacin na koji se drzava Srbija odnosi prema Srbima u Hrvatskoj, je isti kako sei gradjani Srbije odnose prema tim ljudima - poticu ih na pobunu kad je to u interesu Srbije, a kad to vise nije u interesu, onda okreni ledja i kaze - ups, pa mi ni ne znamo da su tamo!

Zalosno!

Dragan

pre 10 godina

Problem je vrlo jednostavan. Potrebno je da se oglase sami Vlasi i ako se oni izjasne kao rumunska manjina, Srbija neće praviti nikakve probleme. Ali, ako se ne izjasne tako, onda Srbija mora Rumunima odgovoriti na adekvatan način.

anbeast

pre 10 godina

Na stranu to sto se neki Vlasi ne osecaju ni Rumunima ni Srbima. Kazu da su Vlasi nesto trece. Sta su - ne'am pojma, a i ne zanima me. Zanima me sta ima neko da istrazuje da li je, zasto je, i ko je podigao nekakav krst ako za to ima urbanisticke dozvole i slicno?! Sto ne istrazuju onaj kic u Kragujevcu, ako vec postoji nekakva policija za krstove?

Prahovo

pre 10 godina

@R
Da li ti uopšte čitaš ono što pišeš? o.O Sve što si nabrojao imaju i sve manjinske zajednice u Srbiji, i mnogo više od toga. Pa samo na RTV Vojvodina, dakle da ne uzimam u obzir desetine drugih lokalnih televizija u Vojvodini, ima svaki dan za svaku manjinsku zajednicu bar sat vremena programa na njihovom jeziku, bilo da su u pitanju vesti ili obrada nekih aktuelnih tema... Emisija se zove ''Paleta'', ja mislim. A da ne govorim o tome da su svi manjinski jezici službeni jezici u Vojvodini, u rangu sa srpskim, a manjinski narodi skoro pa konstitutivni u ovom delu Srbije. Da li je srpski jezik možda službeni u Rumuniji, ili Mađarskoj? Da li su Srbi konstitutivan narod u Rumuniji, ili Mađarskoj? Mislim da svi znamo odgovore na ta pitanja. A kako je Mađarima u Rumuniji, neka kažu oni sami. Malo-malo, pa protest protiv diskriminacije, mitinzi za otcepljenje Transilvanije itd. Gledajte svoja posla i ostavite Srbiju na miru!

Ateist

pre 10 godina

Vlasi - Romanizovani starosedeoci Balkana koji su formirali nacionalnu drzavu Rumuniju. Stvar je individualnog izbora koju opciju prihvatiti Vlah ili Rumun. Problem je SPC koja jednostavno ne prihvata konkurencju i ne dozvoljava uplive drugih crkvi na svoju teritoriju. Zidaće se u Srbiji i dzamije i sinagoge i hindu i budistički hramovi. Čovek bi trebao da sa punoletstvom izabere i religiju ako mu je ona uopšte potrebna. SPC zbog svoje " skromnosti " ima vrlo malo šansi za opstanak

zabrinut

pre 10 godina

Mi ne mozemo da zivimo bez neprijatelja. Nekada su nam to bili Amerikanci, Hrvati, Bosanci. Sada su nam si oni prijatelji, ili barem moramo tako da ih tretiramo jer tako gazde traze od nas. Ali, posto mi ne mozemo bez neprijatelja, onda moramo da se svadjamo sa prijateljima. Sada sa Rumunima, a na red ce doci Grci i Rusi. A modza cemo se i sami sa sobom posvadjati: jedni ce biti za Ruse drugi za EU i SAD.. Srpska posla.

R

pre 10 godina

@Prahovo:
Rumunija ima nešto što se zove građanski ustav u kome definicija konstitutivnog naroda NE POSTOJI, i koji važi za sve ma kojoj nacionalnosti pripadali!

Prahovo

pre 10 godina

@R
Pa time si samo potvrdio koliko su manjine ''povlaštenije'' u Srbiji u odnosu na Rumuniju. I Rumunska pravoslavna crkva deluje u Vojvodini, tačnije u Banatu, u mestima gde ima Rumuna, i Rumuni ovde imaju pravo na školovanje na svom jeziku, TV programe na svom jeziku... Moja koleginica sa fakulteta, inače Rumunka iz okoline Zrenjanina, do polaska u srednju školu skoro uopšte nije znala srpski jezik, u srednjoj ga je naučila, a i sada na fakultetu joj se desi da ne zna pravilno da se izrazi i koju reč tačno da upotrebi i da je stavi na pravo mesto u rečenici. Da li Srbi mogu da žive u Rumuniji a da ne znaju dobro rumunski? Sumnjam.

čovek

pre 10 godina

Za mene je ovo daleko više poražavajuće u odnosu na šarlatanske izjave Erdogana, koji to više radi zarad domaćeg marketinga. Ali ako zatežemo odnose sa Rumunijom s kojom bar nismo bili neprijatelji, makar sa celim okruženjem jesmo, onda ova naša država ima ozbiljan problem.
Ipak ovakve stvari nas vraćaju u realnost i govore nam da su hvalospevi T. Nikolića i A. Vučića prazna slova na papiru i koriste samo za samoproklamaciju i partijski marketing.

opaki patriJota

pre 10 godina

malecni doprinos ne razjašnjavanja ovog galimatijasa.Moj otac beše Mađar ,rođen u Rumuniji,majka Srpkinja,izvorna,sa crnogorskim poreklom,rođena Beograđanka.Ja sam rođen na Zvezdari i računam da sam ipak Srbin,mađarskog porekla,mada se mnogi ne bi složili,jerbo nosim mađarsko prezime...