Odložena odluka o frekvenciji Avale

Republička radio-difuzna agencija odložila je odlučivanje o dodeli nacionalne frekvencije koju je koristila TV Avala.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 23.07.2013.

00:45

Default images

Odluka je odložena jer na sednici RRA nije bilo kvoruma i nisu bili prisutni svi članovi tog tela.

RRA je prošle srede 17. jula objavila da je Savet RRA o frekvenciji koju je krositila TV Avala razgovarao sa zastupnicima TV "Nova" i TV "Kopernikus Svet plus 3", koji su podneli prijavu za nacionalno pokrivanje.

RRA je saopštila da je, zbog nepredviđenog odsustva nekoliko članova, predsednik Saveta RRA odložio danas najavljenu sednicu.

U obrazloženju se navodi da je to učinjeno jer odluku o korišćenju nacionalne televizijske frekvencije, treba usvojiti u punom sastavu. Vreme održavanja sednice na kojoj će biti doneta odluka o izdavanju dozvola biće naknadno određeno, saopštava RRA.

Zamenik predsednika Republičke radio-difuzne agencije Goran Karadžić za B92 kaže da će sednica biti zakazana za nekoliko dana, ali nije mogao da kaže tačno kada. On je rekao i da ne postoje pritisci bilo koje vrste na to kome će agencija dodeliti frekvenciju.

"Današnja sednica saveta nije održana jer neki od članovi saveta nisu mogli da joj prisustvuju a stav predesdnika saveta i članova je da za tako važnu odluku, savet mora da ima pun kapacitet da budu prisutni svi članovi tako da ćemo sa odlukom sačekati neki dan, to je sednica kao i sve druge, nema nikakvih pritisaka, ništa se ne dešava, mislim da treba da napustimo taj način razmišljanja da se uvek nešto iza kulisa dešava, da je uvek neka zavera u pitanju, nije ništa, od toga, a što se tiče spekulacija oko toga ko će da dobije dozvolu, lako je da spekulišete kad imate dva konkurenta, pa će uvek kakva god odluka biti, neko biti spreman da kaže znali smo", kaže Karadžić.

RRA je danas trebalo da donese odluku o dodeli frekvencije TV Avala, kao i o dodeli nekoliko regionalnih frekvencija. RRA je ranije objavila da će odluku za dodelu nacionalne frekvencije za emitovanje televizijskog programa doneti na osnovu procene poslovnog uspeha kandidata, gledanosti TV stanice, iskustva u oblasti radio-difuzije i pretežne delatnosti, a u interesu stimulacije razvoja domaće radio-difuzije i doprinosa kvalitetu i raznovrsnosti programa.

Vrednovaće se i ponašanje podnosioca prijave, dosadašnje, a i tokom konkursa, transparentnost vlasničke strukture i porekla kapitala, kao i sprečavanje otvorenog ili prikrivenog nametanja preovlađujućeg uticaja na javno mnjenje u oblasti radio-difuzije.

Po ranije objavljenim podacima, vlasnik sto odsto kapitala TV "Nove" (Nova.rs television) je "Nova.rs media holding" iz Beograda.

Većinski vlasnik tog holdinga, sa 85,1 odsto udela, je holandska kompanija "BD medija invest", a vlasnik te firme je holandska kompanija "Nju Amsterdam siti trast" (New Amsterdam Cititrust) u kojoj 99 odsto ima Nemac Bernd Matijas Ditel (Matthias Dietel), a jedan odsto Ulf Malte Iversen, takođe državljanin Nemačke.

Manjinski udeo u firmi "Nova.rs medija holding" imaju vlasnik produkcijske kuće "Vižn tim" (Vision team) Dragan Đurković iz Beograda sa 7,9 odsto, dok sedam odsto ima "GMG medija grupa" (media group) u vlasništvu Nemca Urliha Broka.

Vlasnik KCN (Kopernikus Cable Network) iz Niša je Zvezdan Milovanović, koji direktno ima 47,71 odsto kapitala i još 47,59 odsto preko preduzeće "Tvinel" (Twinel) iz Niša, čiji je on jedini vlasnik. Preostalih 4,7 odsto kapitala "Kopernikusa" je vlasništvo Mitre Milovanović, objavila je RRA.

Razgovori su obavljeni i s predstavnicima TV "Jedinstvo" i TV NP iz Novog Pazara, TV "Telemark" iz Čačka, "Moje TV" iz Beograda i "Radija M" iz Knjaževca, koji su konkurisali za regionalno pokrivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: