Šokenhof: Još ne ispunjavate uslove

Srbija još nije ispunili sve uslove da pređe na sledeći stepenik na svom evropskom putu, kaža za Novosti Andreas Šokenhof.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

23:08

Default images

Ovaj visoki zvaničnik vladajuće nemačke Demohrišćanske stranke CDU Angele Merkel, koji je bio vođa parlamentarnih delegacija u poseti Beogradu, kada nam je iz Berlina doneo i sedam famoznih uslova, i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je potrebno još mnogo napora, da bi njegova država dala „zeleno svetlo“ za početak pristupnih pregovora.

"Sprovođenje sporazuma se odvija suviše sporo. Dragoceno vreme je izgubljeno rekonstrukcijom vlade u Beogradu i ostalim kašnjenjima, kao što je, na primer, predlog zakona o amnestiji na Kosovu. Imperativ je da obe strane učine korak više. Zato mi je potpuno nejasno zbog čega nova runda dijaloga još nije zakazana i što će sledeća eventualno biti održana tek posle lokalnih izbora 3. novembra. Ima još mnogo otvorenih pitanja, koje lideri obeju zemalja treba prethodno da reše", kaže Šokenhof.

On kaže da još nije vreme da Berlin podrži nastavak evropskih integracija Srbije, jer se i dalje očekuje implementacija ključnih pitanja.

"Održavanje fer i slobodnih izbora 3. novembra je takođe deo toga. Beograd mora bolje da objasni narodu na severu Kosova koristi od procesa normalizacije. I Kosovo mora da uradi više da bi se uspostavilo poverenje", poručio je Šokenhof.

On je rekao i da od strane Nemačke neće biti novih uslova, kao i da predstojeći izbori ne mogu doneti promenu u nemačkoj politic.

"Rezolucija u nemačkom Bundestagu od 27. juna je takođe obavezujuća i za buduće nemačke vlade. Inače, postoji veliko uzajamno razumevanje među svim političkim grupama u parlamentu u vezi s nemačkom politikom prema Srbiji", rekao je Andreas Šokenhof.

Ceo intervju možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: